TEST: Asus G73Sw 3D - Tøff spillbærbar med 3D

Asus har opptatert innmaten i tøffing-pc-en sin, og lagt til 3D i samme slengen.

Publisert Sist oppdatert

Det er omtrent et år siden vi sist testet en spillbærbar i Asus G73-serie. Forrige gang tok vi en titt på G73J, og konkluderte med at ytelsen var god og designen tøff, men at det kostet litt i meste laget.

Denne gangen har vi tatt for oss G73Sw, som har en del til felles med forrige testmodell. Ikke minst er designen mer eller mindre. Innvendig kan man også trekke noen paralleller, selv om det så klart er gjort noen oppgraderinger i løpet av det siste året.

LES OGSÅ:

Slik virker 3D

 

Første generasjon Intel Core i7 for bærbare er byttet ut med Sandy Bridge og en firekjernet Core i7 2630QM på 2 gigahertz. Grafikkprosessoren denne gangen er en Nvidia Geforce GTX 460M. Dette er kombinert med 8 gigabyte minne og to 500 gigabyte hybridharddisker. Dermed bør det være duket for relativt god ytelse.

Noe av det mest spennende med denne modellen ligger i den 17 tommer store skjermen med matt overflate. Som seg hør og bør har den en FullHD-oppløsning (1920x1080). Oppdateringsfrekvensen, Geforce-kortet og de medfølgende 3D-brillene gjør at du kan spille og se film i 3D. Om det er tøft eller ganske unyttig kommer vi tilbake til.

Barsk og solid design

Vi har allerede vært så vidt innom den Stealth-inspirererte og barske designen. Chassiet er kantete, kileformet og kledd i matt, gummiaktig plast. Utlufting fra kjøleviftene er plassert i form av to store utblåsingsfelter bak på pc-en, som kan minne litt om jetmotorer. Det er ikke direkte anonymt, men det er tøft. Ved siden av å se tøft ut, gjør kjøleløsningen at Asus G73Sw holder seg relativt kjølig uten å lage plagsomt mye støy, selv ved tung bruk. Støymessig er den blant de beste i sitt segment.

 

Byggekvaliteten virker solid og god, og vi merket ikke noe til slark eller knirking i tiden vi testet pc-en. Tastaturet er behagelig i bruk og maskinen har en kurant pekeplate. Som med bærbare flest, bør du ikke forvente deg noen stor lydopplevelse, men det er ikke så aller verst - til bærbar å være er lyden god.

Med en vekt på like under fire kilo, er ikke dette en pc som er godt egnet å ha med seg i ryggsekken hver dag. Men som en grei løsning for å ha med seg på lan eller til kompiser for å spille, fungerer den fint. Vekten er noe høyere enn en del andre 17-tommere vi har testet.

God til det meste

Med en tålelig sprek prosessor og rikelig med minne på plass, bør det ikke komme som noen overraskelse at Asus G73Sw gjør en meget god jobb til det meste av oppgaver og programmer du kan finne på å bruke den til.

Et resultat på like over 7 200 poeng i PCMark Vantage er ikke til å kimse av, i alle fall ikke på en bærbar pc. Det er imidlertid ikke stort mer enn vi fikk da vi testet Asus G73J i fjor vår. Uansett tyder alt på at Asus G73Sw vil gjøre en god jobb til vanlig applikasjonsbruk, i tillegg til tyngre oppgaver som for eksempel bildebehandling og redigering av video.

TEST:

Nvidia Geforce 3D Vision

 

Spill og moro

Asus G73Sw er ment som en spillbærbar, og med en Geforce GTX 460M-grafikkprosessor bør den gjøre en kurant jobb i så måte. Grafikkprosessoren er for så vidt ikke noen racer, men hører hjemme i det øvre mellomsjiktet innen grafikkprosessorer til bærbare. Kombinert med Nvidias 3D Vision-teknologi kan det være duket for mye moro for de spillinteresserte.

Vi startet ballet med å kjøre ytelsestester med 3DMark Vantage. Her oppnådde vi et resultat på like over 7 000 poeng i Performance-testen. Det er ikke noe dårlig resultat, men vi hadde håpet på bedre. Det er blant annet noe svakere enn det vi oppnådde med Asus G73J, men noe bedre enn med HP Envy 17 3D.

