TEST: Suveren todisks nettverksdisk

Synology DS209+ er den raskeste nettverksdisken vi har testet i segmentet for todiskløsninger. Og i god Synology-tradisjon er både funksjonalitet og brukervennlighet på topp.

Publisert Sist oppdatert

I fjor sommer testet vi Synologys DS408, en enhet med støtte for fire interne harddisker. Vi har svært gode erfaringer med denne både når det gjelder ytelse og generell praktisk bruk. Bakgrunnen for den gode ytelsen er at enheten ble levert med en rask prosessor og mye minne. Nye DS209+ er basert på den samme prosessoren og har samme minnemengde, men støtter kun to interne harddisker i stedet for fire.

Undertegnede benytter selv en Synology DS408 privat. I hjemmenettverket står denne for generell lagring, mål for sikkerhetskopiering for klienter, iTunes-tjener, webtjener, bildealbum på web, ftp-tjener, blogg, skriverdeling og mer til. Og ennå utnytter jeg langt i fra alle mulighetene. Ytelsen vi har hatt med DS408 og den svært gode funksjonaliteten gir store forhåpninger for DS209+, men et spørsmål blir om den er verdt prisen.

Uten disker

Synology DS209+ leveres uten harddisker. Installasjon av harddisker er unnagjort på noen få minutter. Fordelen med at den leveres uten disker er at man har full fleksibilitet til å velge kapasitet ut i fra egne behov.

Det er standard Serial ATA-harddisker som benyttes. Vi anbefaler at man kjøper harddisker som befinner seg på kompatibilitetslisten til Synology. De fleste aktuelle harddiskene på markedet befinner seg her, men det er i noen tilfeller unntak. Det anbefales normalt sett også at man benytter to helt like harddisker.

Harddiskene kan konfigureres som RAID 0, 1 eller JBoD. RAID 0 skal i teorien kunne gi bedre ytelse, men flaskehalsen for denne typen nettverksdisker er normalt sett ikke diskytelsen i seg selv. Derfor vil RAID 0 ikke gi noe ekstra. RAID 0 vil sammen med JBoD (Just a bench of Drives) gi full utnyttelse av lagringskapasiteten til harddiskene.

RAID 1 tror vi vil være aktuelt for mange å benytte. RAID 1 innebærer speiling slik at begge harddiskene har de samme dataene. Skulle den ene krasje har man dataene tilgjengelig på den andre.

I tillegg til de to interne diskene har man tre usb-porter og en eSATA-port som kan benyttes for tilkobling av eksterne harddisker. Vi hadde ønsket at eSATA-porten hadde vært plassert på baksiden av enheten i stedet for i fronten. Usb-portene kan også benyttes for deling av skriver og kommunikasjon med avbruddsfri strømforsyning. Man kan via usb-porten i front også koble til for eksempel en usb-minnepinne og andre usb-lagringsenheter og via knappen i front få innholdet kopiert over til en katalog på nettverksdisken. Katalogen opprettes ut i fra tidspunktet operasjonen skjer.

Man kan også sette sikkerhetskopiering av kataloger på nettverksdisken mot eksternt tilkoblet harddisk. Dette kan settes opp tidsstyrt slik at man for eksempel daglig oppdaterer sikkerhetskopien av dataene man har på nettverksdisken.