DATA TIL TUSEN: Prisforskjellene på like produkter kan være på opptil flere hundre prosent mellom to mobilselskaper. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Mobilpris-info med mangler

To tilbydere har nå blitt godkjent for å levere sammenlignende telepriser. Det er Mobilbørsen.no og Tek.no. Men er de gode nok? Vår stikkprøve viser klare mangler.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 la daværende Post og Teletilsynet ned sammenligningstjenesten for priser på mobilabonnement «telepriser.no» fordi den ikke lenger holdt tritt med utviklingen i telemarkedet. Siden den gang har det ikke vært noen offisiell prisoversikt for mobilmarkedet. I stedet for å utvikle en ny versjon av telepriser.no, har Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Tidligere PT) besluttet å heller la private aktører gjøre jobben gjennom en autorisasjonsordning.

Kravene for autorisasjon ble lagt ut i februar og det er nå avgjort hvem som får autorisasjon i første runde.

Kai Wangberg i Mobilbørsen sier han er glad for at Nkom nå har lansert autorisasjonsordningen, siden det er viktig for forbrukerne å vite hvilke kalkulatorer de kan stole på. Ikke minst vil det bidra til å gi flere kjennskap til at slike tjenester finnes, noe som er viktig for konkurransen i mobilmarkedet.

- Prisforskjellene på ellers like produkter kan være på opptil flere hundre prosent mellom to mobilselskaper. Vi vet med sikkerhet at svært mange forbrukere kan spare flere tusen kroner i året bare ved å bytte abonnement. For en familie på fem personer kan det fort utgjøre 10-15.000 kroner årlig, sier Wangberg.

Komplisert marked

Mobilmarkedet er både komplisert og uoversiktlig. Det teppebombes i tillegg av reklamekampanjer for de største selskapene. Det er derfor svært vanskelig for mindre mobilselskap som leverer tilsvarende kvalitet til lavere priser å nå frem på egenhånd. Wangberg påpeker at det er nærmest umulig for en vanlig forbruker å finne det beste produktet blant flere hundre tilgjengelige abonnementer fra 16 forskjellige mobilselskaper.

Wangberg sier videre at Mobilbørsen i sitt høringsutkast egentlig ønsket enda strengere krav for å bli autorisert, men at det viktigste er at prinsippene om korrekthet og objektivitet er ivaretatt. Mobilbørsen ser uansett ikke kravene til autorisasjon som noe endelig mål i seg selv og vil fortsatte å levere en tjeneste i tråd med de de selv mener forbrukerne trenger av informasjon. Vi mener, for eksempel, at det burde ha vært krav om at datapakker inkluderes i prisutregningene og fremstilles korrekt, noe vi fortsatt er alene om, sier han.

- Det er også viktig å kunne skille mellom vanlige mobilabonnement og mobilt bredbånd siden sistnevnte gir vesentlig høyere hastighet og datamengde for lavere pris, for de som bare trenger et dataabonnement.Vi har også valgt å ha med telefoner siden veldig mange av de som bytter abonnement gjerne gjør det samtidig som de kjøper en ny telefon, eller omvendt. Det finnes mange tilfeller der mobilselskapene tilbyr telefon og abonnement i samme pakke, noe som ofte gir en bedre pris enn om man skulle kjøpt begge hver for seg, sier Wangberg som setter pris på at det nå blir to konkurrerende tjenester.

Kan lett bli lurt likevel

Vi tok en rask stikkprøve  av pris-sammenlikningene til både Mobilbørsen og Tek.no. Hadde jeg fulgt dere anbefalinger hadde iallfall jeg blitt grundig lurt. Jeg tok nemlig utgangspunkt i en stikkprøve på det abonnementet jeg selv har. Telenor Frihet 20GB til kr. 599.

Jeg får da hos Tek.no opp tre abonnement som er billigere henholdsvis hos Hello, Chili og Chess. Hos Mobilbørsen får jeg opp Chess og Hello. Likevel er min konklusjon: Jeg blir hos Telenor hvis ikke de tre nevnte har kommet med "Roam Like Home" i EU. Det er nemlig der jeg mest trenger en stor pakke uten påslag. Det finner jeg ingen info om. Meg bekjent har per dags dato ingen av de tre rinmeligere alternativene lansert det.

Utenlandspriser på datapakker er et særdeles viktig element som vi herved anbefaler de to prisinfo-tilbyderne å implementere som tilleggsfaktor.  I mitt regnestykke ville jeg med å gå over til Hello spart 199x10 = 1.990 kroner, men jeg ville i de kanskje fem-seks ukene jeg er utenfor Norge innen EU, brukt ganske mye mer om det ikke var fri roaming.

Jeg sjekket førsteanbefalingen Hello. De tar 65 øre per MB i EU. Brukte jeg hele pakken på en måneds ferie i EU ville det kostet med 13.800 kroner ekstra. Bare hvis jeg holdt meg under 3GB, ville Hello lønne seg. Det er lik ca. to Netflix-filmer i HD-kvalitet.