Web 2.0 for bedrifter

ORLANDO: Lotus Connections gjør at bedrifter kan innføre "social computing" på en sikker måte.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble IBMs tradisjonsrike Lotusphere-konferanse sparket igang i Orlando, Florida. Med astronaut Neil "one small step" Armstrong som overraskelse og tendenser til rockekonsert klokka åtte om morgenen, sørget Lotus-sjef Mike Rhodin for at de 7000 deltakere raskt fikk opp pulsen. Tradisjonen tro kunne Rhodin fortelle at fjoråret var "best year ever" for Lotus. Han pekte blant annet på at utrullingen av IM-løsningen Sametime 7.5, som i løpet av få måneder ble rullet ut til over en million brukere, ga Lotus-miljøet en kraftig vitamin-innsprøytning. I år er det Notes og Domino 8 (ND 8), tidligere kalt Hannover, og nye Lotus Connections som skal få fart på Lotus. ND 8 kommer i offentlig beta-versjon i løpet av februar, og lanseres offisielt til sommeren. I tillegg til kraftig forbedret brukergrensesnitt, skiller den nye Notes-versjonen seg fra forgjengerne ved å kunne skilte med integrert dokumentbehandling. Basert på gratisprogramvaren Open Office tilbyr nå Notes integrert tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy. Dokumentene kan lagres i henhold til standarden ODF (open document format), eller i Microsofts formater. Det er også blitt lettere å åpne og editere dokumenter og presentasjoner som kommer fra Microsoft Office, noe som gjør Notes til et reelt alternativ for organisasjoner og bedrifter som ønsker å unngå høye Office-kostnader.

Mulighet for å lagre dokumenter i pdf-format vil også oppleves som et stor framskritt av mange.

Social computing for næringslivet Den største nyheten var nok likevel lanseringen av Lotus Connections, som IBM hevder er verdens første løsning for å bringe såkalt social computing inn i næringslivet. Social computing, eller sosial databehandling, er verktøy som gjør det mulig å etablere kontakt mellom mennesker som har samme intereresser og behov.

Dette er programvare som lenge har vært brukt av nettsteder som MySpace, Flickr og Del.icio.us, men som i mindre grad har vært tatt i bruk i bedrifter.Lotus Connections har fem komponenter som alle ifølge IBM utgjør viktige deler av det litt løst definerte Web 2.0-begrepet. Aktiviteter, samfunn (communities), eselører (dogear), profiler og blogger skal gjør det lettere å finne fram til riktige personer internt i en organisasjon. Gjennom å nøste seg gjennom folks egen profil, andre kontakter og deres bokmerker, bare for å nevne noe, er det blant annet mulig å finne kompetansen en er ute etter.På spørsmål om hva som skiller Connections fra programvaren som brukes av offentlige nettsteder, svarte Lotus-sjef Mike Rhodin bestemt:- SikkerhetenIfølge Rhodin har IBM brukt deler av Connections over lengre tid, og han kunne gå god for at konseptet fungerer i praksis. Lotus-sjefen påpekte at målet er at informasjonen skal flyte godt internt i organisasjonen, men ikke ut av organisasjonen. Tekniske sikkerhetstiltak og retningslinjer for de ansatte gjør at sosial databehandling fungerer selv i konservative IBM.

Men han avviste at sosial databehandling kun fungerer for bedrifter med tusenvis av ansatte. Blant annet har amerikanske The Film Foundation, med bare ti ansatte, testet Connections med stor suksess. IBM Lotus Connection kommer på markedet i andre kvartal i år.

Les flere bransjesaker på Bransje