HØYERE KRAV: I 2020 kommer kundene til å stille høyere krav til leverandører av forretningssystemer (ERP), skriver Bjørn Røsten. (Foto: Unit4/Herman Dreyer)
HØYERE KRAV: I 2020 kommer kundene til å stille høyere krav til leverandører av forretningssystemer (ERP), skriver Bjørn Røsten. (Foto: Unit4/Herman Dreyer)

Dette er årets viktigste it-trender

Mer fokus på data og ikke bare applikasjoner, hybride driftsmiljøer, og IT-løsninger som gir rom for den nye generasjonen i arbeidslivet. Det er noen av de tydeligste IT-trendene for bedrifter i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Blir 2020 året der skyen tar helt over, eller kommer tradisjonelle it-miljøer til å fortsette å hevde seg? En ting er i alle fall sikkert. I en tid der kompetanse er en knapp ressurs blir de ansatte i bedriften bare viktigere. Her er det jeg tror blir de fem viktigste trendene i år.  

1. Chatbotter blir normen

Bruken av chatbotter og digitale assistenter har økt kraftig i næringslivet gjennom 2019. Man finner dem i alt fra kundeservice til rekrutteringstjenester basert på kunstig intelligens. Dette blir bare mer vanlig i 2020, i stadig flere bransjer. Videre kommer bruken av kunstig intelligens og analyse til å bli en standard komponent i chatbottene. Maskinlæring gir smartere måter å jobbe på og nye muligheter for automatisering. 

2. Skylagring forgrener seg i en hybrid verden

Atskillige flere selskaper har begynt med skymigrasjon i 2019, og noen snakker også om å gå over til fullstendig skybasert it-drift. Men med lovgivning som GDPR, har flere og flere kunder begynt å interessere seg − og bekymre seg for hvor dataene deres lagres.

Dette vil føre til en økning av det vi kaller hybridmiljøer (blandinger av offentlige skyer, private skyer og tradisjonelle datasentre) i 2020. Med hybridmiljøer kan man lagre sensitive data lokalt, mens man bruker skytjenester til å opprettholde sikkerhet for databasen sin. Derfor vil forretningssystemer som tilbyr en hybrid løsning ha et fortrinn i tiden som kommer. 

3. Forretningssystemene utvides

I 2020 kommer kundene til å stille høyere krav til leverandører av forretningssystemer (ERP). De som leverer spesialiserte forretningssystemer kommer til å få det det tøffere. Kundene ønsker i større grad å få sømløs tilgang til data for å skreddersy sine egne løsninger, både i skyen og på egne servere. I takt med den digitale transformasjonen øker kravene til nye funksjoner i forretningssystemene, og at systemene kan bygges ut. 

4. Menneskelig kompetanse den viktigste drivkraften

De ansatte fortsetter å være en bedrifts mest verdifulle ressurs. Det er deres kunnskap som gir det beste beslutningsgrunnlaget når en strategi skal formuleres. Hver bedriftsleder må spørre seg hvor kompetente de ansatte er, om bedriften bidrar til de ansattes utvikling og karriere. Lykkes man med å rekruttere de riktige talentene til bedriften? 

I år vil HR-avdelingen i bedriften få en enda viktigere rolle, og HR-arbeidet vil i større grad bli datadrevet og basert på analyse. 

5. Moderne it blir en forutsetning for vellykket rekruttering

Nå begynner de som ble født på 2000-tallet for alvor å innta arbeidsmarkedet. Da må it-løsningene oppfylle deres forventninger. Denne generasjonen er oppvokst med moderne it-løsninger, og det er ingen som vil begynne karrieren med å bruke utdaterte, tungvinte løsninger. Derfor vil bedrifter som fortsatt bruker såkalte "Legacy"-systemer få problemer med rekrutteringen. En vellykket rekruttering forutsetter at bedriften kritisk går gjennom hele sin it-infrastruktur.