TEST: Corsair Gaming Audio Series SP2500 - Rått, brutalt og velklingende

Corsair har bestemt seg for å utvide sitt tilbud til entusiastene, og med sitt første høyttalersett gjør de det meste riktig.

Publisert Sist oppdatert

Blant pc-entusiaster er Corsair en velkjent produsent. Mange har nok et forhold til selskapets minnemoduler, kabinetter, ssd-er og annet tilbehør til pc-en. I fjor høst ble det klart at selskapet ønsket å utvide satsingsområdet sitt til også å gjelde spillentusiastene. Det begynte så smått med hodesettet HS1, som vi belønnet med karakter seks. Bedre kan det knapt gjøres på første forsøk.

Like før jul ble vi invitert til å ta turen til London for å se et par nye produkter Corsair hadde på lur. Uten å vite stort møtte vi opp, og det viste seg at hele arrangementet var til ære for selskapets første høyttalersett, Corsair Gaming Audio Series SP2500. Samtidig avslørte de også at det ville komme et noe enklere høyttalersett og en analog versjon av spillhodesettet HS1. Siden like før jul har vi hatt muligheten til å spille, se på film og lytte til musikk via Corsairs særdeles kraftige SP2500-høyttalersett – Corsair har testet settet til 232 Watt etter den amerikanske FTC-standarden.

Gjennomtenkt og velbalansert

Corsair SP2500 er et 2.1-sett, med to satellitter og en subwoofer. Det kan virke noe underlig at man velger å tilby 2.1-løsning til spillerne. De fleste andre produsenter har gjerne fokusert på kringlyd til bruk med spill-pc-er. Ser man litt nøkternt på det, kan det være at Corsair har tenkt riktig. Det er vel de færreste som har plass og mulighet til å sette et fullt 5.1-kringlydsett inn på datarommet eller ved pc-pulten (eller på kontoret...). Med de fleste moderne lydkort kan man uansett lure noe som minner om kringlyd ut av to høyttalere, selv om det ikke blir helt det samme.

Et 5.1-sett tar gjerne mye plass på, under og rundt skrivebordet. Normalt vil et 2.1-sett vært noe mer plasseringsvennlig. Satellittene i SP2500-settet er i relativt gjennomsnittlig størrelse, og med mindre du har et særdeles trangt skrivebord bør det være lett å plassere dem riktig. Det som derimot tar en del plass er den enorme subwooferen, som er hele 45 cm bred, 25 cm dyp og nesten 30 cm høy. Det høres kanskje ikke mye ut, men i praksis er det en svær boks du skal få plass til under skrivebordet. For vår del gikk det relativt greit å få plassert SP2500 ved spill-pc-en på hjemmekontoret, men så hadde vi da over 5 meter med skrivebord til rådighet. Subwooferen er utstyrt med to lydinnganger, en med rca-tilkoblinger og en minijack.

 

De to satellittene er utstyrt med elementer for diskant og mellomtone, noe som er et vanlig oppsett på litt skikkeligere pc-høyttalere. Det som skiller dem fra de fleste settene på markedet er imidlertid at hvert element driver av en egen forsterker. Ifølge Corsair skal det gi bedre og mer definert lyd, og mindre sjanse for at lyd blør mellom de forskjellige elementene. Også subwooferen er bygd opp på en annen måte enn de fleste pc-settene som er i salg, med en basskasse som er delt opp i to rom. Det skal gi kraftigere og renere bass. Innvendig er det plassert et basselement på 8 tommer, i tillegg til en digital signalprosessor og strømforsyning.

Det er ikke bare den enorme basskassen som gjør Corsairs første forsøk på spillhøyttalere spesielt. Settet kontrolleres nemlig via en liten kontrollenhet med fargeskjerm på 1,8 tommer. Selv om skjermen kanskje ikke er av de mest imponerende, er det via denne, tre knapper og et hjul du styrer settet. Du kan velge mellom forskjellige lydoppsett, alt etter hva du planlegger å bruke settet til. Du har innstillinger for forskjellige musikk- og spillsjangere, samt en egen filmmodus som fremhever dialogen i filmer. Bortsett fra innstillingen for skytespill, som spriter opp lyden litt ekstra i det kulene farer rundt ørene dine, beholdt vi for det meste settet stilt inn på standardinnstillingen. Denne gjør en mer enn god nok jobb til det meste av musikksjangere og spill.

