TEST: Foxconn X38A: For både DDR2 og DDR3

Foxconn Digitalife X38A er basert på Intels X38-brikkesett og støtter både DDR2 og DDR3-minne.

Publisert Sist oppdatert

Foxconn er en hovedkortprodusent vi foreløpig ikke har så mye erfaring med. Vi har imidlertid troen på at dette er en produsent som også på det norske markedet på sikt vil bli mer sentral. I vår testet vi det første hovedkortet vi mottok fra Foxconn – det basert på Intels P965-brikkesett, hvilket i dag ikke er spesielt aktuelt lengre. Erfaringene den gang var gode.

Foxconn i seg selv er et gedigent selskap. Dette er en aktør som står bak produksjonen av komponenter og hele produkter for en rekke andre aktører, blant annet Apple, Dell og Microsoft. Videre kan man ta hovedkort fra andre større produsenter og bemerke at komponenter som kortplasser, minnesokler, prosessorsokkel med mer er produsert av Foxconn. Med andre ord, selskapet er ukjent, men produksjon av hovedkort og tilhørende teknologi er noe de har holdt på med i mange år.

Foxconn X38A

X38-brikkesettet er Intels mest avansert brikkesett for stasjonære pc-er – og enkle arbeidsstasjoner. Brikkesettet tilbyr støtte for hele serien av Core 2-prosessorer for stasjonære pc-er – inkludert de nyeste modellene produsert med 45 nm produksjonsteknologi.

Foxconn X38A rettes mot avanserte og kravstore brukere – i likhet med de andre hovedkortene basert på X38-brikkesettet fra Intel. Riktignok kan man si at Intels X38-brikkesett kanskje ikke er så aktuelt ettersom hovedkort basert på X48-brikkesettet ikke er så langt unna. Fordelen for X48-brikkesettet vil, etter det vi kan forstår, primært være støtte for prosessorer med 1 600 MHz busshastighet. Med det sagt, skal du ha hovedkort nå og ikke om en måned eller to, blir X38-baserte kort aktuelle.

Hovedkortet er et standard ATX-kort med LGA775-prosessorsokkel. Det er støtte for hele Core 2-serien av LGA775-prosessorer og Pentium Dual-Core, men det er ikke støtte for eldre Pentium 4-, Pentium D- og Pentium EE-prosessorer selv om disse brukte samme prosessorgrensesnittet.

Hovedkortet har to vanlige 32-bit pci-kortplasser og to pci-express 1x-kortplasser. Det er i tillegg to pci express 16x-kortplasser og en pci express 1/2/4x-kortplass i 16x-utforming. Det er støtte for to ATI Radeon-grafikkort i Crossfire. Det er også mulig å bruke tre vanlige grafikkort for flerskjermsoppsett.

Hovedkortet støtter bruk av to ATI Radeon-grafikkort i Crossfire-oppsett. SLI med Nvidia-grafikkort støttes ikke. Opptil tre vanlige pci express-grafikkort kan benyttes for avanserte flerskjermskonfigurasjoner.

LES OGSÅ: Avansert med nyeste Intel-brikkesett

Diskkontroller

Gjennom Intels ICH9R-brikke, som er standard for X38, er diskkonfigurasjonsmulighetene avanserte. Kortet har seks interne Serial ATA-kontakter. Det er for disse muligheter for å utnytte RAID 0, 1, 10, 5 og Intels Matrix-løsning. Matrix gir mulighet for å kombinere to RAID-nivå på samme sett av harddisker. For eksempel kan man kombinere RAID 0 og 1 på to harddisker. Når det gjelder RAID 5-støtten for hovedkortet er ytelsen jevnt over dårlig, hvilket også gjelder alle andre hovedkort med dette brikkesettet. RAID 5 blir her for de som måtte ha spesielle behov.

Det er støtte for seks interne Serial ATA-enheter og to Parallel ATA-enheter (på en enkelt kabel). Man kan her ellers legge merke til LED Debug-displayet som viser koder under oppstart av maskinen. Skulle maskinen henge under oppstart kan dette være til hjelp ved feilsøking. For eksempel kan en spesifikk kode bety feil under initalisering av grafikkort, og man kan da starte feilsøkingen i henhold til grafikkortet - uten at det med det er sagt at det er helt sikkert at grafikkortet er problemet.

Kortet har også to eSATA-kontakter for eksterne harddisker. Disse er på en separat kontroller med støtte for RAID 0 og 1. I den senere tid har vi sett en rekke aktører lansere eSATA-harddisker, som gir betydelig bedre ytelse enn tilsvarende harddisk med usb og Firewire.

