Interpol-aksjon mot nettmedisin

Politioperasjon i 40 land mot ulovlig omsetning av legemidler på internett.

Publisert Sist oppdatert

Den siste uken har Interpol gjennomført “Operasjon Pangea III,” en verdensomspennende politiaksjon. Aksjonen var rettet mot nettaktører som selger falske og ulovlige legemidler. Aksjonen resulterte i en rekke arrestasjoner og beslag av tusenvis av potensielt farlige legemidler.

Aksjonen, som fant sted i perioden 5.-12. oktober i mer enn 40 land, er den største i sitt slag i regi av “International Medical Products Anti-Counterfeiting Taskforce” (IMPACT), skriver Visa i en pressemelding.

Visa og Visa Europe har jobbet sammen med tollmyndigheter, reguleringsmyndigheter og Internett-leverandører over hele verden for å bistå etterforskerne til identifisere og bygge rettsgrunnlag mot illegale nettapotek.

Kan være farlig

- Dette er en klar beskjed til illegale nettapoteker over hele verden: Din konto er tom, sier Michael E. Smith i Visa.

Det har lenge vært problemer med ulovlig handel av all slags medisiner på nett. Flere kjøper også tilsynelatende legale legemidler gjennom nettsteder, men det er ikke alltid lurt.

Man kan ende opp med feil legemidler, dårlig informasjon om bruken eller ujevne doser. I tillegg hender det ofte at man ikke får legemilder med virkestoffer i det hele tatt. Det har tidligere kommer frem, blant annen i en undersøkelse som er gjennomført på oppdrag fra det nederlandske helsedepartementet i samarbeid med landets forbrukerråd.

- Mens den store majoriteten av nettapoteker driver på en lovlig måte, er det noen aktører som selger illegale, falske produkter med fare for folkehelsen og som ødelegger tilliten til betalingssystemet ved å svindle forbrukerne. Vi arbeider sammen med organer som Interpol for å forhindre at illegale aktører ikke truer tilliten til Visas betalingssystem eller skader våre kortholdere, sier Smith.

Alvorlig for Visa

Som en følge av Operasjon Pangea III, har kortselskapet brukt anledningen til å påminne sine finansielle institusjonelle kunder om å foreta en revisjon av salgsaktivitetene til sine kunder og forhindre ulovlige transaksjoner. Visa legger ingen restriksjoner på hvilke typer varer eller tjenester kortholderen kjøper fra utsalgssteder som tilbyr betaling med Visa-kort.

- Vi har et rammeverk på plass som forutsetter at finansielle institusjoner som tilbyr våre tjenester til nett-aktører forsikrer seg om at deres forretningsvirksomhet er lovlig. Imidlertid er det slik at aksjoner som Operasjon Pangea III har størst effekt på illegal omsetning av legemidler, sier Stanley Skoglund i Visa Europe.