Stilren batterivinner

TEST: Enkel, sikker, passe sprek og med det bedriften trenger.

Dell Latitude 14 E5450 er en bedriftsbærbar som plasserer seg et sted mellom de triste, trøtte bedrifts-pc-ene og de heftige, mobile arbeidsstasjonene. Latitude 14 E5450 finnes i en rekke forskjellige utgaver, fra rimelige versjoner med relativt svak prosessor, harddisk, lav oppløsning, litt knapt med minne og relativt snille priser, til kraftigere og dyrere saker. Ekstrem blir Latitude 14 5000-serien imidlertid aldri.

Vår testmodell var en av de kraftigste versjonene. Uansett hvilken av dem du velger er det hele plassert i samme stilrene og pene, men kanskje litt anonyme, chassis. Pc-en virker godt sammenskrudd, med minimalt med svikt og ingen antydninger til knirking.

Den gode byggekvaliteten viste seg også i tastaturet, som er blant de bedre vi har brukt på en bærbare pc de siste årene, med akkurat passe lang og fast vandring og motstand, som gjør det behagelig å skrive med. Kjekt er det også at en kan aktivere baklys i tastene, via to nivåer. Baklyset slår seg av når du ikke har brukt pc-en på et par minutter.

God skjerm

Som navnet vel kanskje avslører, er Dell Latitude 14 E5450 utstyrt med en 14-tommers skjerm. De enkleste modellene har 1366x768 pikslers oppløsning, som er vel lite til det meste av bruk, annet enn kanskje tekstbehandling. Vår testmodell hadde et 14-tommers IPS-panel med 1920x1080 pikslers oppløsning, noe som kler skjermen godt.

IPS-panelet gir svært god innsynsvinkel og fin fargegjengivelse. Kontrasten er også god, uten å være helt på toppnivå. Med en IPS-skjerm kan du bruke Latitude 14 E5450 til mer enn bare de enkleste oppgavene. Den gode fargegjengivelsen gjør pc-en godt egnet også til bildebehandling – om enn ikke på profesjonelt nivå. Til den slags bruk velger man vel uansett gjerne dyrere og mer avanserte pc-er.

Passe kraftig innmat

Vår testmodell av Latitude 14 E5450 var utstyrt med det kraftigste av prosessorvalgene i Latitude 14 5000-serien, en Intel Core i5 4310U. Dette er en ekstra strømsnill prosessor, som har vel så mye fokus på lavt energiforbruk og god batteritid, som på rå ytelse. Ikke dermed sagt at ytelsen er dårlig. Det har vi erfart med flere Core i5 U-prosessorer tidligere. Så også her.

Prosessoren jobber sammen med åtte gigabyte minne, mot fire i de enkleste modellene. Skulle du synes det er i minste laget til din bruk, er det fortsatt et ledig minnespor, slik at du kan oppgradere med ytterligere minne. Typisk for bedriftsbærbare, er det en relativt smal sak å komme seg inn i Latitude 14. Det eneste som holder deg ute er seks små skruer, mot det mangedobbelte i de fleste konsumentmodeller.

Lagringen ble tatt hånd om av en 128 gigabyte SSD, men det er også mulig å få Latitude med harddisk med langt mer lagringsplass. Da man i så fall leve med lengre lastetider og svakere ytelse. Vi skulle gjerne sett at Dell kunne gjort noe ala det Multicom har fått til med sin Xishan W550S, som vi testet før jul. Altså kombinert både SSD og harddisk. Spesielt når det her er snakk om en bærbar til over 10 000 kroner. SSD er absolutt å foretrekke, men 128 gigabyte lagringsplass blir litt knapt.

Klar for jobb

Våre ytelsestester viste at Dell Latitude 14 E5450 er utstyrt med krefter nok til å takle det meste av arbeidsoppgaver du velger å utsette den for. Normale, lettere kontoroppgaver er naturlig nok en lek, men også tyngre oppgaver som bilde- og videobehandling kan man fint ta på Latitude 14 E5450. Som vi forklarte tidligere kan det være at du må vente noen sekunder ekstra her og der, men stort mer er det ikke snakk om. Ønsker du å slappe av med nyere spill på kveldstid, er imidlertid ikke dette maskinen du bør velge.

God sikkerhet

Ikke overraskende har Dell tenkt sikkerhet med Dell Latitude 14 E5450. Fingeravtrykksleser er naturlig nok på plass, men vel så viktig er TPM-støtte, som blant annet sikrer pc-en med kryptering og forsterket passordbeskyttelse. En smartkortleser er også på plass, og om ønskelig skal det også være mulig å oppgradere til, trådløs NFC-basert smartkortleser.

Totalt sett er det altså mye du kan gjøre for å sikre bedriftens data med et par ekstra lag med beskyttelse.

Det meste du forventer av tilkoblinger er på plass, så som tre USB 3.0-porter og minnekortleser. Hdmi- og vga-utgang er også på plass, men vi savner DisplayPort. Det er også støtte for forankringsstasjon under pc-en, slik at du enkelt kan koble pc-en til ekstern skjerm, tastatur, mus og det du ellers måtte trenger på skrivebordet. Nettverk tas hånd om av kablet nettverk og trådløsnett opp til 802.11ac. Trådløsytelsen er god, men ikke blant de beste.

For mange bedriftsbrukere er batteritid ekstra viktig. Det kan være kjekt å ha en pc som holder ut en lang flytur uten tilgang til en stikkontakt, eller ute i felten på jobb. Våre målinger av batteritiden ved typisk, ikke alt for tung, kontorbruk var overbevisende, med opp mot 10 timers batteritid. Til tyngre bruk var Latitude mer på linje med andre bedriftsbærbare vi har testet, i overkant av fire timer.

Konklusjon

Dell Latitude 14 E5450 er en litt anonym, men stilren bedriftsbærbar. Under skallet skjuler det seg en jobb-pc som har nettopp det i fokus; jobb. Til den slags bruk er ytelsen god. Kombinert med en god skjerm og meget god batteritid, bør Dell Latitude 14 E5450 være et trygt valg i bedriften.

Et lite aber er det imidlertid. Prisen er nemlig relativt stiv, sett opp mot bedriftsbærbare med i alle fall mye av den samme, eller bedre ytelsen, enn Latitude 14 E5450. Men, de ekstra tusenlappene gir Pro-versjonen av Windows 8.1, ekstra god sikkerhet, tilkobling til forankringsstasjon og muligheten for å utvide service-avtaler over flere år og med på-stedet-service. I mange tilfeller, og for mange bedrifter, kan det glatt være verdt en liten neve tusenlapper.