Knuser Windows

Kollapsen er nær for verdens mest brukte operativsystem, ifølge en fersk analyse.

Publisert Sist oppdatert

Analyseselskapet Gartner varsler at Windows er i ferd med å kollapse og bli en fordums storhet, med mindre det gjøres radikale endringer i systemet.

Operativsystemet er angrepet fra alle kanter og sliter med to tiårs arv av gammel kode, fastslår analytikerne Michael Silver og Neil MacDonald, som torsdag holdt en presentasjon med den talende tittelen "Windows Is Collapsing: How What Comes Next Will Improve".

Situasjonen er kritisk for såvel Microsoft selv som dets øksosystem og kunder, mener de.

Slitt kode

Et av de største problemene, mener analytikerne, er den stadig voksende kodebasen, som gjør det nær sagt umulig å komme raskt opp med en ny versjon med meningsfulle endringer.

Vista er en klar indikasjon på problemet, mener de. Etter fem frustrerende år med utvikling, valgte Microsoft å gå tilbake til den bevist stabile koden for Windows Server 2003 som basis for Vista.

- Dette forklarer i stor grad hvorfor Windows Vista stort sett består av bare inkrementelle forbedringer, sier analytikerne.

- Og hvor ble det av det nye filsystemet? kan vi godt tilføye.

LES OGSÅ: Smugtitt på Windows 7

Gartner mener at bedringene ikke er overbevisende nok til å tvinge bedrifter til å bytte ut XP.

I en undersøkelse gjort av Gartners konkurrent Forrester Research oppga bare 6,3 prosent av de spurte næringslivskundene at de hadde planer om å innføre Vista. De som har innført Vista, har stort sett gått rett fra Windows 2000, mens andelen XP-brukere er nærmest uberørt, framholder Forrester.

Monolittisk

Silver og MacDonald spår at den monolittiske oppbyggingen av Windows vil true Microsoft på mellomlang og lang sikt, og hevder at forsøkene på å være mer modulære slett ikke går langt nok.

Mens Microsoft er opptatt med neste versjon av Windows, skjer det store endringer. Brukerne venner seg til programmer som ikke krever besteme operativsystemer. Andre innovasjoner kommer Windows i forkjøpet.

Allerede innen de neste tre årene vil selskapet slite tungt mot små, smidige maskiner og nyte web-baserte programmer, mener ekspertene. I forhold til for eksempel Apple, bruker Microsoft masse ressurser på å utvikle et konkurrende OS for mobile applikasjoner, fordi Vista er altfor stort, hevder Silver og MacDonald.

- Sats virtuelt

De to oppfordrer Microsfot til å satse på virtualisering. De ser for seg at en såkalt hypervisor vil være standard på både klienter og servere, i et langt mer "modulært" it-landskap.

Men operativsystemer som skal kjøres på en hypervisor må være langt slankere og smidigere enn dagens os-er. Også historisk kompatibilitet, som alltid er en utfordring for Microsoft, kan sikres på denne måten, med moduler som kan settes inn etter behov, mener analytikerne.

- Å være kompatibel blir en stadig større hodepine. Det låser inn kundene, men det hindrer dem også i å oppgradere.

De maner også til fornyelse og størrelse fleskibilitet i måten å tenke lisenser og oppgradering på, og til å gjøre det enklere å gå over på nyere Windows-versjoner.

Hypervisor

Microsoft har nylig forlenget sin støtte for Windows XP. Maskinprodusentene skal nå få lov til å selge maskiner med XP helt fram til sommeren 2010. For øvrig kommer det en hypervisor i serverversjonen av Windows i august i år.