LOGISK OG INTUITIV: Reaktor er sammen med Feed nominert til Doga Hedersmerket. Juryen mener spillmekanikken er logisk og intuitiv med et godt oppsett og gode tekster. (Illustrasjon: Feed)

Elements of AI nominert til høythengende design-pris

Nominert til Doga Hedersmerket.

Publisert Sist oppdatert

Da digitaliseringsminister Nikolai Astrup la frem Regjeringens nye KI-strategi tidligere denne uken, oppfordret han befolkningen til å ta e-læringskurset Elements of AI for å lære mer om kunstig intelligens.

KI-kurset, som er gratis, er et norsk-finsk prosjekt. Dette er nå nominert til Doga Hedersmerket. 

Design og arkitektur Norge (Doga) er forøvrig en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet, og Doga Hedersmerket skal være den fremste blant Dogas priser. Hedersmerket deles ut årlig i forbindelse med Doga-dagen, som i år holdes onsdag 22. januar.

– Ikke til å forstå

Elements of AI er utviklet av det finske design- og teknologiselskapet Reaktor, det norske designbyrået Feed og Universitetet i Helsinki.

Ifølge juryen er Elements of AI et ypperlig eksempel på interaksjonsdesign og visuell kommunikasjon. Juryen er imponert over hvordan kunstig intelligens forklares gjennom design koblet med pedagogikk. Det skriver Doga i en pressemelding.

 «Vi synes også at selve spillmekanikken er logisk og intuitiv med et godt oppsett og gode tekster. Den visuelle kommunikasjonen har en fin variasjon mellom bilder, tekst og illustrasjoner og fremstår som tiltalende og enkel. At dette er gratis for alle mennesker i verden, er nesten ikke til å forstå,» står det i juryens vurdering. 

Da kurset ble lansert i Finland våren 2019 var målet at 1 prosent av alle finner skulle ta det. Innen utgangen av året hadde Elements of AI nær 200.000 registrerte brukere fra 110 land. Målet er derfor blitt oppgradert til at 1 prosent av verdens befolkning skal ta kurset innen 2020.

Konkurransen

Det er hele 10 prosjekter som er nominert til Doga Hedersmerket i år, noe som skal være et uvanlig høyt antall.

 Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Doga, forteller at dette reflekterer det høye nivået på innsendte design- og arkitekturprosjekter i år:

 – Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier Hjemdal, i meldingen fra Doga.

I tillegg til Reaktor er også Forsvarsbygg, Lindenes Havhotell, Telemarkskanalen regionalpark, Prestativo, Hepro, Laerdal Global Health, Bonitet Arkitektur, musikeren Espen Andersen og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue nominert til prisen.