Avslører Wikipedia-feil

Ny programvare finner tvilsomme innlegg i nettleksikonet Wikipedia.

Publisert Sist oppdatert

Siden hvem som helst kan redigere innlegg i Wikipedia, varierer kvaliteten på artiklene kraftig. Nå har informatikkprofessor Luca de Alfaro sammen med sine kolleger ved University of California, utviklet Santa Cruz - en ”pølsevev-detektor” som flagger tvilsomme innlegg i nettleksikonet, skriver Cnet.

Programvaren fargelegger den tvilsomme teksten med en oransje farge, og jo sterkere farge, desto mer sannsynlig er det at påstanden er oppspinn.

Hemmeligheten bak detektoren er ikke å analysere innholdet i teksten, men forfatteren som står bak hver enkelt linje. Ved å dykke ned i Wikipedias åpne redigeringsarkiv undersøker programmet hvorvidt forfatterens tidligere innlegg har overlevd redigering fra andre. Hvis innleggene i stor grad er endret eller slettet i ettertid, betyr det at forfatteren ikke er til å stole på.

Systemet er ikke ufeilbarlig, siden feilfrie og nyttige bidrag også kan bli endret eller slettet, men programvaren har hittil gitt gode resultater. I en utførlig artikkel om Commodore 64, flagget Santa Cruz kun tre linjer, hvor ingen av påstandene var støttet av informasjonen i fotnotene.

Test Santa Cruz her: UCSC Wiki Lab

Foreløpig er programvaren kun tilgjengelig i betaversjon, men professor de Alfaro håper et samarbeid med Wikipedia vil gjøre Santa Cruz til en integrert del av nettleksikonet i fremtiden.