TJENESTENEKT: Gruppen Killnet har utført tjenestenekt på flere sentrale tjenester i Japan. (Foto: Unsplash)

Killnet tar sikte på Japan med cyberangrep

Flere Ddos-angrep rammer offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

Angivelig skal samme gruppe som skapte trøbbel i Norge før sommeren være bak angrep på Japan: Killnet. De hevder å ha tatt ned hele e-forvaltningen i Japan, som leverer administrativ informasjon fra offentlige organisasjoner samt søknader til lokale myndigheter for offentlige tjenester.

Dette inkluderer den elektroniske skatteportalen, pluss påstander om å ha lammet betalingssystemet JCB og Mixi, det nest største sosiale mediet i Japan, som fortsatt var utilgjengelig per torsdag kveld.

– Angrepet på Japan kommer etter flere nylige angrep i land som Norge, Italia, Litauen, Estland og Polen - og det forventes flere lignende angrep i tiden som kommer. Vår ferske halvårsrapport avslørte blant annet en global økning på 42 prosent i nettangrep, men også en enorm økning i statsstøttede og statlig mobiliserte hackergrupper, som har skutt fart siden starten av krigen mellom Russland og Ukraina, sier Pål Aaserudseter, sikkerhetsarkitekt i Check Point Norge i en pressemelding.

ESKALERER: Angrep på nasjoner vil trolig eskalere fremover. Pål Aaserudseter er sikkerhetsarkitekt i Check Point Norge. (Foto: Check Point Norge)

Tjenestenekt skyldes støtte

Killnet bruker ddos-angrep, også kalt tjenestenekt, som effektivt gjør en onlinetjeneste, nettverksressurs eller vertsmaskin utilgjengelig for brukerne ved å overbelaste serverne med millioner av forespørsler.

Killnets begrunnelse for angrepene skyldes Japans støtte til Ukraina i den pågående Russland-Ukraina-krigen, samt en flere tiår lang strid om Kuril-øyene, som begge sider krever suverenitet over. Forstyrrelser av dagligliv med angrep på regjering og organisasjoners nettsteder er et sterkt middel for å plage regjeringen og folk, og fremhever Killnets påstander.

- Både nasjoner og organisasjoner over hele verden må være på vakt mot denne risikoen, siden disse gruppene bruker forskjellige verktøy for å nå sine mål, inkludert datatyveri og forstyrrende angrep. Et godt råd nå, hvis man ikke har det allerede, er å etablere en cybersikkerhetsstrategi for å forebygge, sikre en offline sikkerhetskopi av kritisk forretningsdata, inkludert en gjenopprettingsplan, avslutter Aaserudseter.