Spenstig liten kraftpakke

Test: Shuttle XPC SD37P2 er litt dyr, men meget bra hvis du vil betale det lille ekstra.

Publisert Sist oppdatert

For mange gir ikke en bærbar pc god nok ytelse og funksjonalitet. I hvert fall ikke uten at prisen blir svært høy. Samtidig er det ikke behov for et stort tårnkabinett med mulighet for de store interne utvidelsesmulighetene. Sett slik kan en av Shuttles XPC-mini-pc-er være et greit kompromiss. Rent utseendemessig er dette også av de stiligste stasjonære pc-ene på markedet.

LES OGSÅ: Tidenes ti beste datamaskiner

Shuttle XPC SD37P2 er en halvfabrikat-pc bestående av kabinett, strømforsyning, hovedkort og prosessorkjøler. De resterende delene kan settes i selv, eller at forhandler/systemintegrator gjør det.

Intels toppmodell

Hovedkortet i Shuttle XPC SD37P2 er basert på Intels 975X-brikkesett. Dette er Intels mest avansert brikkesett for vanlige pc-er. Brikkesettet støtter Intels toppmodeller av prosessorer. Det vil si hele Core 2-serien, firekjerneprosessorer inkludert. Det er imidlertid også støtte for eldre LGA775-formfaktor-prosessorer. De fleste pc-ene i denne størrelsesorden har to minnesokler. SD37P2 har fire sokler med støtte for opptil 8 GB DDR2-minne på opptil 800 MHz (eller høyere, ved overklokking).

Den generelle funksjonaliteten er svært god. Det tekniske designet gjør at det ikke tar lang tid å gå fra halvfabrikat pc til ferdig oppbygd pc.

Internt er det plass til hele tre harddisker i tillegg til optisk enhet. Eventuelt kan den ene harddiskbrønnen benyttes til diskettstasjon eller minnekortleser. Dette er mye for et såpass kompakt kabinett. Det er to PCI Express-kortplasser. Den ene dedikert for grafikkort, mens den andre kan benyttes for grafikkort eller tilleggskort. Det er støtte for ATIs CrossFire-teknologi for samarbeid mellom kompatible grafikkort for økt ytelse. Det leveres 400W strømforsyning, hvilket holder til en kraftig konfigurasjon.

Funksjonaliteten ellers er «som forventet» fra en avansert pc i dag. Man finner støtte for firewire (foran og bak), totalt åtte usb-porter, eSATA-kontakt for eksterne eSATA-harddisker, 7.1-kanals lydkontroller, muligheter for RAID 0, 1, 10 og 5 via Serial ATA, 10/100/1000 Mbps nettverkskontroller

Ja, men...

Ytelsesmessig er det ikke noe som setter Shuttle XPC SD37P2 tilbake sammenlignet med en vanlig stasjonær pc. Det eneste kan være at en del av de aller kraftigste grafikkortene er så lange at de ikke får plass, eller har så stor kjøler at man ikke får inn noe tilleggskort.

Støynivåmessig er Shuttles termiske løsning svært god. Det totale støynivået blir ellers avhengig av bl.a. hvilket grafikkort man velger og hvilken harddiskkonfigurasjon. I vår konfigurasjon benyttet vi Core 2 Extreme X6800 og GeForce 8800GTS-grafikkort, hvilket gir en svært kraftig konfigurasjon som utvikler en del varme.

LES OGSÅ: De smarteste oppgraderingene

Funksjonalitetsmessig er pc-en på topp, og det er imponerende at man får hele tre harddisker internt. Selv om man har behov for en stasjonær pc, tror vi egentlig det er de færreste som har behov for noe større stasjonær enn dette.

At den er liten gir imidlertid ikke en liten prislapp. Nå vil normalt en konfigurasjon med Intels 975X-brikkesett koste litt ekstra, men utgangspunktet her blir nesten 4 000 kroner for kabinett, hovedkort, strømforsyning og kjøler. Bruker man 4 000 på noe lignende i tradisjonell formfaktor får man et eksklusivt kabinett, avansert hovedkort og ellers god strømforsyning og kjøler.

Men vi tror nok en del kan være villige til å betale ekstra for det kompakte designet. Hva pc-en totalt vil koste blir avhengig av hva man ellers velger. Dette er et relativt avansert utgangspunkt og Shuttle har enklere modeller i mer eller mindre tilsvarende design. Med for eksempel middels kraftig Core 2 Duo-prosessor, 2 GB minne, middels kraftig grafikkort, Windows Vista, tastatur og mus, dvd-brenner og harddisker passerer man raskt ti store lapper. Da er skjerm ennå ikke valgt.

Er man imidlertid villig til å betale prisen, vil vi ikke direkte si at Shuttle XPC SD37P2 gir lite for pengene. Med mulighetene man har er begrepet «liten kraftpakke» godt beskrivende.

Shuttle XPC SD37P2

Pris: Ca. kr 4 000 inkl. mva. (halvfabrikat)Distributør: GNT.no og Norek.noMer informasjon: eu.shuttle.com

Ytelse: 9/10Teknisk design: 9/10Funksjonalitet: 10/10Pris/egenskaper: 6/10