FÅTALL: Ifølge Norsis er det kun 35 prosent av oss nordmenn som tar jevnlig sikkerhetskopi av data som er viktig for oss i privat sammenheng. (Foto: Istock)

31. mars er den store sikkerhetskopidagen

I dag er dagen til å tenke over hvilke konsekvenser det vil få om du uten forvarsel skulle miste telefonen din – og dermed også innholdet på den.

I dag, fredag 31.mars markeres «Verdens Backup-dag» – en internasjonal dag for å markere viktigheten av å sikkerhetskopiere og beskytte dataene dine.

Mye data lagret på små enheter

Vi har alle enormt mye data lagret digitalt som vi ikke ønsker å miste, eller miste tilgang til. Det er gjerne bilder, filmer, meldinger, dokumenter, notater, kalender, eller påminnelser. Alt dette lagres digitalt. Ikke bare på en datamaskin, men også på små enheter som nettbrett, mobiler eller klokker.

– Kun et lite uhell som å miste den i bakken kan sette disse små enhetene ut av spill, og gjøre alt innholdet utilgjengelig. Du er prisgitt at du før uhellet har aktivert en fungerende sikkerhetskopi eller synkronisering til en sky, for å få tilbake dine data, sier seniorrådgiver Eivind Reiner-Holm ved Norsis, i en melding fra selskapet.

Det norske senteret for informasjonssikring har utarbeidet rapporten "Nordmenn og digital sikkerhetskultur". Her kommer det frem at 60 prosent av nordmenn i stor grad opplever det som risikofylt å ikke ta sikkerhetskopi av sine data. Samtidig er det kun 35 prosent som faktisk tar sikkerhetskopi av data som er viktig for dem i privat sammenheng hver måned eller oftere.

Råd fra Norsis

Benytt Verdens backup-dag til å sette av tid til å gå gjennom alle enhetene du har, og still deg spørsmålene:

  • Blir bildebiblioteket mitt automatisk synkronisert med en skytjeneste?
  • Blir meldinger, notater, kalender etc synkronisert med en skytjeneste?
  • Er sikkerhetskopi av hele enheten aktivert, og går den gjevnlig uten å feile?
  • Bruker du en app i forbindelse med totrinnspålogging som generer koder?
  • Synkroniserer appen til en sky, eller er reservekodene trygt lagret et annet sted?
  • På enheter som ikke er koblet til en sky eller lignende, har du manuelle rutiner for å sikkerhetskopiere data?

– Sikkerhetskopi kan sammenlignes med en forsikring, forklarer Reiner-Holm. Han fortsetter:

– Det kan koste litt i kroner og innsats å aktivere det, eller å få inn en rutine, og det er ikke sikkert du får bruk for det. Men, om du er uheldig og mister data, er det mye enklere om du har en fungerende sikkerhetskopi. Da vil du enkelt kunne gjenopprette dine data, og fortsette som før. Om du ikke har det, vil enten data være tapt for alltid, eller det vil være veldig kostbart å få det tilbake.

Gjør noe med det allerede i dag

Det er ikke sikkert det er så mye jobb å sikre seg. Derfor råder Reiner-Holm at du benytter dagen i dag til å stille deg selv spørsmålene: Hva skjer om jeg mister mitt nettbrett, telefon, eller klokke? Har jeg en rutine, aktivert en skytjeneste, eller kontroll på alle tilganger slik at jeg vil få alt innholdet tilbake på en ny enhet?

– Om svaret på dette er ja, eller «det er ikke så farlig», trenger du faktisk ikke tenke noe mer på det. Men er svaret «Nei», burde du sjekke det opp.