TEST: Svak Office fra IBM

Lotus Symphony er helt gratis og bygger utelukkende på åpne standarder. Er det alt det en liten norsk bedrift trenger?

Publisert Sist oppdatert

De som har vært aktive i it-bransjen siden midten av 80-tallet, husker kanskje Lotus Symphony-navnet.

Dette var navnet på Lotus' første kontorpakke for DOS og bestod av programmene Sheet (oppfølgeren til 1-2-3), Doc (tekstbehandling), Graph (diagramprogram), Form (databaseprogram) og Comm (kommunikasjons program) – ikke ulikt det man finner i Office-pakken fra Microsoft i dag.

Bortsett fra regnearkprogrammet Sheet var programmene i pakken ikke av den mest avanserte typen.

Lotus satset på brukervennlighet og enkelhet fremfor mange flotte og kompliserte funksjoner som de aller færreste brukte. I 1992 ble konkurransen for sterk og utviklingen av programmet ble etter hvert avviklet.

15 år senere pryder Lotus Symphony navnet på en kontorpakke igjen. Den store forskjellen er at det er IBM som har ansvaret for produktutviklingen, og ikke Lotus, men filosofien bak produktet ser ut til å være den samme: med enkelthet og brukervennlighet skal kundene vinnes.

Sterke bånd til OpenOffice.org

Lotus Symphony består av kun tre hovedprogrammer: Lotus Symphony Documents, Lotus Symphony Presentations og Lotus Symphony Spreadsheet. Det er ganske innlysende hva de forskjellige programmene gjør.

Samtlige programmer som man finner i pakken er basert på OpenOffice.org 1.1.4 (!). Sistnevnte ble for øvrig sluppet i 2004, og vi snakker med andre ord om fire år gammel programteknologi. Ifølge IBM vil versjon 2 av Symphony (som er ventet mot slutten av dette året) basere seg på OpenOffice.org 2.0.

Det er fortsatt ikke godt nok, når vi vet at OpenOffice.org 3.0 lanseres i løpet av våren/sommeren i år.

Selv om Symphony har sterke bånd til OpenOffice.org, har IBM jobbet grundig og lenge med å differensiere pakken på alle mulige måter, slik at dette båndet ikke kommer synlig frem. OpenOffice.org vil tross alt være en konkurrent, selv om IBM har identifisert Microsoft Office og StarOffice fra Sun som en slags hovedkonkurrenter.

Videre kan det sies at Symphony kjører på en helt annen programplattform enn StarOffice/OpenOffice.org. Symphony er basert på kode fra IBMs eget Eclipse-prosjekt.

IBM meldte seg inn i OpenOffice.org-prosjektet i fjor, og har uttalt flere ganger at de er misfornøyd med hvordan sistnevnte organisasjon blir styrt på. Vi skal ikke glemme at det er Sun som sitter på makten i OpenOffice.org og IBM ønsker ikke å bli kuet av konkurrenten.

Mange frykter at krigen mellom Sun og IBM nå er blitt utvidet til en ny arena, og at det bare vil tjene Microsoft i det lange løp.

Pakkeinnhold og førsteinntrykk

Før vi går videre, ønsker vi å gjøre våre lesere klar over at det er beta 3-versjonen av Lotus Symphony vi har testet. Vår testmaskin kjørte en 32-bit utgave av Windows Vista. Programmet ville ikke installere på 64-bit-utgaven av Vista. En endelig utgave er ventet på markedet før sommeren.

Selv om vi ikke råder bedrifter til å ta i bruk programmet før en endelig versjon foreligger, hadde vi faktisk ingen stabilitetsproblemer med testutgaven.

Førsteinntrykket av selve pakken er bra. Installasjon av pakken gir ingen valgmuligheter for brukeren, og tar noen minutter før den gjør seg ferdig. For vår del gikk denne prosessen uten problemer. Slik det skal være! Installasjonen krevde heller ingen omstart av maskinen.

Ufattelig tregt

Å starte Lotus Symphony viste seg derimot å være en virkelig tålmodighetsprøve. Programmets «startside» tar et halvt minutt å starte. Å opprette et blankt dokument i Documents tar like lang tid. Det samme gjelder for øvrig for Presentations. Ser man på kravene Symphony stiller til brukerens maskinvare, tror man at det er en dårlig spøk.

