Mobilt datarom
Å investere i en prekonfigurert og tilpasset container som datarom høres snodig ut, men fordelene kan være mange.
Å bygge et komplett og funksjonelt datarom kan i dag være dyrt, komplisert og ikke minst tidkrevende. Derfor har flere selskaper sett mulighetene til å lage containere som kan bestilles akkurat slik man vil ha det. Dell, HP, IBM/APC, SGI og Emerson er blant disse.
Vi inspiserte Emerson Network Power sin «plug and play» containerløsning da den nylig gjestet Norge.
Flere modeller
Ettersom amerikanske Emerson allerede produserer det meste av hva som skal inn i et datarom, så er det kun serverne som mangler for at løsningen skal bli komplett. I containeren finner vi standard 19 tommers rack, kjølesystemer, UPS-er, strømfordeling, kabling, overvåking og utstyr og sensorer for brannslukking.
- Hvis det skjer noe med utstyret i containeren, skal man likevel få tilgang gjennom Avocent-løsningene (KVM og seriell tilgang), sier Carl Mellbourn i Avocent som nå eies av Emerson. En stor flatskjerm gir god oversikt over hva som skjer i det mobile datarommet.
Containeren kommer i utgaver på 20 og 40 fot, hvor 20 fots utgaven kommer i vanlig bredde men også med en bredde på tre meter. Prislappen starter på 1,5 millioner kroner med fire rack.
Her ser du tilkoblingsgrensesnittet for strøm, kabler og kjølevann. |
Det benyttes modulære Liebert UPS-er som bygges med 30 kW moduler. Dermed kan man oppnå 150 kW i ett enkelt rack. Ifølge Nils Petter Tomter i PowerNor gir disse UPS-ene en virkningsgrad på 96 prosent, og de kan utvides og utskiftes i fart – forutsatt at lasten ikke er for stor. I fronten av racket hvor UPS-en befinner seg, kan man se statusinformasjon som last og så videre. Containeren har ellers gode jordingskabler, men her må man ut med et spett som stikkes ned i jorden for å få tilstrekkelig jording.
Mange muligheter
På utsiden er det kun ett sted hvor tilkoblinger skjer. Her er det en inngang for tilkobling til strømnettet, samt en inngang for strøm fra aggregat. I vanlige tilfeller er det 400 volts trefas nettstrøm pluss generator som benyttes, men også her er mulighetene mange. Nettverkskabler og kjølevann kommer også inn på omtrent samme plass på containeren.
For å få på plass servere, er containeren utstyrt med egen heis for denne typen utstyr. Dermed er det relativt enkelt å heise servere inn i racket. – Rackene kan for øvrig rulles frem og tilbake på skinner i gulvet slik at man enkelt kommer til på baksiden, viser Erik Dahl som er administrerende direktør i den norske importøren Friganor AS.
|
Det er takhengende kabler som følger med når et rack rulles ut. På baksiden var det på vår visning koblet til flere kjøleledninger. Meningen er at rackene skal ha kald luft inn i fronten, for deretter å gi fra seg varme på baksiden som deretter transporteres ut via et par digre vifter på utsiden av containeren.
Klaus-Ulrich Kahl fra Emerson peker på de mange scenariene hvor en slik container kan passe inn. Han tar frem eksempler som hurtig utvidelse av raskt voksende datasentre, midlertidig datakraft, feltstøtte under nødhjelpsoperasjoner og katastrofegjenopprettelse. Løsningen kan bygges for å trives i ned mot 20 kuldegrader eller til å klare seg i varme på opptil 48 grader.
Emerson har mer informasjon rundt sin containerløsning på denne adressen: www.datacenterinfrastructure.eu .