TEST: Asus Designo MX299Q – Ekstra bred og ganske dyr

De siste årene har det dukket opp stadig bredere skjermen. Holder Asus 21:9-skjerm mål?

Publisert Sist oppdatert

Tanken er at ekstra brede skjermer skal erstatte flerskjermsløsning på skrivebordet. Fremfor å ha to skjermer for å vise flere programmer på en gang, skal en 21:9-skjerm gjøre omtrent den samme jobben uten at du trenger å fikle med en masse innstillinger og ekstra kabler.

Vi har tidligere testet et par slike skjermer, og til en viss grad kan det muligens ha noe for seg. Felles for skjermene vi har testet tidligere, og Asus Designo MX299Q, som vi har testet denne gangen, er at de er 29 tommer store og i 21:9 format. Det er for øvrig samme format som filmer i skikkelig bredformat, så om ikke annet er skjermene fine til å se film uten sorte striper over og under filmen.

En skjerm på 29 tommer høres unektelig veldig stort ut, og i bredden er da 21:9-skjermene relativt store, og en anelse bredere enn en vanlig 27-tommer i 16:9. I høyden derimot, er en slik skjerm faktisk en anelse lavere enn en vanlig 24-tommer i 16:9-format. Resultatet er en skjerm som ser litt pussig ut.

Tar mye plass

Ved siden av å se pussig ut, tar skjermen opp relativt mye plass på skrivebordet, uten å egentlig gi særlige fordeler. Oppløsningen er nemlig også litt pussig. I bredden får du samme oppløsning som på en 27-tommer med QHD-oppløsning, 2560 piksler. I høyde blir du derimot avspist med 1080 piksler, det samme som på en Full HD-skjerm.

Du har altså en skjerm som tar mer plass enn en 27-tommer, men som gir deg lavere oppløsning. I realiteten er det egentlig snakk om en skjerm som gir deg omtrent like mye arbeidsflate som 1,25 24-tommers Full HD-skjermer. Og da virker det hele plutselig litt mindre interessant. Spesielt når man ser det hele opp mot prisen.

 

Vi har kjørt Asus MX299Q gjennom våre vanlige tester, i tillegg til å ha brukt den som hovedskjerm på hjemmekontoret siden før sommerferien. Med et par måneders bruk blir dette nesten å regne som en langtest.

Ved siden av å kjøre våre normale målinger og tester, har vi altså brukt skjermen til alskens daglige gjøremål. Asus MX299Q har fått prøve seg på alt fra jobbing i Word, via filmtitting og surfing, til jobbing i Photoshop. Også har vi så klart brukt den til et ukjent antall timer spilling. Noe moro må vi jo få ha på kveldene.

Forbrukerrettet 21:9-skjerm

Mens tidligere 21:9-skjermer vi har testet i stor grad har vært tiltenkt kontorbruk, er Asus MX299Q noe mer rettet mot privatmarkedet – selv om prisen på rundt 4 000 kroner kanskje ikke skriker forbruker. Designen er stiligere og mer forseggjort enn den gjengse kontorskjerm, og MX299Q er ganske pen å se på. Asus har sløyfet den brede plastrammen rundt panelet, og kaller skjermen rammeløs. Det er en sannhet med modifikasjoner. Ramme er det fortsatt, men den er smal og plassert bak skjermflaten. Nederst er rammen metallfarget. Knapper til menyene er skjult under bunnen på høyre side. Menyene er enkle å bruke, og gir en rekke innstillingsmuligheter.

Foten er følger resten av designen, og består av en rund ring. Skjermen står relativt stabilt på skjermen, men helt stramt er det ikke. Vi er litt skuffet over mangelen på justeringsmuligheter i foten. Den eneste muligheten du har er å vippe skjermen frem eller tilbake. Det betyr blant annet at skjermen blir stående alt for lavt på skrivebordet, noe vi opplevde at ga litt sliten nakke i lengden. Her hadde vi gjerne sett at det var mulig å i det minste justere høyden. Totalt sett er ergonomien relativt dårlig.

 

Bak på skjermen finner du det meste som trengs av tilkoblinger. Du har HDMI, DVI og DisplayPort for bildetilkobling. I tillegg har du minijack-tilkobling for lyd inn, samt hodetelefonutgang. Alternativt kan du hente lyd via skjermkabelen. Om det var noe vi savnet, må det har vært en usb-hub. Det glimrer nemlig med sitt fravær.

