CYBERKAOS: Når hele nettsamfunnet kan involvere seg i krig, kan det fort bli kaos, sier Lotem Finkelstein i Check Point Software. (Foto: Check Point)

Advarer mot fake news

Check Point sier det spres falske nyheter om cyberangrep.

Publisert Sist oppdatert

I følge Check Point er det flere grupper som påstår de har gjennomført vellykkede cyberangrep, mens realiteten er noe annet. Beviset for angrepene har vært alt fra gamle youtube-videoer til allerede offentlig tilgjengelig informasjon.

De tre hacktivist-gruppene Againstthewest, KelvinSecurity og Killnet er i følge en pressemelding fra Checkpoint alle ansvarlige for slike falske nyheter. Påståtte cyberangrep på Russlands største søkemotor, Yandex, og to andre mål – et russisk atomanlegg og et hack på Anonymous’ nettsted – er blitt diskreditert av Check Point.

Vær oppmerksom

Check Point Research oppfordrer publikum til å tenke seg om når de leser nyheter, fordi det kan være feilinformasjon. Dette kan ha alvorlige konsekvenser.

– Vanligvis, når slike grupper tar ansvar for angrep som aldri skjedde, kan det avvises og stort sett ignoreres. Men i disse krigsdager kan de å hevde å ta kontroll over et atomanlegg, for eksempel, noe som vil ha en forferdelig innvirkning på hvordan de to sidene reagerer på disse falske påstandene. Etter hvert som spenningen øker, er det lite rom for å validere rapportene om cyberangrep. Disse hacktivistgruppene skaper en form for slagmarkståke, sier Lotem Finkelstein, leder for trusseletterretning og forskning ved Check Point Software.