Anbefalt krav er 512 MB minne og omtrent like mye diskplass. Ifølge enkelte nettsteder, er kravene for Linux-utgaven av Symphony, ironisk nok strengere. Det får OpenOffice.org 2.3 til å stille i en helt annen liga. OpenOffice.org krever bare 128 MB RAM og rundt 500 MB ledig diskplass for å fungere.

Vi tror at de strenge maskinvarekravene gjør Symphony uaktuelt for institusjoner/bedrifter i land med svak økonomi.

Den dårlige ytelsen kan trolig forklares med at pakken er basert på Eclipse-plattformen. Dette er en modulær Java-plattform som gir høy grad av fleksibilitet, og er spesielt optimalisert av IBM med hensyn på grafikk.

IBM har gjort en meget grundig og god jobb med brukergrensesnittet for samtlige applikasjoner i Symphony-pakken. Her skjermdump fra Lotus Symphony Document.

Pakken i bruk

Symphonys sterkeste kort overfor OpenOffice.org/StarOffice er i skrivende stund et brukergrensesnitt som er penere, og enklere å bruke. Det er helt tydelig at det er blitt lagt vekt på å flytte de funksjonene som brukes minst, vekk fra menypanelene og heller legge de i filmenyer.

IBM er en stor tilhenger av åpen kildekode og åpne standarder. Standard lagringsformat er satt til Open Document Format (ODF), men det er mulig å lagre i Microsoft Office 2003/XP/97-format om man ønsker det. Office 2007-formatet, som Microsoft snakker så varmt om i disse dager, er ikke støttet.

Vi opplevde at lagring av filer i Microsoft-format resulterte i konverteringsfeil – dette til tross for at det var Spreadsheets som lagret originaldokumentet. ODF er det tryggeste valget om man har tenkt å lagre dokumenter uten å tape data i prosessen. Det kan legges til at Symphony kan eksportere dokumenter til PDF-formatet hvis ønskelig.

Vi synes det er flott at IBM forsøker å forenkle ting ved hjelp av Symphony, men dessverre føler vi at det blir for enkelt for videregående brukere. Vi klarte for eksempel ikke å finne en måte for å presse et bredt regneark på én side, før vi skulle skrive det ut. Søk tar for lang tid, og ofte endte det med at vi gav opp mens programmet søkte etter emnet. IBM oppfordrer alle til å benytte pakkens brukerstøttefora for spørsmål og veiledning. Vi er ikke så sikre på om det er løsningen for bedrifter.

Konklusjon

Vi har opp gjennom tidene testet mange merkelige alternativer her i PC World Norge. Det samtlige programmer har hatt til felles, er en produsent som har sagt at deres produkt kan komme til å gjøre slutt på Microsofts dominans.

Denne revolusjonen har latt vente på seg. Selv om vi skal være forsiktig med å komme med en endelig konklusjon nå, kan vi si såpass mye som at det later til at verken OpenOffice.org, Sun eller Microsoft har mye å frykte fra Lotus Symphony.

Å lage en bra kontorpakke er ikke enkelt. Det er mange ting som må stemme: brukergrensesnitt, pris, ytelse, integrasjon, funksjoner og så videre. Vårt inntrykk er at både OpenOffice.org og Microsoft Office ligger ikke bare ett, men opptil flere hestehoder foran Lotus Symphony. IBM har en lang vei å gå.

Svakhetene i Lotus Symphony er åpenbare og mange: dårlig ytelse, strenge maskinvarekrav, lite funksjonalitet, manglende oversettinger, og mye mer. IBM har en stor jobb foran seg dersom selskapet har tenkt å rette denne pakken mot store bedrifter, slik deres visjon for prosjektet er.

Per i dag er den eneste grunnen til å benytte Lotus Symphony i stedet for Office 2007 prisen, og den eneste grunnen til å bruke det i stedet for OpenOffice.org må være at det ser penere ut. Utover det finnes det virkelig ikke en eneste virkelig god grunn til å bytte til Lotus Symphony.

Fortsatt ikke skremt? Lotus Symphony er gratis og kan lastes ned symphony.lotus.com.