God bildekvalitet

Asus MX299Q er utstyrt med AH-IPS-panel. Det er ikke en paneltype vi er vant med å se i skjermer som virker så pass forbrukerrettede som her. Noe av grunnen kan nok at man ikke kommer utenom IPS om man vil lage en 21:9-skjerm. Så vidt vi har klart å se, lages det rett og slett ikke 21:9 TN-paneler. For de aller fleste typer bruk er det like greit. IPS er på nesten alle områder en langt bedre teknologi enn TN.

Med IPS får du blant annet langt bedre fargegjengivelse enn med TN. Du får også svært god innsynsvinkel. Der IPS taper mot TN, er når det kommer til skjermoppdateringshastighet og responstid. I praksis er dette kun en ulempe for de mest ihuga spillfantastene. Med det sagt, vi har brukt skjermen mye til spilling i løpet av testperioden, og Asus MX299Q fungerer overraskende bra også til den slags bruk. De få rundene vi tapte i Battlefield 4 eller Grid Autosport kan vi i alle fall ikke skylde på skjermen.

Våre målinger viste at Asus MX299Q kommer litt til kort mot de beste IPS-panelene, men totalt sett er det bedre enn forventet, sett opp mot prisen. Asus MX299Q dekker hele sRGB-fargerommet, og vel så det. Skjermen kommer til kort når en ser det opp mot AdobeRGB, men det er som forventet, og ikke noe som vil ha noen betydning med mindre du jobber med avanserte trykksaker. For de som driver med så pass avansert jobb, vil man nok uansett velge en langt mer avansert og dyrere skjerm. Kontrastnivået er bra, om enn ikke helt på topp.

Vi liker at Asus gir deg rask tilgang til flere fargeprofilvalg i menyene. Her kan du velge profil ut fra hva du har planer om å bruke skjermen til. Skal du jobbe med grafikk kan du velge sRGB, skal du spille har skjermen en egen spillmodus. Eller du kan velge standardmodus og gjøre innstillingene selv.

Overraskende god lyd

Som stadig flere skjermer, om de nå er tiltenkt kontor- eller hjemmebruk, er Asus MX299Q utstyrt med et par små høyttalere. Normalt sett er slike skjermhøyttalere relativt tamme greier, med blikkboksaktig og trist lyd. Asus-skjermen er imidlertid utstyrt med høyttalere utviklet i samarbeid med Bang & Olufsen.

 

Normalt sett er slike ekstra logoer på skjermen verdt omtrent like mye som blekket de er trykket med. Her kan det derimot se ut som om det har noe for seg. Asus MX299Q har nemlig de beste skjermhøyttalerne vi har testet så langt. Det er så klart ikke snakk om Hi-Fi-kvalitet, men høyttalerne fungerte overraskende fint til alt fra musikk og Youtube-klipp til spilling. Det var til og med litt bass å hente ut av høyttalerne.

Konklusjon

Tar vi bare testresultater og vår bruk med i regnestykket, er Asus MX299Q en god skjerm. Bildekvaliteten er god, med fin fargegjengivelse og god kontrast. Du har rikelig med innstillingsmuligheter og overraskende gode høyttalere. I tillegg ser skjermen stilig ut. Skjermen fungerer også fint til alt fra jobb og video, til spilling og enkel bilderedigering.

Problemet er bare, og dette gjelder for så vidt alle 21:9-skjermer, at en kan få så mye mer skjerm for omtrent samme pris. Vi klarer ikke helt å se at 21:9-skjermer har noe for seg, når det tar mer plass enn en 27-tommer, samtidig som oppløsninger er lavere. Ikke bare det, du betaler til og med mer for en Asus MX299Q enn for en vel så god 27-tommer med IPS-panel og høyere oppløsning.

Med det i mente klarer vi ikke helt å anbefale verken Asus MX299Q eller andre 21:9-skjermer. Vi anbefaler heller å bruke (mindre) penger på en 27-tommer. Ikke bare får du mer arbeidsflate både på skjermen og skrivebordet ditt, du får også en skjerm med langt bedre ergonomi – og det kan være greit å tenke på om du vil unngå nakkeplager. Alternativer i så måte kan være skjermer som Dell U2713HM, Acer K272HUL eller Asus PB278Q.