BESPARELSER: Gartner mener det er tre beste praksiser bedriften kan følge for å spare store penger. Illustrasjonsfoto: Bruno Glätsch/Pixabay
BESPARELSER: Gartner mener det er tre beste praksiser bedriften kan følge for å spare store penger. Illustrasjonsfoto: Bruno Glätsch/Pixabay

Slik kan bedriften spare store penger

Gartner mener virksomheter kan kutte kostnadene med 30 prosent ved hjelp av tre beste praksiser.

Publisert Sist oppdatert

Markedsanalyseselskapet Gartner mener at besparelser som er «for store til å overse» finnes innenfor organisasjoners bruk av programvare. Selskapet estimerer at den globale omsetningen av programvare for bedriftsbruk vil runde 332 milliarder dollar i år, og besparelser på opptil 30 prosent representerer enorme besparelser for verdens virksomheter.

Å oppnå disse besparelsene kan, ifølge Hank Marquis forskningssjef i Gartner, være en kompleks eksersis, men de potensielle besparelsene er for store til å overse. Selskapet presenterer tre beste praksiser for å oppnå disse besparelsene:

1. Optimaliser programvarekonfigurasjonene

Programvare fra de store leverandørene har kompliserte bruksregler, og de er kostbare. Standardkonfigurasjonene er i tillegg ofte de som koster kundene mest. Denne kombinasjonen av kompleksitet og høy kostnad gir de største mulighetene til innsparinger.

It-lederne må lete etter besparelser ved hjelp av konfigurasjonen av programvaren, særlig i programvaren som kjører i datasenteret.

- Slike endringer se enkle ut i ettertid, men de er ikke opplagte, og besparelsene kan komme opp i millioner, sa Marquis.

2. Gjenbruk av programvarelisenser

Resirkulering av lisenser er å gjenbruke nå ubrukte lisenser for å unngå å måtte kjøpe nye. Slik gjenbruk vil både redusere pengebruken på selve lisensene, i tillegg til kostnadene forbundet med service og vedlikehold.

Slik resirkulering krever kraftig prosesskontroll. Mange virksomheter er imidlertid på et umodent nivå på dette området, og ifølge Gartner kan flesteparten kutte i pengebruken på programvare ved å modne sine prosesser omkring dette. Gartner mener at det beste er å bygge dette inn i den daglige operasjonelle driften av it-systemene.

Gjenbruk krever målinger for å identifisere ubrukte, underbrukte og feil brukte programvarelisenser. En bruker kan ha programvare installert som vedkommende ikke bruker, eller det holder med en enklere utgave av programmet. Det finnes flere forskjellige administrasjonsverktøy for denne oppgaven 

3. Bruk SAM-verktøy

SAM - «Software Asset Management» - er verktøy som er spesialbygd for denne oppgaven. Det tar seg av den svært vanskelige oppgaven det er å passe på pengebruken på lisenser, et område som i dag har blitt svært komplekst.

Å optimalisere komplekse lisenser manuelt er svært arbeidsintensivt, det krever spesialistkunnskap, og det skalerer ikke. Større virksomheter vil derfor ha stor nytte av et SAM-verktøy. Det kan automatisere, akselerere og forbedre manuelle prosesser.

Gartner påstår derfor at et slikt verktøy vil være mer lønnsomt enn manuelle alternativer, og vil ofte betale for seg selv med innsparingene, både på lisenser og internt arbeid.