Søk utforder analyse
DUELLEN: Fast-sjef John M. Lervik utfordrer de tradisjonelle leverandørene av forretningsanalyse. Men Frank Møllerop i SAS Instiute mener lang erfaring er avgjørende for å lykkes i BI-markedet.
- Vil Fast bli en utfordrer for de tradisjonelle leverandørene av BI-verktøy?
- Fast har et alternativt tilbud til tradisjonelle BI-verktøy med vår Fast Radar-løsning. I motsetning til tilsvarende produkter fra Business Objects, Cognos og SAS Institute kan våre kunder spare mye tid på opplæring og samtidig gi avansert business intelligence til mange flere typer brukere i sine organisasjoner. Dermed kan for eksempel forretningsansvarlige få direkte tilgang til alle tilgjengelige datakilder, og kan lage egne rapporter uten tidligere kunnskap om datastrukturer eller kompleks programmeringserfaring, sier administrerende direktør John M. Lervik i Fast Search & Transfer.
- BI handler i mindre grad om valg av verktøy og teknologi, men mye om å tilby kunden løsninger som er rettet mot verdikjeden. Vi har et enormt forsprang og kan tilby BI i tre dimensjoner. Den første er teknologiplattformen for å sikre at løsningen fungerer bak dashbordet. Den andre er at vi tilbyr løsninger skreddersydd for hvert enkelt industri med egne "beste praksis-modeller". Vi har erfaringer innenfor alle bransjer fra virksomheter fra hele verden. Disse erfaringer er bakt inn i våre industriløsninger, sier administrerende direktør Frank Møllerop i SAS Institute.
- Kan man oppnå god nok analyse uten et datavarehus?
- Dette kommer an på virksomheten og hvilke operasjonelle system de har og hva man legger i begrepet "datavarehus". Tradisjonelle datavarehus ble aldri det sentrale registeret over all bedriftsinformasjon - de hadde problemer med å analysere viktige ustrukturerte datakilder (som kontrakter) etc. og kan heller ikke håndtere strukturerte data av et bredere omfang enn opprinnelig planlagt ved design av datavarehuset. Fast Adaptive Information Warehouse løser dette ved å tillate at man legger til nye kilder umiddelbart, uten reindeksering eller remodellering av datastrukturer, sier Lervik.
- Alt flere brukere ser i dag at analyse ikke lever i et vakuum. Såkalt punktanalyse er ikke en tilfredsstillende metode for å besvare de spørsmål som skal danne grunnlaget for økt vekst og kvalitetsforbedringer i en virksomhet. Vi anbefaler våre kunder at sette inn analyse i en helhetlig verdikjede som begynner med data og som ender med kunnskap. Vi ser på datavarehus som en del av denne verdikjeden, sier Møllerop.
- Hvor viktig er brukervennlighet i forhold til funksjonalitet? Kan begge deler oppnås?
- Brukervennlighet er et nødvendig fundament, som mange BI-leverandører, i sin iver etter å overgå hverandre i funksjonalitet, har mistet fokus på. Det er ikke nyttig å tilby en mengde funksjoner som få eller ingen bruker. Når vi nå tilbyr BI bygget på "søk" er det blant annet for å kunne benytte mer intuitive måter å navigere i en stor informasjonsmengde på, noe nettopp vår løsning tilbyr. Så, ja - begge deler kan oppnås, sier Lervik.
- Lett å lære er ikke det samme som lett å bruke. Våre kunder er helt tydelige på at de ønsker brukergrensesnitt som kan tilpasses etter hvert som brukeren blir mer erfaren, de ønsker systemer som ikke alltid tvinger brukeren gjennom de samme lange dialogene. Samtidig vet vi at våre brukere setter pris på at SAS har bygget et sikkerhetsnett som gjør brukeren oppmerksom på at han nå er i ferd med å foreta ukloke valg eller bryte viktige forutsetninger i forretningsanalyse. Når det gjelder brukergrensesnitt mener SAS det er viktig å i størst mulig grad følge de industristandarder som brukene selv har sagt er de riktige, sier Møllerop.
- Hvor lett blir det for Fast å selge inn sitt konsept når mange bedrifter har investert store summer og ressurser for å bygge opp og vedlikeholde et datavarehus?
- Teknologisk innovasjon vil alltid skje, et eksempel er hvordan mobilen overtar for fasttelefonen. Med mulighet til å snakke i telefonen når og hvor man ønsker det, blir det gamle systemet forlatt. Det er det samme med søk kontra databaser for BI. Vi tilbyr samme muligheter til å lage rapporter som i tradisjonell BI, men med et bredere og mer kvalitetssikret datagrunnlag. Søk gjør det mulig å umiddelbart finne fram i data på et enkelt vis. Men overgangen til nye systemer skjer gjerne gradvis, så vi tilbyr også løsninger som utnytter eksisterende investeringer, sier Lervik.
- Virksomheter som i dag har fått på plass et datavarehus forteller SAS at de ser datavarehuset som er en viktig del av virksomhetens it-økosystem. Dette handler om strategivalg for at datavarehuset skal være konsistent og levere kunnskap til forretningssiden. Så hvor lett eller vanskelig det blir for Fast å selge inn sitt konsept får de selv kommentere, sier Møllerop.
- Hva bør et hurtigvoksende mellomstort selskap velge som BI-verktøy?
- Disse selskapene har utfordringer i virksomhetsstyring fordi utviklingen i selskapet utfordrer kjente styringsmodeller. Klassisk BI, der man inspiserer salgstall og finansielle nøkkeltall og kanskje måler disse mot historikk og budsjetter, blir fort unyttig i et landskap der man ikke har relevant historikk. Man selger produkter i nye regioner eller markeder på nye måter. Da vil valgkriteriet nok være fleksibilitet. Prosjektene må kunne måles i dager eller uker, ikke i måneder og år, slik som normen er innen datavarehus i dag, sier Lervik.
- Et slikt selskap bør velge en leverandør som forstår at BI handler om kunnskap om verdikjeden hos kunden og hvordan BI kan benyttes for å fange opp selv svake signaler som kan bety fremtidige behov for omlegging og nye strategier. Vi har mange små/mellomstore virksomheter som har valgt SAS som BI-leverandør nettopp fordi vi er i stand til å fange opp nye behov hos disse bedriftene etter hvert som de vokser, sier Møllerop.