FANT MANGE FEIL: Facebook har feilidentifisert flere tusen reklamer som har blitt markert i henhold til retningslinjene deres for politisk reklame, ifølge en studie. (Foto: Istock)

Facebook har feilidentifisert titusener av politiske reklamer

Facebook har feilidentifisert flere tusen reklamer, som har blitt markert i henhold til retningslinjene deres for politisk reklame, ifølge en studie.

Publisert

Forskere ved Belgias KU Leuven-universitet og New York University har undersøkt 33,8 millioner reklamer som var å finne på det sosiale mediet mellom juli 2020 og februar 2021.

Facebook har strengere vilkår for betalte reklamer som angår sosiale spørsmål, valg eller politikk, inkludert innlegg som promoterer bestemte politiske kandidater, enn for reklame ellers.

Reklame merket som politisk vises på nettstedet med en ansvarsfraskrivelse som forklarer hvem som har betalt for dem. Reklame som blir identifisert som politisk uten å være erklært som det, blir fjernet.

Men forskerne fant ut at i 189.000 tilfeller der Facebook gjennomgikk reklame for å sjekke om den skulle behandles som politisk, ble det feil 83 prosent av gangene.

Disse inkluderer 117.000 tilfeller der systemet til Facebook ikke klarte å behandle reklamer som politiske, og 40.000 der reklame feilaktig ble behandlet som politisk selv om de ikke var det.

Forskerne advarer om at feilidentifisering skaper muligheter for manipulasjon.

– Når Facebook ikke klarer å identifisere markedsførere som ikke merker reklamene sine som politisk på riktig måte, kan ondsinnede spre feilinformasjon, legger de til.