NY NETTLESER: Vivaldi er utviklet av tidligere Opera-sjef Jon von Tetzchners selskap med samme navn. (Skjermdump: Kenneth Christensen)

Den nye nettleseren

Tidligere Opera-sjef John von Tetzchner lanserer testversjon av sin nye nettleser Vivaldi.

Det er ikke hver dag det lanseres en ny nettleser. Jon von Tetzchner, tidligere Opera-sjef og medgründer, melder om lansering av en ny Chromium-basert nettleser for Windows, OSX og GNU/Linux - utviklet med tanke på tunge og profesjonelle brukere, skriver Techcrunch.

Nettleser for it-proffene

Hvordan skiller den nye nettleseren seg ut fra røkla?

Vivaldi kan for eksempel skryte av verktøy som lar bruker droppe musa til fordel for tastatur, raske valg av bokmerker, notatblokk og muligheten for å organisere faner i stabler. For å nevne noe.

Von Tetzchner selv sier nettleseren for laget "for våre venner".

- Vi satser mot den type brukere som bruker mye tid på nettet, har mange aktive faner åpne og liker å jobbe effektivt med mye innhold.

Computerworld i Vivaldi (Skjermdump: Kenneth Christensen)

Beslutningen om å utvikle ny nettleser skal ha kommet da Opera dropper sin egen-utviklede motor Presto til fordel for Webkit i 2012, noe von Tetzchner synes var leit. Han savnet bruker- og utviklermiljøet som hadde samlet seg rundt Opera og Presto.

Vivaldi har vært under utvikling i halvannet år, og er ikke helt ferdig enda. Av utseende er det tydelig inspirasjon fra Opera, og nettleseren er full av små, praktiske verktøy.

Som i Opera ligger det en verktøylinje i venstre panel, med bokmerker, notatfelt, epost og nedlasting.

Jon von Tetzchner i Vivaldi.

Quick Commands er et annet nyttig verktøy, og gir en liste over vanlige kommandoer. Notatfeltet lat brukeren notere tekst og lagre skjermdumper, en nyttig funksjon for mange.

Nettleseren har også en god del eye candy å by på. Blant annet får brukeren preview av faner, og fanen får fargen til den dominerende fargen i nettstedets favicon.

Det meste kan tilpasses og konfigureres.

Ikke helt ferdig

Siden dette er en tidlig versjon, så er det opplagt at ikke alle funksjoner er på plass enda. Linje for bokmerker er ikke implementert enda, og likeså den integrerte epost-klienten - en funksjon von Tetzchner selv er stor fan av, og som også er inspirert av Opera. Selskapet vil også om litt introdusere sin egen eposttjeneste på vivaldi.net, det samme domenet som Vivaldis forum kjører på.

Vivaldi med Quick Commands.
Vivaldi  med Quick Commands. (Skjermdump: Kenneth Christensen)

Epost-klienten i Vivaldi vil riktignok støtte vanlige epostkontoer også, så brukere trenger ikke en Vivaldi-konto for å utnytte funksjonaliteten.

Nettleseren støtter foreløpig ikke utvidelser, men dette er på plass i motoren og implementeres i en senere preview.

Foreløpig er Vivaldi tilgjengelig for Windows, OS X og GNU/Linux. Nettleseren kan lastes ned fra Vivaldi.com. Versjon for mobile enheter er planlagt, men her er det foreløpig ingen detaljer enda.

Vivaldi består av omlag 25 personer, av dem 18 utviklere. De fleste er tidligere Opera-ansatte.