Microsoft dropper Windows 7

Dette året blir Halloween litt mer skremmende enn vanlig for dataentusiaster. Fredag 31. oktober er siste dag Microsoft selger Windows 7-lisenser til pc-produsenter.

Publisert Sist oppdatert

Etter fredag skal alt handle om Windows 8.1, i hvert fall på forbrukermarkedet.

Pc-er med Windows 7 Professional vil fortsatt produseres til arbeidsmarkedet, og til alle andre som er villige til å betale ekstra for flaggskiputgaven av Windows 7. OEM-produsenter vil imidlertid fra og med mandag i neste uke ikke ha tilgang på lisenser til Windows 7 Home Basic, Home Premium, eller Ultimate.

Hvorfor dette er viktig

Med et større fokus på oppstartsskjermbilde, touch interaktivitet, og det nye brukergrensesnittet, har mange stasjonære brukere - for ikke å snakke om IT-avdelinger - vært mindre entusiastiske til å ta i bruk Windows 8.1. Så langt har Windows 7 vært redningen for alle som ønsket seg en ny pc uten Windows 8. Dette alternativet kan snart bli borte, og det er nok ingen tilfeldighet at Microsoft lanserer det langt mer brukervennlige Windows 10 kun uker før Windows 7 forsvinner fra forbrukermarkedet.

Ingen stor overraskelse

Microsoft har ennå ikke satt noen dato for når Windows 7 Professional skal fjernes, og det er lite sannsynlig at vi kommer til å se noen forandring her før lanseringen av Windows 10.

-Selskaper med bemannede IT-avdelinger har ingen interesse i Windows 8 og venter på Windows 10, sier Patrick Moorhead, senioranalytiker ved Moor Insights & Strategy til PC World USA.

Moorhead sier videre at han ikke har møtt noen bekymring hos OEM-produsentene når det kommer til avviklingen av Windows 7 på forbrukermarkedet.

-De fleste pc-er på dette markedet leveres allerede med Windows 8, sier han.

-Jeg tror OEM-produsentene er lei seg for dette, sier visepresident for industrianalyse ved NPD Group, Stephen Baker.

-Muligheten til å levere Windows 7 Home har utgjort en fin salgsmulighet til de som er skeptiske til Windows 8, særlig på stasjonærmarkedet hvor Windows 7 har vist seg å være et godt alternativ til Windows 8.

Ikke helt død ennå

OEM-produsentene vil ikke kunne skaffe Windows 7-lisenser etter fredag, men inntil da vil man fremdeles kunne kjøpe PCer med operativsystemet forhåndsinstallert. Hvor lenge dette varer avhenger av hvor mange Windows 7 pc-er forhandlerne er villige til å holde på lager og hvor mange pc-er OEM-produsentene er i stand til å pumpe ut innen fredag.

Selv om det blir vanskeligere å finne pc-er med Windows 7 i de nærmeste ukene er det ingen grunn til panikk. Det er nemlig ganske sannsynlig at både forhandlere og OEM-produsenter planlegger kampanjetilbud på PCer installert med Windows 7 nå som vi nærmer oss jul.