Kåret til Norges mest innovative virksomhet
Tomra stakk av med seieren på bakgrunn av tre nye, innovative satsingsområder. Aker Biomarine og Ferd Holding tok resten av pallen.
Innovasjonsmagasinet Innomag har i samarbeid med Computerworld kåret Norges mest innovative virksomhet, og vinneren ble offentliggjort under innovasjonsdagen på Epicenter i formiddag. Prisen ble overrakt av Espen Barth Eide og redaktøren i Innomag, Truls Berg.
Kåringen er gjort på bakgrunn av nominasjoner fra Innomag sine lesere. Deretter er det hentet inn informasjon fra ledelsen i de nominerte selskapene gjennom en undersøkelse, samt vurdering av en kompetent fagjury.
– Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk er innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon. Vi understreker at listen bare omhandler norske virksomheter, men felles for alle på listen er at de er i verdensklasse når det gjelder å jobbe aktivt med innovasjon, sier juryleder Truls Berg, Innomags ansvarlige redaktør i en kommentar.
Vi mener at dette er Norges desidert mest omfattende oversikt over hvem som faktisk er innovative i motsetning til de som kun nøyer seg med å prate om innovasjon.
Truls Berg, Innomag
Blant selskapene som juryen har latt seg imponere av finner vi både Askeladden, Amesto, Maaemo og Miles som tør å gå nye veier på svært forskjellige områder. Blant andre aktører på listen finner man det et mangfold av spennende norske aktører.
Seierspallen
I år gikk førstepremien gikk til Tomra. Det faktum at Tomra som i fjor feiret 50 år, i år klatrer helt til topps skyldes et imponerende innovasjonstempo som konsernsjef Tove Andersen har igangsatt, med intet mindre enn tre nye satsningsområder: Plastic feedstock, Reuse og tekstiler. Dette viser at selskapet som allerede er størst i verden innen automater for retur av tomflasker, virkelig tør å satse på innovasjon også utenfor kjernevirksomheten, og går på med krum hals for å løse noen av de største problemene i verden innen ressurshåndtering.
Vinneren av prisen for fem år siden, Aker Biomarine som for fire år siden også ble kåret til årets mest innovative i Europa er i år og finne på en knallsterk annenplass. Denne uken åpner de også en ny bioteknologifabrikk i Ski. På tredjeplass troner familieselskapet Ferd Holding, som imponerte juryen med sitt innovative samfunnsengasjement.
Norges framtid
Lederen av Digital Norway, Liv Dingsør, mener innovasjonsprisen er viktig fordi den bidrar til å sette søkelyset på at norske virksomheter kan og må delta i å skape morgendagens samfunn.
– Vi trenger mer oppmerksomhet omkring det som skal skape inntekter til Norge i framtiden. Det er et spørsmål om tid før våre dager som oljenasjon er talte, og da trenger vi nye inntektskilder for å sikre samfunnet. Når vi vet at to av tre nye arbeidsplasser skapes i nyetablerte bedrifter, må vi også prioritere de innovasjonsvirkemidlene som skaper de nye jobbene, sier hun.
Vi trenger mer oppmerksomhet omkring det som skal skape inntekter til Norge i framtiden.
Liv Dingsør, Digital Norway
– Det er viktig at vi anerkjenner den fantastiske innovasjonen som faktisk skjer, og ikke minst inspirerer og utfordrer andre til å satse på å skape nye muligheter. Hvis vi skal lykkes med innovasjoner, må vi nemlig løsrive oss fra etablert praksis – preget av kontroll og forhåndsbestemte KPIer, og heller utfordre etablert logikk, eksperimentere, lære, og tørre å lage noen "Moonshots" som Yngvar Ugland ville sagt det. Norske virksomheter trenger mer av denne type tilnærminger for å posisjonere seg i et ekstremt konkurranseutsatt globalt marked, sier Dingsør.
Hun trekker fram introduksjonen av store språkmodeller og kunstig intelligens, som har demonstrert kraften i ny teknologi for alle.
– Vi er flinke til å fortelle oss selv i Norge at vi har et forsprang, med et høyteknologisk samfunn, en høyt utdannet befolkning, og økonomiske ressurser andre bare kan drømme om. Men skal vi virkelig bli eller forbli ledende i en global verden med økende kompleksitet, vil det kreve at vi har en hel verdikjede knyttet til innovasjon på plass, derfor er det viktig at vi hedrer de som lykkes, avslutter hun.
Juryens begrunnelse
Tomra
Årets vinner er et norsk multinasjonalt selskap som innenfor sin kategori er markedsleder. Selskapet har helt siden oppstarten vært innovativ og svært tidlig ute. Selskapet er en pådriver for det grønne skiftet og har en sterk satsing på bærekraft og sirkulær økonomi, og blir av juryen belønnet for å tørre å innovere også utenfor dagens kjernevirksomhet. Dette gjør de, fordi selskapet har ambisiøse planer om å fortsette å vokse der de allerede er markedsleder og å utnytte sin teknologiske kompetanse til å skape nye innovative løsninger for kundene. Selskapet har mer enn 4000 ansatte og feiret i fjor sine første 50 år. De tror på at teknologi kan gjøre en forskjell for planeten og menneskeheten og produserer innsamlings- og sorteringsprodukter, som panteautomater og sensorbasert sorteringsteknologi for mat, resirkulering og gruveindustri. Selskapet ble grunnlagt i Asker i 1972 av brødrene Tore og Petter Planke, som oppfant verdens første automatiske panteautomat.
Aker Biomarine
Årets runner up ble etablert som et selvstendig norsk selskap så sent som i 2006, og har allerede rukket å bli størst i verden innen sin bransje. Virksomheten har sterk fokus på bærekraft og ansvarlighet, og er en aktiv bidragsyter til forskning og nye innovative løsninger og endog nye spinoffs. Selskapet har innovasjon som en kjerneverdi og tør der andre kvier seg. Som en bioteknologiinnovatør har de tatt full kontroll over hele verdikjeden og leverer sine produkter gjennom en fullt dokumentert, økovennlig og sikret fangst- og prosesskjede og bidrar til FNs bærekraftmål gjennom sine produkter og tjenester. Selskapet vant også i 2017 prisen og gikk året etter til topps som Europas mest innovative selskap, - og gjennom en ny fabrikk som åpnes i morgen satser de proaktivt, innovativt og uredd.
Ferd Holding
Årets tredjeplass går til et norsk familieeid investeringsselskap. I tillegg til selskapets rent kommersielle aktiviteter yter virksomheten også en omfattende innsats innen sosialt entreprenørskap. Selskapet heier på entreprenører med målbare synlige resultater innen ulike sosiale utfordringer som frafall, autisme, mangfold og inkludering, utenforskap samt demens og miljø. Selskapets ledelse og styreleder støtter aktivt opp om dette området og fungerer som rollemodeller og inspiratorer for mange unge entreprenører, og deler raust sin tid, kunnskap og erfaring med dem. Dette har ikke hindret selskapet i å fremstå som en av Norges største og mest suksessfulle investeringsselskaper, med et bredt spekter av investeringer som bidrar til økonomisk vekst, innovasjon og bærekraft. En samlet jury opplever at selskapets visjon om å skape varige verdier og sette tydelige spor ispedd en solid dose innovasjonskraft etterleves på et forbilledlig vis.