For Parallel ATA er det støtte for to enheter. Fortsatt kan det være at noen har eldre optiske enheter eller eldre harddisker de vil benytte videre.

Usb, Firewire, lyd og nettverk

Kortet har fire usb-porter bak og videre tilkoblinger for opptil fire til. Disse interne tilkoblingene kan kobles mot usb-porter i front av kabinett eller eventuelt benyttes til intern minnekortleser og lignende. For Firewire er det en port bak, samt en intern tilkobling – normalt til port i front på kabinettet.

Foxconn har det vi kan forvente av tilkoblinger for et avansert hovedkort i dag. I tillegg er det kontakter på hovedkortet for blant annet usb, Firewire og lyd i front av kabinettet.

Nettverksmessig har kortet to 10/100/1000 Mbps-kontrollere fra Realtek. Ytelse og prosessorbelastning for disse er ok. Lydkontrolleren fra Realtek burde også dekke behovene for de aller fleste, selv om man blant annet i en del spill vil få betydelig bedre lyd og lydeffekter med for eksempel et Creative X-Fi-lydkort. For lydkortet er det også digital utgang på plass, både i form av koaks og optisk.

Hovedkortet har også en såkalt "Foxconn Digital Connector". Så vidt vi har fått med oss er det ingen produkter fra Foxconn ennå for å utnytte denne. Foxconn sier at porter er for "framtidige digitale underholdnings- og kommunikasjonsprodukter", uten at det er spesifisert videre.

DDR2 vs DDR3 / Ytelse

Som sagt innledningsvis støtter kortet både DDR2 og DDR3. Kortet har fire sokler for DDR2 og to for DDR3. Det er ikke mulig å bruke DDR2 og DDR3 samtidig. Prøver man dette kan man skade hovedkortet og minnemodulene.

Kortet har hele seks minnesokler; fire for DDR2 og to for DDR3. DDR2 og DDR3 kan ikke brukes samtidig.

I dag koster 2 gigabyte standard DDR2-minne (PC6400) under 500 kroner. Ønsker man DDR3 (PC10600) nesten 2 500 kroner. Selv om båndbredden med DDR3 på 1333 MHz blir høyere påvirker det ytelsen i praksis minimalt. Gjerne er det ikke mer enn et par-tre prosent på det meste (visse unntak finnes, men de er få). Kjøper man litt dyrere DDR2-moduler, med kortere forsinkelser, vil ytelsesforskjellen kunne viskes mer ut - samtidig som prisen fortsatt er langt lavere enn for DDR3.

Siden hovedkortet kun har to DDR3-sokler regner vi i basis kortet som et DDR2-kort, med mulighet for å benytte DDR3 i framtiden hvis en oppgradering da med mer DDR2 skulle vise seg å bli svært mye dyrere enn å kjøpe nye DDR3-moduler.

Sett opp i mot andre X38-hovedkort er det ikke noe spesielt å utsette på ytelsen. Med at kortet støtter pci express 2.0 kan man med enkelte nyere grafikkort få litt bedre ytelse enn med hovedkort på Intels P35-brikkesett.

Konklusjon

Som vi allerede har vært inne på gir ikke DDR3 noen spesiell ytelsesforbedring. Pengene man sparer på å velge DDR2 i stedet for DDR3 kan gjøre pc-en betydelig raskere gjennom for eksempel raskere prosessor eller raskere grafikkort – eller at man ellers gjør pc-en bedre gjennom forbedret funksjonalitet.

Foxconn X38A er et helt ok hovedkort. Vi har ikke spesielt å utsette. Ser vi imidlertid prisen på cirka 1 800 kroner opp i mot konkurrentene finner man kort fra blant annet Asus og Gigabyte som etter vår erfaring totalt er litt mer gjennomførte. Videre nå kommer også hovedkort basert på Nvidias nylig lanserte nForce 780i-brikkesett, som for entusiaster også kan tilby støtte for SLI-oppsett med Nvidia-grafikkort. Vi har ingen erfaringer ennå med nForce 780i-hovedkort. På et litt mer generelt grunnlag kan vi imidlertid si at det er svært sjeldent vi har opplevd problemer med hovedkort basert på Intels brikkesett kontra hovedkort med Nvidias brikkesett.

For mange vil også et rimeligere Intel P35-hovedkort gjøre samme nytten. Man har en del P35-hovedkort på markedet med generelt den samme funksjonaliteten for lavere pris, blant annet i Asus P5K-serie.

Foxconn X38A

Pris: Kr 1795 inkl. mva.Internett: Leverandør: Netshop.no

+ God ytelse. Både DDR2 og DDR3-støtte. To eSATA-porter. - Litt høy pris.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for hovedkort