KOMMER HJEM: Amazon vil selge stemmestyrte, trådløse høytalere med lavpris musikkstrømming rett hjem. Illustrasjon: Arkiv
KOMMER HJEM: Amazon vil selge stemmestyrte, trådløse høytalere med lavpris musikkstrømming rett hjem. Illustrasjon: Arkiv

Amazon klarer seg fint i skyen

En nettbokhandel startet nettskyeventyret for ti år sia, og de tjener fortsatt godt på dét.

I første kvartal i år var veksten 64 prosent og kvartalet før det 69 prosent. I andre kvartal endte selskapet på "bare" 58 prosent.

Den eneste grunnen til at veksten i Amazon Web Services ikke vil stige like sterkt framover, er størrelsen på divisjonen innad i netthandelsgiganten. Den er diger.

Dobbelt opp

I andre kvartal rapporterer AWS en omsetningsvekst opp til 24,19 milliarder kroner (2,87 milliarder USD) målt mot andre kvartal i fjor. Driftsresultatet var på 7,28 milliarder kroner (863 millioner USD), over en dobling fra fjorårets 3,3 milliarder kroner (391 millioner USD).

At veksttakten reduseres er knyttet til størrelsen på virksomheten. Som den største tilbyderen i det offentlige skytjenestemarked faller veksttakten når virksomheten blir stor.

I tillegg til gode tall, melder Amazon at de etablerer en ny region i Mumbai. De er også sertifisert for «FedRAMP High», noe som innebærer at AWS er sikre nok til å kjøre og prosessere store datasett for myndighetene i USA, skriver PC World US.

Fritt overskudd

For hele Amazon-konsernet endte omsetningen på 256,33 milliarder kroner (30,4 milliarder USD) i andre kvartal, opp fra 195,6 milliarder (23,2 milliarder USD) samme kvartal i fjor. Driftsresultatet ble 7,23 milliarder kroner (857 millioner USD), sterkt opp fra 775,74 millioner kroner (92 millioner USD) året før.

- Det har vært noen travle måneder med lansering i India, nye fordelsprogrammer og en ny videostrømmetjeneste på gang, sa konsernsjef Jeff Bezo i samband med lanseringen, skriver v3.

Jubilant

Amazon lanserte de første moderne nettskytjenestene i 2006, altså en tjenestemodell for å levere alle typer IT over Internett der målet var å betale for den IT-tjenesten man brukte så lenge man trengte den. Selv om grunnlaget ble lagt to år tidligere, er lagringstjenesten S3 og prosesseringstjenestene i EC2 starten på selve nettskytjenesteleveringene.