UBERØRT: Mye tyder på at vi er på vei inn i en nedgangstid internasjonalt, men norsk it-sektor går fremdeles for fullt. (Foto: Istock).
UBERØRT: Mye tyder på at vi er på vei inn i en nedgangstid internasjonalt, men norsk it-sektor går fremdeles for fullt. (Foto: Istock).

Kan norsk it gå mot strømmen?

LEDER: I Norge er den største bekymringen mangelen på it-hoder, internasjonalt dominerer frykten for oppsigelser.

Publisert

Norsk it går tilsynelatende så det suser. Snakker man med store eller små konsulentselskap, virker frykten for manglende ordre totalt fraværende. Inntrykket er at oppdragene står i kø, det eneste de trenger er flere folk.

Den største frykten er å miste noen av hodene de allerede har. HR-avdelingene jakter febrilsk etter verktøy for å dyrke lagånd og fellesverdier, i en verden der de ansatte enten er ute hos kunde eller på hjemmekontor.

Mens solen skinner på norsk it, kan ting tyde på at det brygger opp til langt dårligere vær internasjonalt. Sentrale røster frykter at vi kan stå foran en perfekt storm.

Tidligere i år solgte Bill Gates seg kraftig ned i teknologisektoren fordi han mente verdsettingen var sterkt overvurdert. Michael Burry, mannen fra filmen The big short, som tjente seg søkkrik på å forutse finanskrisen i 2008, advarer om at vi står foran et mye større tilbakeslag nå. Flere snakker om at kinesisk økonomi er på vei mot en buklanding.

Frykten underbygges av kraftig prisvekst og økte rentenivåer. Sentrale innsatsfaktorer som grunnleggende råvarer, energi og transport blir dyrere. Internasjonale konflikter rammer hardt leveringsevne og presser prisene ytterligere. Krigen i Ukraina rammer matvarer internasjonalt og energimarkedet i Europa. Skulle Kina angripe Taiwan, vil det få dramatiske konsekvenser for produksjon av minne- og prosessorbrikker. Det er de mest sentrale råvarene i teknologisektoren.

I USA har teknologiselskapene startet å skalere ned arbeidsstokkene sine – ikke øke dem. I Norge begynner vi så smått å se tegn på at kostnads- og rentenivået senker tempoet i byggebransjen. Spørsmålet er om, eller kanskje når, bremsene skrus på i it-bransjen også.

Så lenge ordreinngangen er større enn kapasiteten, er fremdeles utfordringen hvordan vi skal utdanne flere it-hoder for å dekke behovene. Denne høsten og vinteren blir det svært spennende å se om høytrykket vil fortsette å ligge over norsk it, eller om også vi rammes av uværet som brygger opp internasjonalt.

Norsk it har gått mot strømmen før. Spørsmålet er hvordan en sektor rigget for vekst kan møte en nedgang hvis den skulle ramme her også.