TEST: Asrock X79 Extreme4 - For de kraftigste pc-ene

Asrock X79 Extreme4 er et hovedkort for Intels kraftigste prosessorer til stasjonære pc-er.

Publisert Sist oppdatert

Asrock begynte for noen år siden som en produsent av enkle og rimelige hovedkort. Selskapet hadde i utgangspunktet tette bånd til Asus, og skulle være en produsent og en merkevare som skulle konkurrere i et lavere segment enn hva Asus konsentrerte seg om.

Starten var for ti år siden, men nå er det ikke tilknytning til Asus lengre, og Asrock har begynt å fokusere også på de øvre segmentene av hovedkortmarkedet – for dem som bygger pc-er selv eller pc-produsenter som bygger pc-er til kravstore brukere.

X79 Extreme4 er som navnet sier basert på Intels X79-brikkesett, som er for de nyeste Core i7 3960X- og 3930X-prosessorene med seks kjerner.

Her er det ventet at Intel snart kommer med flere, og rimeligere, prosessormodeller i løpet av kort tid - så vidt vi kan forstå kommer den rimeligere modellen i7 3920 på markedet i februar.

X79 Extreme4 er ikke Asrocks mest avanserte X79-hovedkort – blant annet modellene Extreme7 og Extreme9 koster en del mer og er for entusiaster når det gjelder blant annet overklokking.

Når det er sagt har også X79 Extreme4 mye å tilby entusiastene så vel som de som bare trenger en vanlig, men kraftig og velutstyrt pc.

LES OGSÅ:

TEST: Intel Sandy Bridge-E - Intel øker forspranget

Avansert

Fire minnesokler, fem PCI Express-kortplasser og to PCI-kortplasser, samt ni Serial ATA-kontakter er sentrale elementer i grunnfunksjonaliteten. eSATA og USB 3.0 er også på plass, samt Firewire, 7.1-lydkontroller med digital utgang og usb-porter som skal gi nok strøm til å effektivt lade blant annet mobiltelefoner. For dem som vil bruke flere grafikkort i samarbeid, er det støtte for både Nvidias SLI-teknologi og AMDs Crossfire-teknologi.

Etter at hovedkortprodusentene har erstattet den tradisjonelle BIOS-en med UEFI, blant annet for å gi støtte for harddisker over to terabyte, har det også skjedd ting med hvordan systemene konfigureres. Asrocks nyeste UEFI-programvare er på noen områder den mest brukervennlige vi har prøvd til nå.

Et element vi er litt skeptiske til i utgangspunktet, er bruken av vifte på brikkesettet. Ikke at viften er støyende egentlig, men erfaringen fra tiden der vifte på brikkesett var mer vanlig, var at disse lett kunne bli dårlige og kunne være vanskeligere å skifte enn en kabinettvifte eller prosessorvifte.

Asrock sin løsning med vifte her er imidlertid at viften kun benyttes ved overklokking, så vidt vi kan forstå. Med andre ord, ved normal bruk benyttes den ikke.

Hovedkortet har ellers god funksjonalitet for vifteregulering – også for kabinettvifter. Dette både via UEFI-grensesnittet (BIOS) og Windows-programvaren.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Octane - OCZ med egen SSD-kontroller

Når det gjelder hovedkortets design har vi ikke noe spesielt å sette fingeren på. For oss gikk montering og oppsett uten problemer. Skulle pc-en ha problemer med å starte lastingen av operativsystemet, har man et såkalt POST-display som viser koder for hvor langt i oppstartsprosessen man er kommet. Dette kan gi en god indikasjon på hvor man kan starte feilsøkingen.

Generelt ser vi gode ytelsestall - uten at det er noen spesiell forskjell mellom forskjellige X79-hovedkort normalt sett. Vi ser også helt kurante tall for USB 3.0 og nettverkskontroller.

For usb-kontrolleren leverer Asrock med et verktøy kalt XFast USB. Helt spesifikt hvordan dette verktøyet fungerer under panseret er vi ikke sikre på, men det handler trolig om optimaliseringer for å redusere forsinkelser ved en del usb-tilknyttede operasjoner, og resultatet er en tildels god økning i ytelsen mot USB 3.0-lagringsmedier - for eksempel en økning i topphastighet fra cirka 200 megabyte per sekund uten XFast opp til over 250 megabyte per sekund med XFast.

LES OGSÅ:

TEST: Asus P8Z68-V Pro - Intel Core-plattformen enda bedre

Konklusjon

Asrock X79 Extreme4 er blant de rimeligste X79-hovedkortene på det norske markedet. Ser man det opp mot funksjonaliteten på de rimeligste kortene fra en del av de andre hovedkortprodusentene, får man ganske mye for pengene.

Ytelsesmessig er det bare marginale forskjeller mellom de forskjellige X79-hovedkortene på markedet. Overklokkingsmessig virker også X79 Extreme4 god sett i forhold til prisen, men her synes vi blant annet Asus har bedre løsninger for dem som ønsker å overklokke noe, men ikke er interessert i å sette seg så mye inn i hva forskjellige innstillinger er.

Funksjonaliteten er meget bra, og vi tror disse rimeligere X79-hovedkortene blir spesielt aktuelle nå når Intel kommer med rimeligere Core i7-prosessorer for LGA2011-prosessorgrensesnittet om noen uker.

Asrock er kanskje for mange fortsatt et ukjent merke, men våre erfaringer gjennom praktisk bruk av kort fra deres senere generasjoner har vært gode. Asrock X79 Extreme4 har også så langt gitt et godt inntrykk.

LES OGSÅ:

Nå erstattes BIOS