MACWORLD:

Foto: The Neurorights Foundation

Innfører forbud mot tankelesing

En ny lov i Colorado forbyr innsamling og salg av nevrale data for markedsføring. 

Publisert Sist oppdatert

Nevrale data forteller om din helse, din sinnstilstand, dine følelser og dine kognitive funksjoner. 

"Men tankene mine får de aldri", tenker du kanskje. 

Likevel har nevrovitenskapen utviklet seg til et stadium som både åpner for fantastiske muligheter innen medisin, men også motsatsen der følelser og sinnstilstand kan måles og registreres. 

Og for eksempel brukes til markedsføring. Er du lei deg? Hva med en et par nye sko så du føler deg bedre?

Suksesshistoriene fortsetter å komme, som for eksempel tidligere uante muligheter der tverrsnittslammede kan kontrollere (nevro)proteser med tankene. Meta har tidligere vist frem et armbånd som kan benyttes til å kontrollere grensesnittet i smart-briller. 

Også Elon Musk har ambisjoner innen nevroteknologi, og hans selskap Neuralink hevder å ha implantert en nevrochip i et menneske for derved å kunne kontrollere maskiner med tankene. 

Også Apple ser ut til å ha ambisjoner i retning av å utikle Vision Pro-brillene til å innbefatte nevrale funksjoner på sikt. 

Men der registrering av nevrale data er høyst nyttig og avgjørende for forskningen ser man nå også at slike data fanges og selges til kommersielle aktører, typisk teknologiselskap. Og dette ofte uten av sluttbruker er klar over det. 

Colorado har nå utvidet sin personvernlov til også å inkludere nevrale data slik at disse ikke kan masselagres for kommersielle formål, slik som markedsføring. Dette er unik og nytt i verden. 

The Neurorights Foundation (som også har samarbeidet med filmskaper Werner Herzog om en dokumentar om temaet) har vært blant pådriverne for denne loven. Loven påbyr at sluttbruker blir gjort oppmerksom på innsamlingen av dataene, om disse lagres og til hvilket formål, og muligheten til å kunne slette disse eller også reservere seg mot innsamlingen.

Hvilket år tror du Norge får en tilsvarende lov? Tenk på et tall...

Via ArsTechnica og The Neurorights Foundation