Fasttelefoni fremdeles best og billigst
Helt siden mobiltelefonen ble allemannseie på midten av 1990-tallet har man ventet på fasttelefonens død. Men lave ringekostnader og topp samtalekvalitet gjør at fasttelefonen fortsatt er best og billigst.
Det er ingen tvil om at fasttelefoni er på vikende front i forhold til mobiltelefoni. Den takserte trafikken i fastnettet var på sitt høyeste i 2001.
Siden har volumet gått ned med 13 prosent. Post- og teletilsynet mener økt mobilbruk som følge av reduserte priser, mindre oppringt internett til fordel for bredbånd og en generell nedgangstid har ført til at flere har kuttet ut abonnementet på fasttelefonen.
Det finnes i Norge nå nesten dobbelt så mange mobilabonnement som fastabonnement- Likevel, hele 88 prosent av all bedriftstrafikk foregår fra fasttelefon til fasttelefon.
Dyrere å ringe med mobiltelefon
Det er fremdeles dyrere å ringe med mobiltelefon enn fasttelefon. Derfor er det få bedrifter som kan spare noe på å klippe tilknytningen til Telenors kobbernett.
-- Ringeprisen fra fasttelefon ligger på 10 til 20 øre per minutt. Fra mobiltelefonen koster det et sted mellom 80 og 200 øre per minutt. Du skal ikke ringe mange minuttene fra fasttelefonen før bedriften har spart inn abonnementskostnadene på fasttelefonen, forteller administrerende direktør Tom Solberg i NetNordic.
Kvalitetsmessig overlegen
NetNordic er en systemintegrator innenfor bedriftskommunikasjon. Det vil si at de blant annet gir råd til kunder råd om hvilke telefonisystem de bør satse på.
-- Mobile telefonløsninger for bedrifter er fem ganger dyrere enn systemer basert på fasttelefoni. Samtidig er fasttelefonen kvalitetsmessig overlegen mobiltelefonen, sier Solberg.
Mobilt supplement
Økt tilgjengelighet er den viktigste fordelen med mobiltelefon, og selv om økt mobilitet har gjort hverdagen lettere for mange bedrifter, har ikke Tom Solberg tro på at mobile løsninger vil utkonkurrere fasttelefonen med det første.
-- Rene mobile telefonsystemer vil i svært mange tilfeller komme til kort for avanserte brukere av telefontjenester. Det vil ta mange år før tjenester, brukervennlighet og lydkvalitet på rene mobiltelefonløsninger vil bli like gode som i dagens fasttelefonsystemer. Og markedet har vist at mobiltelefoni i overskuelig fremtid vil være et supplement til, og ikke en erstatning for, fast telefoni, slår han fast.
Ingen reell utfordrer
Daglig leder Tore Aarønæs i analyseselskapet Norsk Telecom mener det kun er de aller minste bedriftene, med ansatte som er mye på farten, som kan ha noe å spare på å kutte ut fasttelefonen.
-- Mobiltelefonen er ingen virkelig utfordrer til fasttelefonen, sier Aarønæs.
Bredbåndstelefoni
En viktig bidragsyter til den fallende trenden for fasttelefoni er at bredbånd har blitt et prismessig godt alternativ til oppringt internett. Siden 2001 har 40.000 bedrifter fått bredbåndstilknytning, og Tore Aarønæs mener at vi nå er ved innledning til en ny æra hvor bredbåndstelefoni kan komme som en reell utfordrer til tellerskrittbasert fasttelefoni.
-- 2004 kan bli et interessant år med hensyn til bredbåndstelefoni, og mange mener at en utvikling i den retningen vil komme ganske raskt. Det er ennå for tidlig å si hvor utbredt det kan bli, men vi har tro på at denne type telefoni kan kapre om lag ti prosent av telemarkedet fram mot 2006.
Vil hysje det ned
Teknologien er allerede på plass, og i dag finnes det noen mindre selskaper som tilbyr bedriftskunder komplette løsninger for bredbåndstelefoni.
-- De toneangivende tellerskrittaktørene har til nå hatt en vente og se holdning, men de ser nok at bredbåndstelefoni er en tjenestekategori som vil komme. Uansett om de vil hysje det ned eller komme på banen med egne tilbud, vil denne tjenesten medføre et økt press på prisene på fasttelefoni, sier Aarønæs.