ØKER KRAFTIG: Vaksinesvindel forbundet med Covid19 har økt med 400 prosent på det mørke nettet siden desember. Det melder it-sikkerhetsselskapet Check Point. (Foto: Toralv Østvang)

Vaksinesvindel økt med 400 prosent siden desember

Stadig flere falske koronavirusvaksiner og medisiner blir lagt ut for salg på det mørke nettet.

Publisert Sist oppdatert

Check Point Research (CPR) har igjen lansert en rapport som viser status på antall annonser for Covid19 vaksiner. Dette til tross for at det ikke er lenge siden de kom med en tilsvarende rapport.

Det var i midten av desember i fjor at CPR kunne meddele at flere mørke nettleverandører annonserte Covid-19-vaksiner til salgs, med priser fra rundt $ 250.

Den nye rapporten, som ble gjennomført første uken i januar, viser at antallet slike annonser nå har steget med 400 prosent. I tillegg skal forskning vise at leverandører har doblet, eller til og med firedoblet prisene sine, fra $ 500 og opp til $ 1000 for en uspesifisert dose. Selgere tilbyr nå også volumsalg av vaksiner, ikke bare enkeltdoser, melder CPR.

Ikke nødvendigvis ekte vare

– Det er ingen garantier for at vaksinen som selges på det mørke nettet er ekte og autentisk, men det er ikke for uten grunn at transport og frakt av vaksiner beskyttes mot for eksempel tyveri, sier Nils Ove Gamlem, teknologisjef i Check Point Norge, i en melding fra selskapet.

Teknologisjefen mener også at betalingsmåten er et problem: Leverandørene aksepterer som regel bare betalinger i bitcoin, noe som minimerer sjansen for at transaksjoner blir sporet, og dermed sår ytterligere tvil om ektheten til medisinene.

I måneden siden desemberrapporten har flere vaksiner fått godkjenning. Dette gir mørke nettleverandører en mulighet til å utforske falske tilbud om vaksiner. CPR spekulerer også i om etterspørselen etter slike vaksiner har økt.

– Til tross for relative lave smittetall i Norge sammenlignet med mange andre land skal vi ikke se bort fra at enkelte faller for fristelsen å forsøke å skaffe seg vaksine raskere enn tilgjengelighet fra helsemyndigheter, sier Gamlem i meldingen. 

Ikke pålitelig

Forskningsteamet til CPR, som blant annet har sjekket antallet annonser for Covid-19-vaksiner på det mørke nettet, har også testet hvor pålitelig en slik transaksjon er. 

Forskerne la inn en bestilling på en vaksinedose fra en leverandør ved bruk av Telegram. De fikk leverandørens kontaktinformasjon og telefonnummeret via et mørkt nettforum, og kontaktet dem via deres Telegram-brukernavn. De ble raskt tilbudt en kinesisk vaksine – med en prislapp på $ 750.

De betalte ved hjelp av Bitcoin, sendte leveringsadressen og ba om forsendelsesinformasjonen. Etter noen dager uten svar mottok de en melding fra leverandøren om at vaksinen var sendt til den oppgitte adressen.

Noen dager senere ble leverandørens konto slettet, og – forskerne venter fortsatt på pakken.