Fra 3DMark gikk vi videre til både spilltesting og spilling. I Crysis Warhead ble det klart at maskinen ikke er helt i stand til å levere det heftigste av grafikk. Først da vi stilte helt ned til middels grafikknivå endte vi med over 30 bilder per sekund i snitt i høyeste oppløsning, og selv det er i minste laget til at vi vil klassifisere det som spillbart.

Selv om det drar på årene, er Crysis blant de tyngste spillene man kan utsette en pc for. Dermed gikk det langt bedre med de andre spillene vi testet på maskinen. I Dirt 2 oppnådde vi en bilderate på 39 bilder i sekundet med høye grafikkinnstillinger, 4x-nivå kantutjevning og høyeste oppløsning. Det er nok til at spillet føles greit spillbart, men det er ikke verre enn å deaktivere kantutjevning eller gå noe ned på detaljene, så blir flyten langt bedre.

I spillene STALKER Call of Pripyat og HAWX endte resultatene på henholdsvis 46 og 58 bilder i snitt med høye detaljinnstillinger og høyeste oppløsning. Begge deler gir en god spillopplevelse.

3D? Meh...

Siden Asus G73Sw leveres med 3D-briller, valgte vi å kjøre en rekke av spilltestene også med 3D aktivert. Undertegnede er ikke noen stor tilhenger av 3D til spill, men det kan være tøft i noen typer spill. For eksempel i bilspill og historiedrevne spill, samt noen ganger i skytespill. Ulempen er at man mister både ytelse og noe presisjon med 3D aktivert. Ikke minst har det vært tydelig i skytespill på nettet, hvor siktet gjerne ikke sitter helt som det skal.

Våre tester viste at man med 3D aktivert mer eller mindre kan regne med halvert snittrate i spill. I Crysis falt vi fra 14 til 7 bilder i sekundet med 3D aktivert. I Dirt 2 falt det fra 44 til 22 bilder i sekundet, og i Hawx gikk vi fra en snittrate på 66 bilder i sekundet uten 3D, til 37 bilder i sekundet med 3D.

3D-brillene som følger med er de samme vi har testet til stasjonær pc tidligere, og de samme som leveres med flere andre bærbare pc-er.

Vår konklusjon er at 3D-løsningen kan være litt underholdende i noen spill, men at du må regne med et drastisk fall i spillytelsen. At mange, undertegnede inkludert, opplever ubehag etter en time eller to med 3D aktivert, gjør heller ikke saken stort bedre.

Vi savner Blu-ray-spiller på Asus G73Sw, noe G73J hadde. Vi anser at 3D-film kunne vært et aktuelt bruksområde, men uten Blu-ray blir det for vanskelig.

LES OGSÅ:

Slik fotograferer du i 3D

 

God batteritid

På mange spillbærbare har vi opplevd å knapt klare å hente ut mer enn en time med batteritid. Normalen i dette segmentet ligge på like over to timer.

Vi brukte Mobilemark for å teste batteritiden på Asus G73Sw, og ble positivt overrasket. Batteriet ga seg først etter tre timer med variert bruk. Sett i forhold til segmentet er det bra.

Konklusjon

Asus G73Sw 3D er en bærbar pc som virkelige skiller seg ut fra hopen. Det Stealth-inspirerte utseendet gjør at den nok kanskje ikke faller like godt i smak hos alle, men vi synes det er tøft.

Ytelsesmessig er maskinen grei. Til vanlige arbeidsoppgaver vil den gjøre en meget god jobb. Dette er ment å være en spillbærbar, og til den slags gjør den en kurant jobb. Spillytelsen er jevnt over god, selv om du i en del spill må litt ned i detaljnivå om du ønsker å spille i skjermens standardoppløsning.

Det spesielle med Asus G73Sw er 3D-løsningen, via Nvidia 3D Vision. I en del spill kan det ha noe for seg, mens det i andre spill gjør mer vondt enn godt. Hovedproblemet er uansett at grafikkytelsen strupes til de grader med 3D aktivert, slik at man med ett sitter med ytelse omtrent på nivå med en bærbar til halve prisen. Dermed blir 3D-film det mest aktuelle bruksområdet, men uten Blu-ray-spiller blir det fort vanskelig.

LES OGSÅ:

TEST: HP Envy 14 - Pen, nett og litt for dyr