 

På kontrollenheten finner du også en minijack-inngang , som kan brukes med for eksempel mp3-spillere eller mobiltelefoner, i tillegg til en hodetelefonutgang. Det vi savnet var en inngang for mikrofon. Skal man først koble til en hodetelefon kan det være greit å også kunne koble til mikrofon slik at man kan kommunisere med lagkameratene.

Kraftig og rent

Corsair hevder å ha jaktet på en så flat responskurve som mulig. Med en flat responskurve vil lyden avspilles slik den ble tatt opp, uten at noen av frekvensene spilles høyere eller lavere enn andre. Helt flat har ikke SP2500 endt opp med å bli, men vi tør påstå det er på et annet nivå enn majoriteten av pc-høyttalere som selges. Så koster da Corsair SP2500 langt mer enn de fleste 2.1-settene som er å få kjøpt. Med en pris på rundt 2 000 kroner er det omtrent på nivå med en rekke av de dyre 5.1-settene beregnet til pc-bruk.

Vi har brukt settet til spill, film og musikk. Aller mest har det blitt brukt til spill, og da i hovedsak Battlefield Bad Company 2 på pc, som er kjent for å ha et meget bra lydbilde. Vi har også spilt det samme spillet med andre pc-høyttalersett. Selv om det er spennende også med de andre settene vi hentet frem, er det noe helt annet å koble til Corsair-settet. Alt fra lyder fra omgivelsene, via dialog og våpenlydene, til skuddsalver og eksplosjoner låter rent. Her er det ikke noe utvasket lyd å merke. Når man i tillegg kan justere bassen til nivåer vi tidligere kun har kunnet drømme om, og det uten at det vrenger merkbart, blir det en fryd å spille. Man kjenner bassen slå i mellomgulvet, og det er nesten så en frykter at naboene skal komme og klage. Med tanke på at nærmeste nabo bor hundre meter unna, sier det noe om hva disse høyttalerne er i stand til.

 

Av musikk har vi hørt på alt fra klassisk og jazz, til metall og basstung hip hop. Med litt justering av bassen opp og ned, avhengig av musikksjanger, ble resultatet meget overbevisende. I rolige låter virket lydbildet rikt og riktig. Til tungere og mer bassdrevne saker fungerte det vel så bra. Bassen kunne dras høyt nok opp til at ting på skrivebordet nærmest hoppet rundt, uten at lyden ble utvasket eller uren. Vi merket oss dog at settet nok liker seg bedre med litt volum, enn på lavt nivå. Med lyden på lavt nivå ble det litt spakere og flatere enn ønsket. Dette er altså et sett for dem som liker seg på 50 prosent eller høyere. Vi stiller for vår del gjerne til 11 i spill, et nivå der våre andre høyttalersett allerede har sagt takk for seg for lenge siden.

Konklusjon

Corsair SP2500 ble koblet opp mot spill-pc-en på hjemmekontoret. Etter å ha lyttet til litt musikk, ble det første spillet startet, og et litt fårete glis bredte seg rundt munnen. Dette var noe helt annet enn Logitech-settet som har hatt jobben med å levere lyd fra spill-pc-en tidligere.

Lyden er ren, detaljert og, om ønskelig, særdeles kraftig. Kombinert med en bass som slår godt i mellomgulvet, ble det langt mer underholdene å spille. Corsair Gaming Audio Series SP2500 er selskapets første høyttalersett, og det kan virke som om de har gjort det meste riktig. Det gjør en god jobb til musikk og en strålende jobb i spill, selv om vi tidvis savnet kringlyden. Settet er imidlertid relativt dyrt. Med en pris på rundt 2 000 kroner i norske butikker er det litt i en prisklasse for seg, men her får du så mye og så god lyd for pengene at det utvilsomt er verdt det.