Godkjenner mer biometri i Norge
Personvernemnda har nok en gang overprøvd Datatilsynet. Men Rema 1000 fikk avslag for bruk av biometri for timelistene sine.
Bare uker etter at Personvernnemda (PVN) ga grønt lys for bruk av fingeravtrykk i Tysvær kommune har de i to nye vedtak uttalt seg om bruk av biometriske løsninger i Norge. Nemnda tar klagen fra Esso til følge, mens Rema 1000 ikke får lov å innføre et biometrisk system.
Dermed har PVN nok en gang overprøvd Datatilsynet og tillatt ytterligere bruk av biometri Norge.
- Vi har fått sakene tilsendt i dag. Vi må lese gjennom dem før vi kan ta stilling til hva skal gjøre med nye tilfeller. Mest opptatt er man av SAS Braathens ønske om å innføre biometri. Men det er for tidlig til at vi kan uttale oss om denne saken, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.
PVN har to saker liggende. I begge tilfeller handler det om treningssentre som ønsker å bruke fingeravtrykk for å holde styr på medlemmene sine.
LES OGSÅ: Norge fremdeles biometri-sinke
Saklig behov
- Det er viktig å se at det handler om forskjellige saker. Esso ønsker biometri for å kontrollere om riktig sjåfør kommer inn til tanken. Rema 1000 ville ha fingeravtrykk for å holde styr på timelistene til de ansatte. Det har nemnda ikke godkjent, sier Astrid Flesland, seniorrådgiver i Datatilsynet.
Hun påpeker at kravene til nødvendighet og saklig behov fremdeles gjelder.
- Gjennom disse tre vedtakene blir det klarere hvor vi står i Norge. Det er ingen konsesjonskrav på bruk av biometri. Det betyr at alle kan ta det i bruk etter egen vurdering, men Datatilsynet kan komme inn i ettterkanten hvis virksomhetens vurderinger ikke holder mål. Med flere vedtak blir det tydeligere i hvilke tilfeller dette er lovlig, sier hun.
I Essos tilfelle mener PVN at de har god grunn for å ta i bruk biometri.
"Personvernnemndas flertall er etter en konkret vurdering kommet til at det i denne situasjonen foreligger et saklig behov for sikker identifisering, og at bruk av fingeravtrykksleser er nødvendig for å oppnå dette. Den planlagte bruken er derfor tillatt i samsvar med personopplysningsloven § 12." skrives det i vedtaket.
Informasjonssjefen i Datatilsynet tror det vil være mange flere som kommer til å vurdere biometri. Tilsynet har også tildigere uttalt seg ved sjefen Georg Apenes om at de ønsker å åpne for biometri, men hemmes av lovens formuleringer.
- Det er all mulig saklig grunn å ta biometri i bruk. Biometrien er nok mye bedre enn sitt rykte for fem år siden, sa Apenes i forbindelse med Tysvær-vedtaket.
Tysvær-saken åpner også direkte opp for andre kommuner å ta i bruk samme løsningen. Esso- og Rema 1000-vedtakene er vanskeligere å bruke direkte på andre saker, men gir en god pekepinne hva man kan forvente i Norge fremover.
LES OGSÅ: Biometri-loven bør fremskyndes