TEST: Monster NAS med svak funksjonalitet

Thecus N4100 Pro har god kapasitet og ytelse, men lite annet å juble for.

Publisert Sist oppdatert

Thecus var av de tidlige aktørene som satset på nettverksdisker rettet mot SOHO/SMB-markedet. Tidligere har vi testet modeller fra Thecus med både 1, 2, 3 og 4 harddisker. Sistnevnte, N4100, er forgjengeren til N4100 Pro som vi har testet nå.

Lagring

Thecus N4100 Pro en en nettverksdisk med plass til fire interne Serial ATA-harddisker. Med dagens harddisker betyr det kapasitet på opptil 6 terabyte via 1,5 terabyte-harddisker. Western Digital har lansert harddisker på 2 terabyte, men foreløpig er ikke disse å finne på Thecus' kompatiblitetsliste. Mest sannsynlig vil de fungere, men Thecus har ikke fått gjort utprøvinger av disse harddiskene ennå.

Det mest aktuelle er å kjøre harddiskene i en RAID 5-konfigurasjon, hvilket betyr distribusjon av data over diskene pluss paritetsdata. Hvis èn av harddiskene i RAID 5-oppsettet blir ødelagt vil ikke data gå tapt. Den defekte harddisken erstattes og vil gjenoppbygges. Vi prøvde dette i praksis ved å fjerne en av harddiskene, slette den, og sette den på plass igjen. Bruk av RAID 5 krever minst tre harddisker. RAID 6 har i likhet med RAID 5 distribuert paritet, men gir mulighet for at to harddisker kan krasje uten tap av data. Dette gir ikke like god kapasitetsutnyttelse som RAID 5.

Alternativt kan harddiskene konfigureres som RAID 0, RAID 1, RAID 6, RAID 10 eller et lineær volum der harddiskene settes sammen til ett enkelt stort volum (JBoD; Just a Bunch of Drives). RAID 0 og JBoD gir ingen forbedring av feiltoleranse, og også ytelsesmessig vil det normalt ikke være noen store gevinster med RAID 0 i denne typen enheter.

Enheten har også fire usb-porter som kan benyttes til tilkobling av eksterne harddisker, som kan deles ut i nettverket. Man kan også koble usb-skrivere og dele i nettverket.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for nettverksdisker

Funksjonalitet

I dette segmentet blir enheter fra blant annet Qnap og Synology referanser når det gjelder funksjonalitet. Og kort fortalt er vi ikke spesielt imponert. Man har riktignok Itunes-tjener, en enkel UPnP AV-tjener (fra Mediabolic) og ukryptert ftp-tjener, samt tilgang til kataloger via et kryptert webgrensesnitt. Man har også mulighet for webbaserte bildegallerier og å sette opp nettverksdisken for å gjøre større web-, ftp- eller bittorrentnedlastinger. For tilgang til enheten via web eller ftp via internet vil det normalt tilsi at man trenger å omkonfigurere bredbåndsruter/brannmur e.l.

Torrents kan lastes opp via webgrensesnittet og nedlastingen vil skje på nettverksdisken. Funksjonaliteten sammenlignet med vanlige Bittorrent-klienter er svært dårlig, men løsningen kan være aktuell for store nedlastinger som tar lang tid og man ikke har muligheten for at pc-en står og sysler med nedlastingen.

Det er to gigabit Ethernet-kontakter. Skulle det for den ene nettverksforbindelsen bli problemer kan den andre overta (fail-over).

Når det gjelder funksjonaliteten knyttet til webbasert fotoalbum og nedlastinger er brukervennligheten og funksjonaliteten såpass dårlig at vi tror få vil utnytte dette i praksis.

For sikkerhetskopiering leverer Thecus med programmet FarStone DriveClone 5 for å lage diskbilder av hele partisjoner/harddisker. Dette er for så vidt et kurant verktøy, men samtidig finnes det også gratisprogrammer som gjør en god jobb.

For sikkerhetskopiering av selve enheten er det ingen direkte funksjoner for kopiering til ekstern usb-harddisk. Man kan via det Thecus kaller Nsync synkronisere mot en annen Thecus-tjener eller via ftp mot en annen maskin. Dette kan settes opp til å bli gjort på angitte tidspunkt. Igjen synes vi ikke implementasjonen er spesielt gjennomført og tror mange heller vil velge andre løsninger for sikkerhetskopiering av data på enheten.

En funksjon vi liker er muligheten til å ”mount’e” ISO-filer. Har man en ISO-fil liggende i en katalog kan denne gjennom konfigurasjon i webgrensesnittet framstå som en vanlig katalog. Dette fungerer ikke med ISO-filer som har et UDF-filsystem.