UTNYTT RESSURSENE: Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen i engasjert disputt på Dell/EMC-forum. (FOTO: Toralv Østvang)

Teknologi gjør søppel til en ressurs

Vi bruker ressursene feil, men ny teknologi kan være med på å løse problemene. Både store bedrifter og investorer setter nå bærekraft på dagsorden.

Dette var budskapet fra økonomiforskerne Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen da de på årets Dell/EMC-forum i Oslo snakket om digitaliseringsutfordringene.

Et av vår tids største problemer er at vi bruker ressursene galt. Bilene våre står ubrukt mesteparten av døgnet, og renholdsvesenet kjører ut store lastebiler til å hente halvtomme containere.

Bevissthet om bærekraft i kombinasjon med digitalisering er nøkkelord for en utvikling som både store bedrifter og investorer nå begynner å bli bevisst på, ifølge de to forskerne. De jobber med disse problemstillingene som førsteamanuenser ved Norges handelshøyskole (NHH) og Høgskolen i Lillehammer (HIL).

Ny teknologi står sentralt i løsningene, for eksempel at andre kan bruke bilen din når du ikke trenger den selv. Detektorer kan varsle når søppelcontainere er klare for henting eller tømming, i stedet for at de hentes hver onsdag morgen, uansett hvor lite eller mye søppel det er i dem.

Teknologiløsninger også med på å gjøre én bedrifts søppel til en ressurs for en annen bedrift.

Du kan lese mer om prosjektene til Jørgensen og Pedersen på deres nettsted jorgensenpedersen.no.