OPERASJONSSENTRALEN: F5IT har flyttet til større lokaler, med døgnbemannet sentral for overvåking av systemer og sensorer.
OPERASJONSSENTRALEN: F5IT har flyttet til større lokaler, med døgnbemannet sentral for overvåking av systemer og sensorer.

Oljeavhengig it-bedrift går nye veier

Med teknologi fra oljeindustrien har F5IT slått gjennom i markedet for styring av hus og smarte byer.

Publisert Sist oppdatert

En løsning for Stavanger kommune ga F5IT vind i seglene. 40 millioner kroner mente de tradisjonelle leverandørene det ville koste å anskaffe et system for å overvåke strøm, lys, ventilasjon og adgangskontroll i alle kommunale bygg i Stavanger. F5IT vant anbudsrunden med en løsning til 1,25 millioner, forteller de i en pressemelding.

Kommunen har allerede spart inn investeringen på lavere strømforbruk.

For F5IT ble avtalen med Stavanger kommune begynnelsen på et veksteventyr. Mens de tidligere var totalt avhengige av oljebransjen, er de nå helt uavhengige. Antall ansatte har steget fra 17 til 60 i løpet av de siste tre årene, og omsetningen har gått fra fire millioner i 2011 til 50 millioner på årets budsjett.

Teknologi fra brønnstyring

F5IT tok teknologi som ble brukt til å hente informasjon fra oljebrønner og benyttet den til å passe på hus og smarte byer.

- Uten den innovative anskaffelsesprosessen hadde vi sannsynligvis ikke utviklet denne løsningen, sier administrerende direktør i F5IT, Trond Furenes. Han tilskriver Stavanger kommune og Nasjonalt program for leverandørutvikling mye av æren for veksten selskapet har gjennomgått.

- Næringslivet og det offentlige må jobbe tettere sammen for at Norge fortsatt skal være en vekstnasjon, selv uten oljen, sier Furenes videre og ser F5ITs utvikling som et godt eksempel på innovasjon som et resultat av offentlig vilje, støtte og tilrettelegging.

Store gevinster

All styring og feilhåndtering i samtlige av Stavanger kommunes bygg skjer nå på én skjerm, og kommunens strømregning har gått ned med en til to millioner kroner årlig. For Stavanger kommune er samlet netto økonomisk gevinst beregnet til 9-24 millioner kroner over en 15-års driftsperiode.

- Alt dette er et direkte resultat av vår metode for innovative offentlige anskaffelser, sier Per Harbø, leder for Nasjonalt program for leverandørutvikling.

F5IT har nettopp flyttet til større lokaler. Der har de nå en døgnbemannet sentral for overvåking av systemer og sensorer og kan se når noen forsøker å bryte seg inn i systemet til et kraftverk eller et sykehjem.

De har allerede 28 ansatte i et datterselskap i Romania, og snart vil de åpne et distriktskontor i Oslo. Med selskapet Nordic Smart Building, som de har etablert sammen med totalentreprenøren Apply, har F5IT fått ytterligere et ben å stå på. Her skal de fokusere på industribygg med høye strømregninger og dårlig inneklima.