BLEKK ØYEBLIKKELIG: HP lanserer nå Instant Ink-løsningen også i Norge. (Foto: HP)
BLEKK ØYEBLIKKELIG: HP lanserer nå Instant Ink-løsningen også i Norge. (Foto: HP)

HP tilbyr auto-abo på blekk

Opptil 70 prosent skal kundene kunne spare på den nye Instant Ink-løsningen som HP nå innfører i Norge.

Mens noen av konkurrentene lanserer blekkskrivere med ekstra store blekktanker for å få ned kundenes kostnader til blekk, har HP valgt en annerledes løsning: automatisk blekk-abonnement.

Kampen mot dyrt blekk

Skriverblekk levert i bittesmå blekkpatroner er dyrt. Det er langt i fra noen ny observasjon, men noe som både data- og dagspressen har skrevet om i mange år. For noen år siden presenterte en norsk dagsavis en test der man var kommet frem til at literprisen på skriverblekk kunne sammenlignes med prisen på eksklusiv parfyme.

I senere år har flere skriverprodusenter lansert blekkskrivere med store blekktanker der blekket leveres i stort volum i flasker i stedet for små patroner. For eksempel har Epson hatt en slik løsning på markedet en stund der blekket som følger med skriveren når man kjøper den, holder til rundt 13.000 sider – eller minst et par års bruk på et aktivt hjemmekontor.

Fordelen er betydelig reduserte blekkostnader over tid. Ulempen med løsningen er at startprisen, altså prisen for skriveren inkludert blekkflaskene, er mye høyere enn folk er vant til – kanskje noen tusenlapper i stedet for noen hundrelapper i enkelte tilfeller. Det hender jo at en pakke blekkpatroner i dag koster mer enn det man betalte for skriveren da man kjøpte den.

Abo fra 35 kroner

Instant Ink-løsningen som HP nå lanserer, har en startpris på rundt 35 kroner i måneden. For dette beløpet får man blekk tilsvarende omtrent 50 sider med utskrifter. Brukere med litt større behov, kan i stedet velge kvanta tilsvarende 100 eller 300 sider.

HP opererer her med begreper som utskriftsvolumer knyttet til tilfeldig, moderat eller hyppig utskriftsbehov.

Når man nærmer seg slutten på blekket i patronene, sørger systemet automatisk for at det sendes en bestilling på nytt blekk til HP, og dette sendes direkte hjem til kunden i posten. Porto samt resirkulering av brukte blekkpatroner er inkludert i prisen.

På denne måten løser man et av de største problemene med blekkskrivere på hjemmekontoret, at man går tomt for blekk på én eller flere patroner midt oppe i en viktig utskriftssesjon, fremholdt Stig H. Myklebust hos HP Norge da det nye konseptet ble presentert for pressen.

Abonnementsløsningen til HP fungerer slik at dersom man bruker mindre blekk enn abonnementet tilsier, rulleres det overskytende over til neste måned. Bruker man mer, er det ifølge HP en liten tilleggsavgift å betale for det overskytende.

Tema for debatt

Ifølge Myklebust kan man med den største blekkpakken få ned printkostnadene med opptil 70 prosent.

HPs Instant Ink-løsning har vært tilgjengelig i en del andre land, blant annet i USA og Storbritannia, i flere år nå, og et googlesøk på temaet viser at ikke alle er enige i at det løsningen byr på så store besparelser som HP vil ha det til.

Blant problemstillingene som debatteres er hva slags betydning det har at kostnadene er knyttet til hvor mange sider som skrives ut, uavhengig av hvor mye blekk som går med til hver side, noe som jo kan variere mye.

En av grunnene til at HP har valgt en slik abonnementsløsning som svar på konkurrentenes blekktank-utspill, er at HPs skrivehoder er innebygd i blekkpatronene. Det betyr at hver gang man setter inn en ny blekkpatron, får skriveren også et nytt skrivehode. Dette passer ikke sammen med en blekktank-løsning av den typen konkurrentene har lansert.

Abonnementet er fleksibelt og kan ifølge HP justeres og sies opp når som helst.

På sine amerikanske nettsider har HP link til en oversikt over hvilke skrivere som abonnementsløsningen kan knyttes til.