TEST: Asus G75VW - Tøff spillbærbar med Ivy Bridge

Asus har oppgradert G-serien med nyeste generasjon prosessor og grafikk.

Publisert Sist oppdatert

Vi har testet flere av Asus bærbare spill-pc-er i G-serien tidligere. Sist ut var Asus G74Sx, og før det var det et par G73-modeller. Ikke overraskende er tiden dermed inne for Asus G75VW, rettere sagt Asus G75VW-T1031V. Det kan nemlig være verdt å merke seg at det er flere G75VW-modeller å velge i, og vi har testet en av de rimeligste, med en pris på rett rundt 12 000 kroner.

For den prisen får du en fullvoksen og tung pc, hele 4,5 kilo, i barsk design. Designmessig er G75VW så og si identisk med forrige modell. Det går fortsatt i stealth-inspirerte former i matt, gummiert plast i koksgrå farge. Det ser tøft ut og føles solid. Designen har også en funksjon utover å se tøff ut, men det kommer vi tilbake til siden.

Rykende fersk innmat

Innvendig skjuler det seg en splitter ny Intel Core i7-3610QM-prosessor med fire kjerner og en klokkehastighet 3,2 gigahertz, basert på den nye Ivy Bridge-plattformen. Med Ivy Bridge kan du forvente noe høyere ytelse og lavere strømforbruk og varmeutvikling enn med forrige generasjon Core i7. Også grafikkprosessoren er helt fersk, og de fleste av G75VW-modellene er utstyrt med en Geforce GTX 670M fra Nvidia. GTX-serien byr på Nvidias kraftigste grafikkprosessorer, og GTX 670M ligger omtrent midt på treet i serien. Det finnes også en modell med den noe enklere GTX 660M.

TEST:

Mekaniske tastaturer - Toppmoderne med gammeldags innmat

 

Vår testmodell var ellers utstyrt med 8 gigabyte minne og en harddisk på 750 gigabyte. Skjermen på 17 tommer har matt overflate og 1920x1080-pikslers oppløsning. Oppløsningen gir god arbeidsflate, mens den matte skjermen hindrer sjenerende reflekser i skjermen.

Asus G75VW kommer som nevnt i flere utgaver, og velger du å legge litt mer penger i det kan du i noen av modellene får en hybriddisk på 750 gigabyte. Med hybriddisk får du en kombinasjon av flashminne (8 gigabyte) og vanlig platelager. Ytelsen er noe høyere enn med vanlige harddisker, men ikke på nivå med en SSD. Fordelen er at du får hakket bedre ytelse, samtidig som du har god lagringskapasitet. Et godt kompromiss om du synes SSD blir i dyreste laget.

Riktignok kunne vi her ha ønsket at Asus hadde valgt en løsning som hadde hatt noe større flashminne, slik at mer av dataene man ofte bruker hadde blitt liggende bufret i flashminnet i stedet for å måtte hentes fra harddisken hver gang.

 

Maskinen har støtte for to harddisker, slik at du om ønskelig for eksempel kan oppgradere med ytterligere en harddisk, eller kanskje aller helst en SSD.

Noen av modellene kan også leveres med 120Hz-skjerm og 3D-briller. Flere av modellene vi har testet tidligere hadde en slik løsning, men vi så aldri helt poenget. 3D kan virke greit til film, men da blir en 17-tommer uansett litt stusselig. I spill er det veldig varierende hvor godt det fungerer med 3D-briller. Det som ikke varierer med 3D er fallet du får i grafikkytelsen. Jevnt over må du regne med 50 prosent grafikkytelse med 3D aktivert, kontra uten 3D. Vi synes ikke det er verdt verken de ekstra kronene eller ytelsestapet.

TEST:

Asus G74Sx - Oppgradert beist fra Asus

 

Av tilkoblinger på pc-en finner man blant annet fire USB 3.0-porter og for tilkobling av skjerm eller tv kan man bruke HDMI, VGA eller Mini-Displayport. Ut i fra det vi kan forstå vil det også komme modeller i G75VW -serien som støtter Intels Thunderbolt-teknologi.

Fin i bruk

I bruk er Asus G75VW behagelig å ha med å gjøre. Tastaturet er godt å skrive på, med god motstand og fin tilbakemelding fra tastene. Det er et godt stykke frem til tastene fra kanten av pc-en, noe som kan bli litt slitsom i lengden. Det hjelper noe av pc-en er svakt kileformet, og en del lavere i forkant. Pekeplaten er stor og relativt presis, men har kanskje litt for høy friksjon – i alle fall frem til du har fått slitt den litt ned. Til alt annet enn enkel bruk vil vel de fleste uansett koble til en mus.

 

Skjermen er lyssterk og jevnt over god, om enn kanskje en anelse blass i noen sammenhenger. Vi har brukt pc-en både til spilling, filmtitting og lettere bruk, og var godt fornøyd med skjermen.

Asus G75VW er utstyrt med flere høyttalere som kan gi til dels mye lyd fra seg. Vår erfaring er at det nok likevel kan være en fordel å koble til et par hodetelefoner eller høyttalere. I Battlefield 3, som normalt sett har et fantastisk lydbilde, var lydopplevelsen med de innebygde høyttalerne i Asus G75V rett og slett ganske stusselig.

TEST:

Creative Sound Blaster Tactic 3D Omega - Barsk trådløs spillyd til pc og konsoll

 

Vi nevnte så vidt at den litt spesielle designen har en funksjon utover å se tøff ut. Den stealth-inspirerte designen har nemlig ført utluftingen fra kjøleløsningen bak på pc-en. Her er det to store utblåsingsfelt fra den meget effektive kjøleløsningen. Selv ved tung bruk holder maskinen seg sval og behagelig. Viktigst er kanskje at den er meget stillegående, både i forhold til svakere pc-er og i forhold til andre spillbærbare. Også de tidligere G7X-modellene vi har testet har vært svært stillegående, og mer stillegående enn noen av konkurrentene vi har testet. For å vedlikeholde temperatur- og støynivå har Asus til og med lagt inn programvare som minner deg på å rense kjølesystemet for støv.