Åpner superbil-patenter

Tesla omfavner open source-ånden og åpner patentene sine for alle.

Publisert Sist oppdatert

Det el-bil produsenten Tesla har annonsert, er noe som svært sjelden har skjedd i teknologihistorien. Selskapet, som med rette kan kalle seg verdensledende innen sitt område, har åpnet sine patenter slik at alle kan bruke dem.

Konsern- og teknologisjef i Tesla, Elon Musk, skriver i en bloggpost at han aldri har vært noen stor tilhenger av patenter, men at han så seg nødt til å beskytte teknologien av frykt for at andre bilprodusenter med lang historie og et eksisterende produksjonssystem skulle drive Tesla ut av markedet.

Det skulle vise seg å ikke stemme, og de store produsentene har vist at de ikke er spesielt villige til å kaste seg inn i el-bil eventyret uansett - mens de i steden pumper ut 100 millioner bensin- og dieselbiler hvert år. Dessuten kan ikke Tesla alene produsere nok elektriske biler til å gjøre nok med det enorme karbonutslippet som verdens to milliarder kjøretøy pumper ut.

Tesla, skriver Musk, ble etablert for å sette fart i utviklingen av bærekraftig transport. Han mener at patenter og opphavsrett går midt i mot dette målet, og at teknologi og elektriske transportmidler bør komme hele verden til gode.

- Da jeg startet det første selskapet mitt, Zip2, mente jeg at patenter var en god ting, og jeg jobbet hardt for å få tak i dem. Og de var kanskje en god ting for lenge siden, men altfor ofte i disse dager tjener de bare til å kvele fremgang, forskanse posisjonene til gigantiske selskaper og breike juristene, snarere enn de faktiske oppfinnerene, skriver Musk.

Det 19 århundrets desidert største oppfinner Nikola Tesla, som selskapet er oppkalt etter, ville nok satt pris på denne formuleringen.

Ifølge nettstedet Reason har Spacex, et annet av Musks teknologiselskaper, så og si ingen patenter å snakke om. I dette tilfellet skal Musk ha sagt at patenter uansett ikke være spesielt nyttig, etter som selskapets største konkurrenter befinner seg i Kina, og «Kineserene ville bare brukt dem som en oppskriftsbok».