TEST: Riktig fokus fra Corsair?

Mange trenger ikke så kraftige strømforsyninger som de tror. Corsairs nye 400 watt vil for mange være et utmerket valg.

Publisert Sist oppdatert

Corsair lanserte sine første strømforsyninger for et par år siden. Selskapet var fra før kjent for å levere gode minnemoduler – både for vanlige pc-er og entusiastiske overklokkere. Også for usb-minnepinner har selskapet levert en rekke svært gode produkter, og vært i fremste rekke både når det gjelder ytelse og kapasitet.

Corsair har også fått et godt rykte når det gjelder strømforsyninger, og vi har selv gode erfaringer med flere modeller fra både VX-, TX- og HX-serien. En del av modellene har vært blant favorittene for de som har ønsket stillegående pc-er, mens selskapet videre også har hatt kraftige modeller for de med svært kraftige og strømhungrige konfigurasjoner.

Vi har et inntrykk av at mange kjøper kraftigere strømforsyninger enn de egentlig trenger. Dette gir både økt kostnad og kan i en del tilfeller også gjøre at man får strømforsyninger med høyere støynivå.

Med en kraftig pc i dag, hvilket vil si ett enkelt kraftig grafikkort og en kraftig prosessor, et par harddisk og andre vanlige komponenter klarer seg normalt med en 500W og har fortsatt kraftoverskudd. De fleste «alminnelige» pc-er klarer seg også med en 400 watt. Det er her Corsair vil inn med CX400W – ganske alminnelige pc-er, der man setter fokus på høy kvalitet og lavt støynivå.

Strømforsyningen

Den spesifiserte effekten på 400W er basert på kontinuerlig belastning og ikke maksimalbelastning. Strømfosyningen har ellers en enkelt 12V-linje med en grense på 30A. Etter offisielle spesifikasjoner skal det ikke være mer enn maks 20A per 12V-linje, men dette kan gi litt mindre fleksibilitet i henhold til fordeling av belastningen på forskjellige kontakttyper.

Man vil for en del konfigurasjoner i praksis kunne ende opp med å ikke klare å utnytte strømforsyningens hele effekt, men i stedet overbelaste en av linjene. Den totale kombinerte kontinuerlige effekten for en strømforsyning regnes ut i fra hva den kan levere på 3,3V, 5V og 12V. I en pc i dag er belastningen på 3,3 og 5V relativt lav, og 12V blir der det trekkes mye både til prosessor, hovedkort, grafikkort og lagringsmedier.

Hos enkelte produsenter kan en relativt lav effekt på 12V totalt sett kompenseres med mer effekt på 3,3 og 5V, hvilket gjerne ikke er av så høy praktisk betydning. Corsair spesifiserer opptil 360W kontinuerlig belastning på 12V-linjen, mens totalt kombinert 3,3, 5 og 12V er 400w.

Strømforsyningen har faste kabler, hvilket reduserer prisen kontra modulære strømforsyninger der man kun kobler til de kablene man trenger. Ikke like praktisk, men rimeligere.

Strømforsyningen har 120 mm vifte. Denne reguleres etter temperaturen i strømforsyninen, som igjen påvirkes av belastningen og temperaturen i maskinen ellers.

Konklusjon

Vi har ikke fått presset strømforsyningen til sitt maksimale under kontrollerte forhold, men baserer erfaringene på praktisk bruk. Vi kjørte strømforsyningen inn i en pc med Core 2 Extreme X6800 overklokket til 3,5 GHz, et avansert Intel P45-basert hovedkort med en god del ekstrafunksjonalitet, Nvidia Geforce 9600GT-grafikort og et par harddisker. Dette et system som faktisk blir mer strømkrevende enn mange helt vanlige pc-er i dag, og her har det ikke vært noe å utsette.

Prislappen for strømforsyningen er 500 kr. Det er en ok pris, men samtidig bør man vurdere det opp i mot hvilken bruker man er og hva neste oppgradering av pc-en vil kreve. Skal man ha en god og stillegående 500 watt-strømforsyning blir det minst et par hundre kroner ekstra.

Er det i basis en helt vanlig pc du skal ha, uten at det er de mest energikrevende prosessorene og grafikkort(ene), blir dette absolutt en strømforsyning som kan anbefales.