TING: Tingenes internett spås kraftig vekst de neste få årene. Det er allerede over en milliard enheter installert.
TING: Tingenes internett spås kraftig vekst de neste få årene. Det er allerede over en milliard enheter installert.

Smarte byer med 1,6 milliarder tilkoblete ting i 2016

Smarte næringsbygg leder utviklingen, men blir forbigått av smarte hjem i 2018.

Publisert Sist oppdatert

Markedsanalyseselskapet Gartner anslår at i 2016 kommer smarte byer til å ha over 1,6 milliarder oppkoblete ting i bruk. Det er en oppgang på 39 prosent fra 2015. Prognosen fram mot 2018 er kraftig vekst i antall enheter, med 2,3 milliarder i 2017, og 3,3 milliarder installerte enheter i 2018.

Smarte næringsbygg

Det er smarte næringsbygg som leder an i utviklingen fram mot 2018, da smarte hjem kommer til å ta over førsteplassen, målt i antall tilkoblete enheter. Næringsbygg har stort potensiale til å utnytte tilkoblete ting, som for eksempel et stort antall sensorer. Innsamling av data fra slike sensorer kan redusere kostnadene, forbedre utnyttelsesgraden og forbedre vedlikeholdet. Ifølge Bettina Tratz-Ryan, forskningsdirektør i Gartner, kan besparelsene komme opp i 30 prosent ved hjelp av tingenes internett (IoT – «Internet of Things»).

Det er informasjonssystemer som understøtter driften av en bygning, særlig med tanke på energibruk og brukerrettete tjenester, som driver utbredelsen nå. I 2016 kommer sikkerhetskameraer og webkameraer, i tillegg til styrbar innendørs LED-belysning, til å være enhetstypene som driver utviklingen. Disse kommer ifølge Gartner til å stå for 24 prosent av IoT-markedet i smarte byer.

Segmentet for smarte næringsbygg spår Gartner kommer til å vokse kraftig de neste få årene. I 2018 spår selskapet at dette på området alene kommer antall enheter til å runde én milliard enheter i bruk.

Smarte hjem

I 2018 spår altså Gartner at smarte hjem kommer til å være det største segmentet innenfor smarte byer. I 2016 kommer området til å stå for 21 prosent av antallet installerte enheter, og det er altså her den største veksten kommer framover. I år estimerer Gartner at det er 174 millioner enheter, i 2016 er tallet 339 millioner enheter, mens i 2018 kommer antallet til å nærme seg 1,1 milliarder enheter.

På dette området er det smarte TV-er, smarte TV-bokser, smarte lyspærer og andre automasjonshjelpemidler i hjemmet, som termostater, sikkerhetssystemer og alarmer, i tillegg til smarte kjøkkenmaskiner som driver utviklingen.

- Enhetene vil få flere standarder for kommunikasjon innebygd. Hjemmene vil utvikle seg fra å være oppkoblete til å være informasjonsbaserte. Et integrert tjenestesystem som vil gi økt verdi til hjemmet og det individuelle behov, sa Tratz-Ryan.