PRISVINNER: Anders Hardangen, sikkerhetsdirektør i DNB, tok i mot prisen på vegne av banken. Han peker på viktigheten av åpenhet i sikkerhetsarbeidet. (Foto: Stig B. Fiksdal)
PRISVINNER: Anders Hardangen, sikkerhetsdirektør i DNB, tok i mot prisen på vegne av banken. Han peker på viktigheten av åpenhet i sikkerhetsarbeidet. (Foto: Stig B. Fiksdal)

DNB vant Fidusprisen for andre år på rad

Stoppet 1,3 milliarder kroner i svindeltransaksjoner i 2019.

Publisert Sist oppdatert

Norsk senter for informasjonssikring Norsis står bak og deler ut Fidusprisen, hver høst i forbindelse med Nasjonal sikkerhetsmåned. Vanligvis deles prisen ut ved åpningen av Sikkerhetsmåneden, men i år ble den delt ut i avslutningen av kampanjen.

Prisen skal gå til en virksomhet som har utmerket seg med god informasjonssikkerhet, og som innehar høy tillit i samfunnet. I år, som i fjor, gikk prisen til DNB. Denne gangen er Norsis-juryen særlig opptatt av hvordan banken har jobbet med å hundre svindelforsøk mot sine kunder, og opplyser at bare i 2019 stoppet bankens antisvindelfunksjon transaksjoner for til sammen 1,3 milliarder kroner.

Samfunnsansvar

Fidus-juryen setter antisvindelarbeidet til DNB i en større sammenheng med samfunnsansvar i sin uttalelse i en pressemelding i anledning utdelingen.

– DNB har sikkerhet i fokus i hele sin organisasjon og er særlig opptatt av å være best på å oppdage og forhindre at kundene deres blir ofre for svindel. De utviser også stort samfunnsengasjement ved å gjøre sine interne rapporter innenfor informasjonssikkerhet offentlig tilgjengelig. Dette kan bidra til å bedre samfunnssikkerheten og være til inspirasjon for andre aktører, sier juryleder for Fidusprisen, seniorrådgiver i NorSIS, Karoline Tømte.

Det vi videre kan lese om juryvurderingen til året pristildeling, er følgende:

«Juryen legger i sin vurdering vekt på̊ at DNB bruker sin posisjon til å drive utadrettet arbeid for å styrke sikkerhetskulturen i befolkningen som helhet. Det viser at de ikke bare tar ansvar for sin egne kunder og at dette gjøres på en god måte internt i organisasjonen, men at de også løfter sitt arbeid med informasjonssikkerhet opp som en del av sitt samfunnsansvar».

Andre på rad

Med denne pristildelingen opplever altså DNB å hente den hjem for andre år på rad. Det har ikke skjedd siden 2011, da Skandiabanken gjorde det samme. I tillegg har Skandiabanken opplevd å få tre priser totalt, i 2010, 2011 og 2016. Banks- og finanssektoren er ikke overraskende sentrale aktører innen informasjonssikring.

– Det er utrolig moro å vinne denne prisen to år på rad og at den jobben vi gjør på sikkerhetsområdet får denne type annerkjennelse. Vi er glad for å ha lykkes med DNBs samfunnsansvar på å gjøre vårt bidrag med å sette sikkerhet på agendaen, både ved å fortelle om truslene vi står ovenfor og de erfaringer vi gjør oss når vi stopper digitale bedragerier og cyberangrep. I DNB så anerkjenner vi åpenhet som en viktig del av sikkerhetsarbeidet, og at det er med å bygge en sterk sikkerhetskultur både blant ansatte og hos kunder, sier Anders Hardangen, Sikkerhetsdirektør i DNB, i pressemeldingen.

Se Sikkerhetsdirektør Anders Hardangen i DNB takke for prisen (Vimeo video)

Høy tillit

Årets Fidusundersøkelse viser at bank- og finanssektoren igjen ser ut til å være den bransjen befolkningen har høyest tiltro til at ivaretar deres personopplysninger på en god måte og også tar informasjonssikkerhet på alvor.  

– Det har nok sammenheng med at spesielt bank og finans er en sektor som nordmenn er ekstra opptatt av at skal være sikre og at denne tilliten i så måte er svært viktig for bransjen. Samtidig kan det være på sin plass å minne folk om at det ikke bare er pengene vi har i banken som er verdier det er viktig å beskytte. Mange av oss legger igjen store mengder personopplysninger, både i matbutikken, på treningssenteret eller deler det med en reiseaktør. Kanskje bør vi være enda flinkere til å gjøre både forbrukerne og andre bransjer mer bevisste på alle steder digital sikkerhet er viktig. Det er ikke bare penger i banken som er verdifullt, sier Karoline Tømte.

Finalistene plukkes ut gjennom en stor befolkningsundersøkelse før vinneren kåres av en jury. Juryen har i år bestått av Arne Røed-Simonsen fra Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), Veronica Jarnskjold Buer fra Datatilsynet og Karoline Hultman Tømte fra Norsis.