VIRKELIGHETSNÆR TRENING: Inne i brillene møter helsearbeidere pasienter med ulike helseutfordringer. (Foto: Making View)

Denne kommunen opplever stor suksess med VR-simulering

Vestvågøy kommune har gått "all in" for å gi helseansatte effektiv mengdetrening med VR-briller.

Publisert Sist oppdatert

Med høyteknologiske VR-briller trener ansatte i Vestvågøy kommune i Lofoten på førstehjelp, klinisk observasjon og håndtering av vold og trusler på virtuelle pasienter.

Kommunen har gått "all in" for å gi ansatte i helsesektoren effektiv mengdetrening med VR-briller. 

En lett avgjørelse

Kommunen har investert i flere titalls VR-briller av typen Pico og flere ulike kurs. Før kommunen tok beslutningen om å investere i VR, var de på en studietur til Danmark, der VR blant annet blir brukt i behandling av pasienter.

– Både økonomisk og faglig var dette en enkel avgjørelse, sier Lars Pleym Ludvigsen, i en pressemelding. Ludvigsen er konstituert enhetsleder for allmennlegetjenesten og rådgiver for eHelse og digitalisering, med bakgrunn som sykepleier. 

Ludvigsen forteller videre at det foreløpig er kompetansen til de ansatte som har fått seg et virtuelt løft. Kommunen har benyttet seg av  ProACT - et undervisningskonsept som retter seg mot ansatte i pasientnært arbeid.

JA TIL VR: - Å velge VR som kompetanseutviklingsverktøy var lett, sier Lars Pleym Ludvigsen, konstituert enhetsleder for allmennlegetjenesten og rådgiver eHelse og digitalisering.

ProACT-instruktørene, sammen med avdelingslederne i sykehjem og hjemmetjenester i Vestvågøy, bruker VR-briller aktivt som repetisjon for de som har gjennomført ProACT-grunnkurs, og som støtte til nye ansatte som ikke har gjennomført grunnkurs.

I tillegg har interkommunal legevakt, Flyktningetjenesten og NAV også hatt god nytte av kursene i Førstehjelp og Vold og trusler. Noe som ifølge Ludvigsen skal ha lukket avviket som noen hadde på manglende opplæring. 

– VR-brillene har muliggjort systematisk opplæring uten at leder, instruktør eller veileder fysisk har måtte vært tilstede, sier Ludvigsen.

Realistisk

Med VR-simulering får de ansatte en innføring med teori og tester. Deretter trener de på virkelighetsnære pasienter, i praktiske øvelser. Ansatte kan jobbe alene eller sammen, der de møtes som avatarer inne i brillene.

– En del situasjoner er vanskelig å få trent på i realistiske omgivelser. VR gjør det mulig. Vestvågøy kommunes ansatte bruker nå VR på en besparende og fremtidsrettet måte, sier Lars Gunnar Pedersen, som er daglig leder i det norske selskapet Making View - som leverer kursene til Vestvågøy. Han er tydelig imponert over innsatsen i den lille kommunen:

– Ingen annen kommune i Norge bruker simuleringstrening i VR mer aktivt og innovativt enn Vestvågøy, sier han i meldingen.