BÆREKRAFT: Samarbeidet mellom TotalCtrl og Atea kan føre til mer bærekraftig sporing og mindre matsvinn. Her ved Charlotte Aschim i TotalCtrl ()Foto: Runa Andersen)
BÆREKRAFT: Samarbeidet mellom TotalCtrl og Atea kan føre til mer bærekraftig sporing og mindre matsvinn. Her ved Charlotte Aschim i TotalCtrl ()Foto: Runa Andersen)

Blokkkjede-teknologi skal minske matsvinn

Nå inngår programvareselskapet TotalCtrl og it-selskapet Atea et samarbeid for å styrke og sikre sporbarhet og kutte matsvinn.

Publisert Sist oppdatert

Det norske start-up og programvareselskapet TotalCtrl, skal i samarbeid med Atea sikre trygg og enkel sporbarhet av matinformasjon ved bruk av blokkkjede-teknologi. Målet er å minimere matsvinn.

– Vi vil gjøre det enkelt å få total kontroll over dataflyten, noe som vil være essensielt for å sikre en trygg og lønnsom verdikjede for alle parter involvert. Dette vil også bidra til å kunne kutte matsvinnet, sier Charlotte Aschim, administrerende direktør i TotalCtrl, i en pressemelding.

Gjennom hele verdikjeden

Samarbeidsavtalen mellom TotalCtrl og Atea omhandler kartlegging, design, markedsføring og implementering av sporingsløsninger for næringsmiddelindustrien i hele Norden. Dette betyr at restauranter, butikker og kommuner kan få bedre kontroll over matlagrene sine. Med blokkjede-teknologi kan også forbrukeren holde styr på matens opprinnelse, temperatur og leveringstid.

I 2020 ble det kastet 400 000 tonn spiselig mat i Norge, noe som tilsvarer omtrent 75 kilo med mat per innbygger, og et tap på ca. 20 milliarder norske kroner, ifølge en rapport fra Matvett AS. Innen 2030 skal matsvinnet i Norge halveres. For å få til det kreves det økt innsats i alle ledd.

– Matindustrien er relativt tradisjonell og trenger å innovere seg for å møte krav fra både myndigheter og forbrukere, samt sikre fleksibilitet i en verden i endring. Sammen med Atea vil vi kunne tilby våre kunder sporbarhet fra A til Å, og en datainnsikt de sårt har manglet for å kunne planlegge, produsere, kjøpe og selge smartere, forteller Aschim.