Få utnytter erp-løsningen optimalt

Svært få av verdens store produksjonsbedrifter har koblet sammen produksjonssystemene med erp-løsningen. Det er i ferd med å endre seg, ifølge Lorenzo Pengo i Microsoft.

Publisert Sist oppdatert

Investeringer i kompliserte økonomisystemer har hvert år spist opp 30 til 40 prosent av it-investeringene i mange selskaper. I større industrivirksomheter er det i første rekke SAP som har stukket av med it-budsjettet.

Men til tross for mye snakk om "material planning system" og andre løsninger som skal føre erp-systemene nærmere produksjonsvirksomheten, er det fortsatt et stort it-messig gap mellom fabrikk-gulvet og økonomiavdelingen.

Kun i én av hundre produksjonsbedrifter flytter informasjonen elektronisk mellom erp- og produksjonssystemer. I de aller fleste fabrikker skrives ordrene ut på papir som leveres til produksjonsplanleggerne. Og økonomiavdelingen får en lapp tilbake når varen er produsert. Det betyr mye manuell innlegging av data, med stort ressursforbruk og fare for feil som resultat.

For komplisert

- Nå er det på tide å få verdi ut av erp-systemene, sier Lorenzo Pengo, direktør for Microsofts aktiviteter mot 1.600 store europeiske industrikonsern.

Pengo er ansvarlig for alt salg til selskaper som Statoil, Hydro og Aker Kværner. Særlig Statoil har en høy stjerne hos den entusiastiske italieneren som kjenner europeisk industri svært godt. Med sitt prosjekt "Integrerte operasjoner" er det norske oljeselskapet blant de fremste i verden til å ta i bruk it for å skaffe seg et komplett bilde av selskapets aktiviteter.

Trenden er at it-sjefene i de store selskapene leter med lys og lykte etter løsninger som gjør at erp-systemene virkelig gjenspeiler virksomheten i sanntid, og ikke bare gjengir historiske data.

- Erp-leverandørene prøvde å komme seg ut på fabrikk-gulvet, men mislykkes. Det ble rett og slett for komplisert, sier Microsofts industri-ekspert.

Lang avstand

Microsofts drøm er at Office, inkludert Sharepoint, skal fungere som utviklingsmiljø og grensesnitt for alle applikasjoner, inkludert erp-systemene. Ifølge Pengo er SAP på vei dit. Med 3DXML kan selv tredimensjonale tegninger vises og bearbeides i Office-programmene.

Utfordringene er større på baksiden av erp-systemene. Forskjellig arkitektur og ulike standarder fører til at det er vanskelig å utveksle informasjon.

I industriverden dominerer fortsatt PLC, Programmable Logic Controller. Dette er datamaskiner som brukes til å styre fysiske prosesser. Motorer og andre enheter representeres med programvare-objekter som gjør at prosessene kan automatiseres. PLC-ene laget for å kunne betjene av produksjonsingeniører og befinner seg tekniske sett langt fra moderne it-systemer.

I tillegg har produksjonsmiljøene primært vært opptatt av HMI, eller Human Machine Interface. HMI kalles også i SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition). Dette er løsninger som opprinnelig kun ble brukt til monitorering av prosesser, men som etterhvert også brukes til styring og datainnsamling.

Blir online

Først i de siste årene er industriell it, ofte kalt MES eller Manufacturing Execution System, satt på dagsorden ute i bedriftene. Konseptet er ikke nytt. Men nå begynner markedet å løsne.

- MES fungerer som bindeledd mellom erp og produksjonssystemene, sier Magne Reierson, divisjonsdirektør i den norske systemintegratøren Cronus Engineering.

Mens erp-systemet holder rede på råvaremengder og ferdigstilte produkter, vet MES hvor varene befinner seg, hvilke kvaliteter som er påkrevd og andre kritiske parametre.

- Ved hjelp av MES kan erp-systemene bli online med produksjonsvirksomheten, påpeker Reierson, som blant annet har levert løsninger til næringsmiddelindustrien.

Spesiell maskinvare

Utvekslingen av informasjon mellom erp- og produksjonssystemene vil typisk skje i det xml-baserte mark-up språket B2MLL. Denne xml-standarden beskriver grensesnittet mellom forretningssystemer og automatisert produksjon.

Kommunikasjonen bygger på den etablerte industristandarden ISA-95 som i sin tid ble utviklet for å lage bedre grensesnitt mellom erp-systemer og produksjon.

Fortsatt selges mye av programvaren ute i fabrikkene sammen med spesiallaget maskinvare. Leverandører som Siemens og ABB er store i dette markedet, spesielt i Europa.

Amerikanske Wonderware, som er en del av industrikonsernet Invensys, har valgt en annen strategi. Wonderware har helt fra starten i 1987 arbeidet tett med Microsoft, og er nå den største selvstendige programvareleverandøren i fabrikk-segmentet.

Over hundre tusen fabrikker, noe som tilsvarer en tredjedel av alle verdens fabrikker med mer enn 20 ansatte, har Wonderware-programvare.

Ny plattform

HMI-pakken InTouch har vært hjørnesteinen i Wonderwares virksomhet. Men midt på 90-tallet så selskapet åpning for andre typer fabrikk-programvare for å administrere og følge opp produksjonen, samt samle inn statistikk. I dag kan Wonderwares portefølje brukes til å implementere MES (Manufacturing Execution System)

I 2001 kom den Wonderwares nye teknologi-plattform Archestra, med Industrial Application Server (IAS) som sentralt produkt. Enkelt sagt er IAS en applikasjonsserver som er spesiallaget for industrielle miljøer. En av utfordringene er at utstyr og applikasjoner ute på fabrikk-gulvet bruker andre protokoller enn det som er vanlig i resten av it-verden.

Kommunikasjonen mellom IAS og PLC-ene følger standarden OPC (OLE for Process Controll. Andre veien, mot erp-systemene, er det xml-som gjelder.

Lite SOA

- Det kan ofte være 200 koblinger mellom produksjonssystemene og erp-løsningen, sier Mark A. Davidson, global markedssjef i Wonderware.

Wonderware bruker Biztalk som oversetter og for å orkestrere prosessene. På den måten knyttes tjenestene i IAS med tjenestene i SAP og andre erp-systemer.

- SOA har bare såvidt begynt i vår bransje, understreker Davidson.