Få kontroll over kaoset

Voksende mengder ustrukturerte data i bedriftene har skapt en boom for avanserte søkeverktøy.

Publisert Sist oppdatert

Analyseselskapet Forrester Research mener søkeplattformer for bedrifter blir viktigere i år. Grunnen er at mengden ustrukturert informasjon som ligger lagret rundt om i organisasjonene har eksplodert. Samtidig stiller myndighetene strengere krav til både sin egen virksomhet og til private bedrifter om å ha kontroll over informasjonen som ligger i eksempelvis e-post, lagrede dokumenter og direktemeldinger (instant messaging).

-- De fleste selskap har datasiloer. Vi ønsker å gjøre informasjonen i disse tilgjengelig for brukerne. Det sier Dave Girouard, direktør for bedriftsmarkedet i Google til nyhetsbyrået IDG News. Mens bedriftssøk har vært hjemmebanen for norske Fast Search and Transfer i flere år, har velkjente Google vært mindre aktiv i dette markedet.

Bygger seg opp

Google lanserte sitt første søkeverktøy for bedrifter i 2002. Tidligere i år kom de med en ny utgave av produktet Search Appliance for å styrke seg i dette segmentet. I tillegg lanserte de søkemotoren Google Mini for mindre bedrifter.

Men ifølge analyseselskapet Forrester har de et stykke å gå før de er blant de store.

-- Det er tydelig at Google posisjonerer seg i "Enterprise Search"-markedet. Men de har forsatt en del igjen for å komme på nivå med Fast, Verity og Autonomy, sier Laura Ramos, analytiker i Forrester.

Analyselskapet Gartner følger også søkemarkedet tett om dagen. De plasserer selskapene Fast, Verity og Autonomy i lederkvadranten for leverandører som tilbyr søkeplattformer. Begrunnelsen er at "disse selskapene har evnen til å tenke visjonært og samtidig evne å levere verdi for kundene."

Ikke hovedfokus

Et selskap som Fast har rettet seg inn mot de virkelig store bedriftene. Det er der behovet for robuste søkeverktøy er størst, skal vi tro analyseselskapene.

Men søk er først og fremst en funksjonalitet som må ses i sammenheng med omkringliggende systemer, forteller Trygve Kristoffer Nilssen, som er CIO i Norsk Hydro.

-- Vi har ingen spesielle aktiviteter rettet mot søk akkurat nå, det er slikt som kommer opp ved etablering av portaler og lignende. På tvers av virksomheten bruker vi søkeverktøyet i Lotus Domino og noe Autonomy. I tillegg finnes det sikkert noen lokale implementasjoner, sier Nilssen.

Han er enig i at den voksende mengden uordnet informasjon gjør at behovet for gode søkesystemer trenger seg på.

-- Det finnes veldig store mengder ustrukturert informasjon. Det er klart at dette skaper et behov for gode søkeverktøy. Autonomy, for eksmepel, gir veldig avanserte muligheter, som indeksert søk i live-videoer. Men vi har ikke et så avansert søkebehov i Hydro, sier it-direktøren.

Microsoft-vrien

Leverandørene av søkeplattformer for bedrifter posisjonerer seg i en nisje hvor de store leverandørene av forretningsapplikasjoner ikke har fullstendig makt. Ennå.

-- Vi har fått tilbakemelding fra kunder om at de sliter med å finne igjen informasjon.Vi har derfor en klar strategi på området med Sharepoint Portal Server. Med dette produktet kan vi indeksere filer og databaser, sier Rune Lystad som er produktsjef for indeksservere i Microsoft Norge.

Han forteller at man kan foreta søk i i både egen og delte e-post, samt i alle andre Microsofts produkter.

-- Vi støtter våre egne formater og applikasjoner samt xml og html. Og så finnes det tilleggsmoduler for eksempel pdf-søk, sier Lystad.

Produktsjefen sier videre at selskapets neste opperativsystem, Longhorn, blir det store konvergenspunktet hvor personlig- og bedriftssøk smelter sammen.

-- Vår styrke er at vi kan lage søkefunksjoner med tett integrasjonen med verktøyene du allerede jobber på, sier Lystad.

Intranettet sentralt

Men få større bedrifter bruker utelukkende Microsoft-programvare. Blanding av ulik teknologi er det vanlige, og da trenger man søkeverktøy som kan lete etter informasjon på tvers av brukersystemene.

Ideen om det papirløse kontor har sjelden blitt gjennomført så konsekvent som i Telenor, etter at konsernet i slutten av 2001 flyttet til Fornebu.

Telenor kjører et intranett med Oracle-databaser i bunn og mye egenutviklet oppå dette. Med søkemotoren i Inktomi i bunnen, har konsernet nylig tilgjengeliggjort all interninformasjon, fordelt mellom intranettet, dokumentsystemet Edoc og Gule Sider/Findexa, i ett og samme grensesnitt.

-- Vi skal jo ha en mest mulig papirløs saksbehandling. Det krever samhandling mellom disse systemene, sier kommunikasjonsdirektør Kai Rosenberg i Telenor.

Et eksempel som viser behovet for gode søkesystemer, er kommunikasjon i en krisesituasjon, poengterer Rosenberg. Da kan informasjon som ikke nødvendigvis er så veldig godt strukturert, være viktig å få tak i. Samtidig skal ikke all informasjon være like tilgjengelig for alle.

-- Et supplement

Harald Løvvik, markedsdirektør i Oracle, sier at selskapet har søkeverktøy tilpasset egne applikasjoner.

-- Søkemulighetene er en del av standardutrustningen. Men vi dekker ikke nødvendigvis alle spesielle behov, sier Løvvik.

Markedsdirektøren sier Oracle har lagt inn dokumenthåndteringverktøy i sine applikasjoner etterhvert.

-- Det vi ser er at nisjeleverandører som Fast er flinke å skape ekstrafunksjonalitet. Søkeselskapene har sin styrke i heterogene miljøer. I et homogent Oracle-miljø er nok våre egne løsninger best. Men disse selskapene er en viktig del av økosystemet. Av og til er de konkurrenter, men som regel et supplement. Sammen kan vi lage gode løsninger til kundene. Oracle kan ikke være superspesialister på alle miljøer, sier Harald Løvvik.

BI-konkurrent

Fast-sjef Jon Markus Lervik tror søk vil komme til å supplere og konkurrere med både leverandørene av BI-systemer og databaseleverandører som Oracle.

-- Så langt har databaser, og produkter rundt databaser, handlet om å bygge opp logikk for å hente ut informasjon. BI er i bunn i og grunn også bare søk, rapportering og analyse. Om to til fem år kommer søkemarkedet til å gå inn i de samme bruksområdene som BI-systemer og datavarehus.

-- Hvilke teknologiske nyvinninger kan vi vente oss i årene framover?

-- Vi er opptatt av tre ting i Fast: vi skal gjøre søkene enda mer feiltolerante, skalerbare og robuste. Teknologien bare må fungere tvers i gjennom, fordi den blir tatt i bruk på flere og flere forretningsområder. Søkene skal også bli mer intelligente. Vi får semantiske analyser i kontekst, som kan si noe om hvor du er og hva du er. Og vi må gjøre søketeknologien lett å ta i bruk og intregere i andre produkter, sier Fast-direktøren.