NETTHAT: Fredsprisvinner Maria Ressa sammen med direktør Kjersti Fløgstad på Nobels Fredssenters Freedom of Expression Conference fredag. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter)

Fredsprisvinnere med handlingsplan mot netthat og desinformasjon

Fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitry Muratov roper varsko om informasjonsfriheten og mener det haster å redde demokratiet.

En ti-punkts plan for å løse informasjonskrisen ble lansert på Nobels Fredssenters ytringsfrihetskonferanse fredag. Det melder Nobels Fredsenter i en pressemelding.

De to fredsprisvinnerne talte på Nobels Fredssenters ytringsfrihetskonferanse fredag, nesten ett år etter at det ble kunngjort at Nobels fredspris 2021 gikk til de to journalistene.

Bred støtte

Maria Ressa presenterte den nye planen som er signert av 11 Nobelprisvinnere og mer enn nitti organisasjoner og enkeltpersoner. Den foreslår ti tiltak for å støtte uavhengig journalistikk og motvirke desinformasjon, hatprat og propaganda i sosiale medier.

– Det store potensialet teknologien har for å bringe samfunnet vårt fremover blir ødelagt av at teknologiselskapenes forretningsmodell fremmer løgn, sinne og hat. Vi må handle nå for å endre måten Big Tech opererer på og sørge for at internett blir et offentlig gode. Vi trenger en demokratisk visjon for internett i det 21. århundre, sa Ressa.

– En motgift mot falske nyheter og polarisering av debatten er støtte til uavhengige medier, sa Dmitry Muratov.

Både regjeringer, EU og FN må ta ansvar for å skape en verden der teknologien tjener menneskets beste og der menneskerettigheter er viktigere enn profitt, heter det i planen.

– Handlingsplanen krever en slutt på salg og kjøp av personlige data, likestilling av teknologibrukere over hele verden og satsing på uavhengig journalistikk som en motgift mot diktatur, sa Kjersti Fløgstad, Nobels Fredssenters direktør.

I følge Fløgstad har saken stått høyt på agendaen for fjorårets fredsprisvinnere og de er veldig glade for at denne tipunktsplanen kunne bli presentert på Nobels Fredssenter nå, nesten ett år etter at de ble kunngjort som prisvinnere.