KOMPAKT: Canon XC10 kan kjøres med lysfølsomheten satt helt til ISO 20.000 og kan derfor brukes til dokumentarfilming under veldig dårlige lysforhold. (Foto: Canon)
KOMPAKT: Canon XC10 kan kjøres med lysfølsomheten satt helt til ISO 20.000 og kan derfor brukes til dokumentarfilming under veldig dårlige lysforhold. (Foto: Canon)

Proff 4K-video til entusiastpris

Canon har lansert XC10, et kompakt video- og stillbildekamera med 4K-kvalitet. Både entusiaster og ambisiøse filmskapere er i målgruppen.

Canon XC10 av navnet på et nytt kompakt og lett video- og stillbildekamera som Canon har lansert sammen med andre profesjonelle videoprodukter i tilknytning til den store NAB-kringkastingsmessen i USA.

XC10 har arvet mange egenskaper fra den mye dyrere Canon Cinema EOS-serien og er trolig attraktiv for bedrifter og personer som ønsker å lage profesjonell video, for eksempel i forbindelse med markedsføring, men på stramt budsjett.

4K på 305 Mbps

Kameraet kan ta opp video i UHDTV-standarden, altså ultra-HD- eller 4K-kvalitet med oppløsning på 3840 x 2160 piksler. Bruker man et CFast 2.0-kort, kan man oppnå opptil 305 megabit per sekund.

CFast, også kalt CompactFast, er en variant av Compactflash-kort som bruker Serial ATA-bussen i stedet for Parallell ATA/IDE-bussen, og et CFast-kort kan ta imot store datamengder mye raskere enn et vanlig Compactflash-kort.

Med sd-kort kan kameraet ta opp video i full HD-kvalitet (1920 x 1080 pikser) med opptil 50 Mbps og profesjonell 4:2.2-fargesampling for høy kvalitet.

Canon påpeker at kameraet har sømløs kvalitetsmatching med innhold tatt opp med de dyrere Cinema EOS-kameraene og derfor gjerne kan innlemmes i en profesjonell arbeidsflyt med slike kameraer.

I tillegg anbefaler Canon at man for best mulig HD-sluttresultat kan ta opp i 4K-kvalitet og senere nedkonvertere til full HD. Dette gir enda høyere kvalitet på sluttproduktet og større fleksibilitet i redigeringen, hevder Canon.

Konvergens

Noen har valgt å kalle XC10 for et skikkelig konvergensprodukt. Det blir hipp som happ om man betegner det som et videokamera med gode stillbildemuligheter eller et stillbildekamera med gode videomuligheter. Det er begge deler.

For dem som er opptatt av forholdet mellom brikkestørrelser og bildekvalitet er det verdt å merke seg at bildesensoren i XC10 er en 1-tommes brikke, det samme som brukes i mange semikompaktkameraer, for eksempel Sony RX100 Mark III, Nikon 1-serien og Canons egen Powershot G7.

De lærde strides om bildekvaliteten fra disse kameraene kan måle seg med bildene fra større bildebrikker som Four Thirds- eller APS-C-formatet, for ikke å si fullformat. Men i videoverdenen er man vant til å leve med mye mindre bildesensorer enn stillbildefotografer er vant til. Selv profesjonelle videokameraer til 10 ganger prisen av en fullformats Canon EOS 5D Mark III har mye mindre bildesensor enn sistnevnte kamera.

Derfor må 1-tommesbrikken i Canon XC10 vurderes på video- og filmbransjens premisser, og i dét lyset har Canon sannsynligvis rett i påstanden om at dette er et kamera som bringer profesjonell 4K-kvalitet til ambisiøse filmskapere og entusiaster. 

For uavhengige filmskapere

Canon markedsfører kameraet som et kompakt, frittstående alternativ for uavhengige filmskapere og som B-kamera i større produksjoner.

