FINGERAVTRYKK: Intel vil gjøre det enklere å bruke pc, med fingeravtrykk i stedet for passord.

Nå satser også Intel på fingeravtrykk

Klar med biometrisk autentisering før årsskiftet. Deretter kommer bærbare pc-er uten ladekontakt og usb-porter.

Det er sikkerhetsleverandøren McAfee Software, nå eid av Intel, som snart er klar med ny, nedlastbar programvare for autentisering ved hjelp av biometri.

– Dine biometriske data eliminerer behovet for å bruke passord når du skal logge deg inn på Windows og etter hvert på alle nettsidene dine, fastlo Kirk Skaugen, sjef for Intels PC Client Group, da han redegjorde for en del av de kommende teknologiske utspillene fra Intel.

Ifølge Skaugen kan brukerne snart slutte å bruke passord for å logge seg på sine e-postkontoer og nettbank-kont.

Ikke først ute

Intel og McAfee er på ingen måte først ute med fingeravtrykksteknologi. For eksempel benytter Apple slik teknologi i tilknytning til sin betalingsløsning Apple Pay og også til pålogging på de nyeste iPhone-ene og iPad-ene.

Intel har jobbet med utvikling av biometri-teknologi ganske lenge. Foruten fingeravtrykksløsninger der det snakk om ansiktsgjenkjenning, stemmegjenkjenning og detektering av bevegelse, for eksempel ved bruk av armer og hender.

– En vanlig pc-bruker har i dag omtrent 18 passord. Biometrisk autentisering vil gjøre det enklere å bruke pc, fastslår Skaugen.

Intel satser på at den nye sikkerhetsprogramvaren skal kunne brukes både i smarttelefoner, nettbrett og pc-er.

Selskapet har også jobbet med teknologien i tilknytning til kroppsnær teknologi som BioSport-øretelefonene til SMS Audio. Disse bæres inne i øregangen og kan måle pulsen til personen som bruker dem.

Trådløs lading, bort med usb

I sin tekniske briefing kom Skaugen også inn på Intels satsing på trådløse løsninger både for lading, skjermvisning, dokking og dataoverføring.

Dette er løsninger som kan gjøre slutt på behovet for å måtte dra med seg ladere, skjermkabler, usb-kabler til overføring og så videre.

Vi kan vente slike løsninger på nye bærbare pc-er som kommer i salg i andre halvdel av 2015, ifølge Intel. Dette vil være pc-er basert på sjette generasjon av Intels Core-prosessorer under kodenavn Skylake.

Kjernen i den trådløse skjermteknologien vil være WiGit, som er raskere enn 802.11ac-standarden for trådløs overføring. 

Intel håper å få sin trådløse ladeteknologi på plass i kafeer, venterom og flyplasslounger. 

Snart kommer Intel også med referansedesign for pc-er basert på Skylake-generasjonen. Blant annet kan vi vente oss pc-er uten usb-porter og uten kontakt for ladekabel, noe som skulle gjøre det mulig å designe enda slankere ultrabærbare pcer.