SPLITTET: USA er et dypt splittet land. Utfallet av neste års presidentvalg kan gi ringvirkninger langt inn i internasjonal it-bransje. (Foto: Reuters/Jim Urquhart)

Skjebnevalg for internasjonal it

LEDER: 2023 er året generativ kunstig intelligens skapte skikkelig røre i internasjonal it-industri. 2024 kan bli året da et amerikansk presidentvalg gjør det samme.

Noen dager på reise i USA får en til å reflektere over dette merkelige, mangefasetterte, sterke, men samtidig dypt splittede og motsetningsfylte landet. Vi snakker om dataindustriens vugge, nasjonen der brorparten av de virkelige store innovasjonene innenfor it har skjedd. En internasjonal teknologisk drivkraft, og drømmenes land. Hvor en god idé født i en garasje eller på en hybel, kan utvikle seg til å bli en verdensledende maskin- eller programvaregigant.

Drømmenes og mulighetenes land har også utviklet seg til å bli kontrastenes land. Her finnes både ufattelig rikdom og bunnløs fattigdom. Det er påfallende at nasjonen som er i front på å utvikle avanserte systemer for digital automasjon og effektivisering, er forbausende manuelt, analogt og byråkratisk. Når du skal gjøre noe, er det gjerne to personer som hjelper deg, og i bakgrunnen står en supervisor og følger med. Ingen virksomhet hadde hatt råd til noe tilsvarende med lønnsnivåene vi har i Norge.

Men det har jo alltid vært noe trygt med USA. Yankeene har gjennom to verdenskriger, opp gjennom den kalde krigen, og helt fram mot i dag, vært en slags garantist for sikkerhet og stabilitet. USA har vært den litt gråhårede bestefaren som holder en betryggende hånd over verden, sett med vestlige øyne. Trygt fordi USA bruker mer penger på forsvar enn mange av de neste på listen til sammen.

Sånn har det vært gjennom hele epoken som har gitt oss datamaskiner, internett, digitalisering av private og offentlige virksomheter, skybasert programvare, sosiale medier og hvem vet hva annet innenfor it. Selv om man kan tvile på de gode hensiktene til selskaper drevet av profitt, har selve nasjonen og institusjonen USA alltid vært til å stole på.

Ikke nødvendigvis lenger. Frykten for at det skal bli verre, bekymrer mange i sikkerhetsmiljøene. På grunn av én mann, tidligere president Donald J. Trump. Med totalt fravær av respekt for lover, regler, skikk og bruk, er mannen i ferd med å brøyte seg vei inn i et nytt valgdrama.

Det er alt annet enn utenkelig at mannen, som stoler mer på Putin enn sitt eget FBI, som kan avgradere topphemmelige dokumenter med tankens makt, for så å strø dem rundt på hytta, faktisk vinner valget. I skrivende stund går det nyhetssendinger her om at han skal «come down hard» på medier som kritiserer ham. Han omtaler sine politiske motstandere for «vermin», eller skadedyr. Mannen er åpenbart ute etter hevn.

Han trenger bare makt for å få bort, og sette på plass de som støtter rettssakene mot ham. Saker knyttet til storming av kongressen, økonomisk bedrageri, forsøk på å endre stemmetall, for å nevne noe. Hvis han vinner denne gangen vil han samle lojale folk rundt seg, og få gjennom endringene han trenger for å få jobben gjort.

Her i Europa har vi opp gjennom årene mer eller mindre solgt vår digitale sjel til USA. I all hovedsak er programvaren vi kjører amerikansk, plattformene de kjører på er amerikanske, skyene de kjører i er amerikanske, infrastrukturen de kjører på er amerikansk. Komponentene er produsert i Kina.

De store sky-leverandørene, de såkalte hyperscalerne, er amerikanske, og de ser tegningen. Nå kappes de om å lage europeiske og regionale soner, som skal sikre at sensitiv informasjon ikke kan lekke ut av sonen.

Men i sikkerhetsmiljøer hviskes det i gangene: Hva hvis Trump vinner en periode til? Hvordan skal vi forholde oss til det, kan vi egentlig stole på noe som helst da?  Håpet er å slippe den vonde tanken, som sakte kryper nærmere.

Alt tyder på at det blir spennende. 2024 byr på et svært spennende valg i USA. Ikke bare for amerikansk politikk, men også for internasjonal it-bransje.

Det er en bransje som trenger mer internasjonal tillit. Ikke mer Trump.