Kameraet har et innebygd, altså ikke uskiftbart 10x zoom-objektiv med brennviddeområde som tilsvarer 27,3 til 273 mm i 35 mm-format. 

Lysstyrken er f/2,8 i vidvinkelmodus og f/5,6 i telemodus.

Med et såpass kraftig zoomobjektiv er det trolig akseptabelt at kameraet veier såpass mye som 1 kg - selv om det likevel må betegnes som et lett og kompakt kamera for sin klasse.

Man kan ta stillbilder med en oppløsning på 12 megapiksler. I tillegg kan man ta ut stillbilder direkte fra 4K-opptak. Oppløsningen blir da 8,29 megapiksler.

Kameraet har et dreibart grep som støtter en rekke opptaksstiler. I tillegg har det en vridbar LCD-berøringsskjerm på tre tommer eller 7,66 cm med 100 prosent bildefeltdekning.

Kameraet kan utrustes med søker. Det dreier seg da ikke om en elektronisk søker, men en optisk søker som gjengir informasjonen på LCD-skjermen.

Autofokussystemet er basert på kontrastdeteksjon.

XC10 har innebygd WiFi med støtte for både 2,4- og 5 GHz-båndet. Kameraet kan fjernstyres fra en mobilapp.

Kommentarene

De første reaksjonene vi har lest i nettdebatter er at kameraet er for dyrt med tanke på at brikkestørrelsen bare er på én tomme, men det ser ut til at disse kommentarene kommer fra dem som først og fremst sammenligner XC10 med stillbildekameraer.

For en del er nok et mer relevant spørsmål om man skal velge dette Canon-kameraet fremfor et speilreflekskamera til sine videojobber. Selv om speilreflekskameraer gir ypperlig videokvalitet, vil nok en del finne et kamera som Canon XC10 mer hensiktsmessig og brukervennlig til videofilming.

Rask lagring på CFast-kort er også med på å sikre muligheten til å filme i høy kvalitet.

Svaret på disse spørsmålene får vi til sommeren når XC10 er klart for test.

Canon XC10 ventes å komme i salg i Norge i juni. Veiledende pris på kamerahuset er 19.790 kroner, mens man får det for 24.990 kroner inkludert CFast 2.0-kort samt kortleser.

Ny proffmodell også

Canon har også fornyet sin EOS Cinema-serie av profesjonelle videokameraer med EOS C300 Mark II, som er en oppdatert versjon av C300.

CINEMA: Canon har oppdatert Cinema-serien med EOS C300 Mark II. (Foto: Canon)
CINEMA: Canon har oppdatert Cinema-serien med EOS C300 Mark II. (Foto: Canon)

 

Her er det også fokus på 4K, med mulighet for å ta opp 4K-video i opptil 410 Mbps, samt støtte for flere nye videokodeker.

Kameraene i denne familien har utskiftbar optikk og kan benytte både vanlige Canon EF-objektiver for fotografering og Canon Cine-objektivene bygd spesielt for videofilming.

Cinema EOS C300 MKII kommer trolig ikke i salg før i september. Veiledende pris for kamerahuset er 169.900 kroner.

Videoredigeringsskjerm

De som jobber med 4K-videoredigering trenger også en god 4K-skjerm. Canon har derfor lansert en såkalt 4K-referanseskjerm, en 24-tommers skjerm med oppløsning på 4096 x 2160 piksler.

REFERANSESKJERM: Canon DP-V2410 er designet for dem som driver med redigering av 4K-materiale. (Foto: Canon)

Canon DP-V2410 kan vise 4K RAW-opptak direkte fra kompatible Cinema EOS-kameraer. Skjermen kan automatisk sørge for at fargeinnstillingene fra kompatible Canon-kameraer synkronkroniseres, slik at synkroniseringsfeil unngås.

Canon Norge opplyser til PC World at pris og leveransetidspunkt for den nye skjermen ikke er fastsatt ennå.