HELDIGITAL BYGGEPLASS: Vi har tatt i bruk mange nye teknologiske hjelpemidler. Det har gjort oss i stand til å kombinere høy kvalitet med høy effektivitet, sier prosjektleder Bjarni Einarsson i Statsbygg. (Skjermdump: Statsbygg)

Heldigitalt byggeprosjekt overlevert

I desember kunne Statsbygg overlevere sitt mest digitale byggeprosjekt noen gang. Nå er nøklene gitt videre til Statens Vegvesen, men digitaliseringen fortsetter.

Publisert Sist oppdatert

Den nye sambruksstasjonen langs riksvei 7 består av en kombinert trafikkstasjon og kontrollhall på til sammen 667 kvadratmeter. Prosjektet inkluderer også en såkalt døgnhvileplass for ca. 20 vogntog der sjåfører kan parkere og ta korte eller lengre pauser.

Dette har vært et pilotprosjekt i den digitale satsingen Digibygg, der Statsbygg går i bresjen for å teste ut ny teknologi som kan modernisere byggebransjen.

- Dette er det første prosjektet der vi har tenkt digitalt helt fra starten. Det gjør dette til vårt mest digitale byggeprosjektet noen gang, sier prosjektleder Bjarni Einarsson i Statsbygg, i en melding på byggherrens hjemmesider. 

Papirløst

Det har ikke vært en eneste papirtegning. I stedet har kontinuerlig oppdaterte 3D-modeller (bygningsinformasjonsmodeller) vært å finne i PC-er på byggeplassen.

Droner har hentet inn geodata, VR (virtual reality) er benyttet for virtuell gjennomgang av landskapsplan og møbleringsplan, AR (augmented reality) er benyttet for visuell kontroll og for å avdekke avvik mellom bygningsinformasjonsmodellen og det faktiske bygget. I tillegg er dataspill benyttet for å lære arbeiderne om sikkerhet.

Bygningsmaterialer merket med radiofrekvenssignaler har lettet logistikken og tekniske installasjoner er festet i taket etter at en borerobot har sørget for hullene i himlingen.

Digital framtid

Selv om sambruksstasjonen nå står ferdig er ikke digitaliseringen over på Gol. 

- Nå skal bygningen driftes ved hjelp av blant annet stordata, sensorteknologi og fjernstyring, sier Einarsson i meldingen.